Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ο Καραμανλής στη θέση του

Ενωτικά μηνύματα κατά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και οι φορείς της πόλης στην εκδήλωση, καθώς και πλήθος κόσμου.

Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com
Ενωτικά μηνύματα για την πολιτική ζωή, την κοινωνία και την πόλη προέκυψαν από τα χθεσινά αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Μπροστά στο άγαλμα του πολιτικού που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αποτέλεσε το θεσμικό σύμβολο της ενότητας των Ελλήνων, επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη συναίνεσης και συνεργασίας, ειδικά στην κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αξιοποιώντας και παραδείγματα από την πολιτική πορεία και προσφορά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.
 Στην εκδήλωση βρέθηκε πλήθος κόσμου που από νωρίς συγκεντρώθηκε στον χώρο της Νέας Παραλίας απέναντι από το νέο δημαρχείο, όπου τελικά τοποθετήθηκε ο ανδριάντας πριν από περίπου έναν μήνα. Οι παρευρισκόμενοι προέρχονταν κυρίως -αλλά όχι μόνο- από την κεντροδεξιά, και μεταξύ τους υπήρχαν από νεολαίοι και φοιτητές ως και παλιοί συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι οποίοι δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους για την τοποθέτηση του ανδριάντα σε μια πόλη με την οποία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνδέθηκε ιδιαίτερα. Τη μνήμη και την προσφορά του τίμησαν διά της παρουσίας τους και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα τέλεσαν από κοινού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, στέλνοντας ακόμη ένα συμβολικό μήνυμα ενότητας. Μέσα σε θερμά χειροκροτήματα και με το άγημα του Γ’ Σώματος Στρατού να αποδίδει τιμές, τράβηξαν την ελληνική σημαία που σκέπαζε τον ανδριάντα, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Το ύψος του μαρμάρινου αγάλματος φθάνει μαζί με τη βάση τα επτά μέτρα. Η πρώτη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την τοποθέτησή του ελήφθη το 1998, λίγο μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης εκατέρωθεν του ανδριάντα στέκονταν οι κύριοι Σαμαράς, Μπουτάρης, Παπαγεωργόπουλος, Αχ. Καραμανλής και Μέρτζος, καθώς και νεαρές κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές μακεδονίτικες φορεσιές.

Μηνύματα ενότητας

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς τόνισε πως “ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε ως νεοτεριστής πολιτικός, στη συνέχεια ως εθνάρχης και σήμερα είναι σύμβολο”. Όπως πρόσθεσε, εκσυγχρόνισε τη χώρα μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο, την ένωσε στις δύσκολες στιγμές της μεταπολίτευσης, θεμελίωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και την έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Ως σύμβολο σήμερα εμπνέει όλο τον ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα όμως εμείς, η παράταξη που εκείνος ίδρυσε, τιμούμε τις παρακαταθήκες του και διδασκόμαστε από έργο του”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στην προσωπικότητά του ο κ. Σαμαράς επισήμανε: “Δωρικός στο ύφος και το ήθος του. Αλλά αριστοτελικός στη σκέψη του. Με την έννοια της σύνθεσης, της οικουμενικότητας και της ελληνικότητας ταυτόχρονα. Του ρεαλισμού, αλλά και της διορατικότητας”. Και κατέληξε: “Έβλεπε μπροστά. Τόσο μπροστά, που αρκετές φορές ένιωσε πολύ μόνος. Παροιμιώδης στον αυτοέλεγχό του. Αλλά και άνθρωπος, δεν κατόρθωσε πάντοτε να κρύψει τα συναισθήματά του. Όπως το 1992, όταν τότε δάκρυσε για τη Μακεδονία μας. Όμως εκείνο το δάκρυ έγινε για όλους μας σύμβολο αγώνα για τη Μακεδονία μας. Η Θεσσαλονίκη τιμάει τον Μακεδόνα Καραμανλή. Όμως και όλη η Ελλάδα αποδίδει βαθύτατο σεβασμό στη μνήμη του”.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος εξήρε την προσφορά και την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά πως διετέλεσε σύμβολο της ενότητας των Ελλήνων και έκανε αναφορά στην ανάγκη ενότητας, υπευθυνότητας, γενναιοδωρίας και συναίνεσης. “Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους γενναιόδωροι. Οφείλουμε να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί. Αυτό το έπραξε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γνωρίζοντας ότι όταν δεν τιμάς και δεν οικοδομείς αυτό που ονομάζεται δημοκρατικός πολιτικός πολιτισμός, τις συνέπειες τις πληρώνει τελικά όλη η χώρα, τις πληρώνει η πατρίδα”. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα χαρακτήρισε δύο φορές στην ομιλία του “μόνιμη” τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ο ανδριάντας, κάτι που προκάλεσε σχολιασμούς, καθώς ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε πρόσφατα πει πως θα επανεξεταστεί, με σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής, το σημείο που τοποθετήθηκε. “Υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη μόνιμη μαρμάρινη θέση του”, είπε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε πως “ένας μεγάλος Έλληνας από τη Μακεδονία θα είναι παρών καθημερινά στη ζωή μας. Τα άψυχα αγάλματα παίρνουν ζωή απ’ το έργο και την προσωπικότητα του ονόματος που φέρουν”. Στην ομιλία του τόνισε πως θέλει να αντιπαρέλθει την ένταση γύρω από τον χώρο τοποθέτησης του ανδριάντα αλλά και τη σπουδή, όπως είπε, για τα αποκαλυπτήρια, μια αναφορά που ερμηνεύθηκε ως αιχμή στον προκάτοχό του. Σημειώνοντας πως δεν του ταιριάζει η γκρίνια και η μιζέρια, καταδίκασε επίσης κάθε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης, σημειώνοντας πως “ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν πρόεδρος όλων των Ελλήνων”.
Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στην ομιλία του τόνισε πως “εμείς δεν είμαστε αγνώμονες. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εμείς είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε στους νεότερους ποιοι φάνηκαν αντάξιοι της πατρίδας μας”.
Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος “Κ. Καραμανλής” Αχιλλέας Καραμανλής αναφέρθηκε στο έργο και τους δεσμούς που συνέδεαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τη Θεσσαλονίκη. “Αισθανόταν οικεία και προσπαθούσε να μένει όσο περισσότερο μπορούσε” είπε, ενώ σχολίασε πως τον ενοχλούσε η κριτική που δεχόταν για μια σειρά έργων. “Ο Καραμανλής ανήκει στο πάνθεον των μεγάλων ευρωπαίων ηγετών”, κατέληξε.

