Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Διώξεις σε βάρος γαλάζιων καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία

Αφορούν μεταθέσεις, μετατάξεις και απολύσεις με κομματικά κριτήρια
("Η ΝΔ στηρίζει απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές αλλά μείωση του κράτους δεν σημαίνει επιλεκτική καταστροφή της καριέρας των δημοσίων υπαλλήλων που πρόσκεινται ιδεολογικά ή δραστηριοποιούνται κομματικά στη ΝΔ”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος-κέντρο)

.Του Βαγγέλη Πλάκα

Κύμα κομματικών διώξεων σε βάρος στελεχών και ψηφοφόρων της διαβλέπει η Νέα Δημοκρατία, η οποία ήδη έχει προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, φθάνουν πολλές καταγγελίες και αναφορές για μεταθέσεις, μετατάξεις ή διακοπές συμβάσεων που γίνονται με πολιτικά κριτήρια.
Το θέμα έχει απασχολήσει και τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να καταγραφούν αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις που πλήττουν υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Μεταξύ όσων θα έχουν κεντρική θέση στην καταγραφή αυτών των στοιχείων είναι και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο γραμματέας Τεκμηρίωσης Μενέλαος Δασκαλάκης, κάτι που καταδεικνύει και τη σημασία που προσδίδουν στη ΝΔ.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που κάνει στη “ΜτΚ” ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας Θόδωρος Καράογλου, ο οποίος σημειώνει πως “πλήθος καταγγελιών εμφανίζονται καθημερινά από στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τα οποία διώκονται από την κυβέρνηση με γνώμονα κομματικά κριτήρια". Ο βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για μισαλλόδοξες ενέργειες του ΠΑΣΟΚ, που γυρνούν την πολιτική ζωή του τόπου στο παρελθόν. “Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει το σκληρό κομματικό της πρόσωπο, που λειτουργεί μεροληπτικά, ευνοώντας ημετέρους. Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, οι οποίες εγκαθιστούν ένα κλίμα πολιτικών διώξεων. Θα μας βρουν απέναντί τους σε οποιαδήποτε ενέργεια αμαυρώνει και υποβαθμίζει τη δημόσια διοίκηση και τα στελέχη που την υπηρετούν”, καταλήγει ο κ. Καράογλου.

Παρέμβαση Γκιουλέκα

Σχετική παρέμβαση έκανε πρόσφατα και ο βουλευτής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος τόνισε πως μετά την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου δεν θα ανεχθεί διώξεις και ρεβανσισμούς στους εργαζόμενους, καλώντας τους ακόμη και αν αισθάνονται πως απειλούνται να προσφύγουν σε αυτόν. Στο θέμα των συμβασιούχων επίσης ζήτησε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

Ετοιμασίες για εκλογές δικηγόρων και γιατρών

Στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί και η ετοιμασία για τις εκλογές στους επιστημονικούς συλλόγους. Στο Δικηγορικό Σύλλογο καταβάλλεται προσπάθεια από γαλάζια στελέχη ώστε οι Νίκος Αντωνιάδης και Νίκος Βαλεργάκης να τα βρουν και να κατέλθουν σε ενιαίο συνδυασμό. Στα επιχειρήματα των στελεχών της ΝΔ είναι ακόμη και η απειλή πειθαρχικών ποινών. Από τον γαλάζιο χώρο κινείται και ο Βαγγέλης Γωγάκος. Σε ό,τι αφορά τον Ιατρικό Σύλλογο, οι Δημήτρης Τσάμης και Θανάσης Εξαδάχτυλος βρίσκονται σε συζητήσεις για κοινή πορεία, ενώ την επανεκλογή του θα επιδιώξει ο Θανάσης Νικολαΐδης.

Εκκαθαρίσεις σε Εγνατία Οδό και ΟΣΕ Θεσσαλονίκης

Χαρακτηριστικές είναι και οι παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε προ ημερών η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης, η οποία με ανακοινώσεις της κατήγγειλε σχετικές προσπάθειες σε “Εγνατία Οδό Α.Ε.” και στον ΟΣΕ. “Η ΝΔ στηρίζει απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές αλλά μείωση του κράτους δεν σημαίνει επιλεκτική καταστροφή της καριέρας των δημοσίων υπαλλήλων που πρόσκεινται ιδεολογικά ή δραστηριοποιούνται κομματικά στη ΝΔ προς όφελος των συνδικαλιστικών εντεταλμένων της κυβερνώσας παράταξης. Αυτό ευτελίζει το δημόσιο και θυμίζει τις εποχές του αείμνηστου πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Σε ανακοίνωση της ΕΚΟ Μηχανικών Θεσσαλονίκης γίνεται λόγος για “εκκαθάριση” στην “Εγνατία Οδό Α.Ε.”. Καταγγέλλουν πως η διοίκηση προχωρά σε επιλεκτικές απομακρύνσεις έμπειρων στελεχών. Αναφέρεται σε οκτώ μηχανικούς του δημοσίου, των οποίων οι αποσπάσεις ανακλήθηκαν. Καταγγέλλει δε πως όλοι τους “δεν ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κυβερνώσας παράταξης αλλά ‘όλως τυχαίως’ δραστηριοποιούνται πολιτικά στο χώρο της αντιπολίτευσης και κάποιοι είναι στελέχη της ΝΔ”.
Σε καταγγελία με ανακοίνωσή του προχώρησε και το γραφείο Συνδικαλισμού της ΝΔ Θεσσαλονίκης για το σχέδιο μετατάξεων στον ΟΣΕ. “Προσπάθησαν να παραβιάσουν τον νόμο που προβλέπει ότι οι μετατάξεις θα γίνουν με βάση τα χρόνια ασφάλισης και μηχανοδηγοί που πρόσκεινται στη ΔΑΚΕ βρέθηκαν στο στόχαστρο”.
Το θέμα είχε αναδείξει με ερώτησή του προς τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών και ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης με την προηγούμενη κομματική ιδιότητά που είχε ως τομεάρχης Μεταφορών. Είχε καταγγείλει προαποφασισμένες και φωτογραφικές μετατάξεις σε ΟΣΕ και άλλες ΔΕΚΟ από την κυβέρνηση. Μάλιστα, είχε αναφέρει πως υπάρχει ήδη σχετικός πίνακας, στον οποίο “λείπουν μόνο τα ονοματεπώνυμα των εργαζομένων που θέλουν να διώξουν οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των εταιρειών του ΟΣΕ”.



.