Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ο κ. Σταύρος Καλαφάτη σε σύσκεψη με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.


Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, συνεχίζοντας το νέο κύκλο διαρκούς διαλόγου με την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.) και συμμετείχε σε σύσκεψη του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θεσμικά και τρέχοντα θέματα, που απασχολούν τους εξαγωγείς και που εστιάζονται κυρίως:
• Στο γεγονός ότι η αύξηση των εξαγωγών (7,5%) που σημειώθηκε το 2010, οφείλεται αποκλειστικά σε δράσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αφού κανένα μέτρο ή κρατική παρέμβαση δεν συνέβαλε ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δε, τα στοιχεία του 2010 συγκριθούν με τα αντίστοιχα του 2008, παρατηρείται πτώση 11%.
• Στην ανάγκη άμεσης βελτίωσης του προγράμματος "Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα", προκειμένου έστω και αυτό το πολύ μικρό σε οικονομικά μεγέθη πρόγραμμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
• Στην έλλειψη ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων και στην πρόταση δημιουργίας Ταμείου Εξωστρέφειας για την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω κρατικών εγγυήσεων, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη μόχλευση.
• Στην απουσία πρόθεσης της κυβέρνησης για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις Fast Track στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική αξία για όλη τη χώρα.
Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε την προώθηση στοχευμένων πολιτικών παρεμβάσεων και ενεργειών, στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών επιτροπών στις οποίες μετέχει, ενώ ανέλαβε την πρωτοβουλία επιμέρους επαφών του Συνδέσμου με τους αρμοδίους υπευθύνους αναπτυξιακών τομέων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.