Εκτενείς αναφορές στα έργα που υλοποίησε ο Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη είτε ως υπουργός είτε ως πρωθυπουργός έκανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος χαρακτηρίζοντάς τον “στέρεο Μακεδόνα, αφιερωμένο Έλληνα και πρωτοπόρο Ευρωπαίο”. Όπως τόνισε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που διετέλεσε 14 χρόνια πρωθυπουργός και 10 πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν και ρεαλιστής και οραματιστής.
Τα έργα του. Ανάμεσα στα έργα στα οποία αναφέρθηκαν κυρίως οι ομιλητές και που τον συνδέουν με την πόλη είναι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, το ΚΘΒΕ, το Αλεξάνδρειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Νέα Παραλία, η επέκταση του ΑΠΘ κ.ά. Επίσης όλοι θυμήθηκαν το δάκρυ του, το 1992, όταν αναφέρθηκε στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά και την πάνδημη υποδοχή, στον ίδιο σχεδόν χώρο της εκδήλωσης, λίγο μετά τη μεταπολίτευση και την επιστροφή του στη χώρα. “Θεσσαλονικείς, ήλθα...”, ήταν τότε, 31 Αυγούστου του 1974, τα πρώτα του λόγια.
Ποιοι παρέστησαν
Μεταξύ πολλών άλλων παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιάννης Γρίβας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος “Καραμανλής” Πέτρος Μολυβιάτης, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Μιχάλης Λιάπης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευριπίδης Στυλανίδης, Λευτέρης Ζαγορίτης, Παναγιώτης Χηνοφώτης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιάννης Τραγάκης κ.ά. Επίσης οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Μαργαρίτης Τζίμας, Θόδωρος Καράογλου, Έλενα Ράπτη, Ευάγγελος Αντώναρος, Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης και Γιάννης Ιωαννίδης, του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, της ΔΗΣΥ Γιώργος Κοντογιάννης, οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχοι (Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Ευόσμου-Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης, Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης κ.ά.), ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος καθώς και οι πρώην δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Σωτήρης Κούβελας και Ντίνος Κοσμόπουλος. Τον ΛΑΟΣ εκπροσώπησε ο βουλευτής Άγγελος Κολοκοτρώνης, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος ο πρόεδρός του Γιώργος Καρατζαφέρης, αν και είχε προγραμματίσει την παρουσία του, δεν μπόρεσε να γυρίσει εγκαίρως από την Κύπρο. Τη Δημοκρατική Συμμαχία εκπροσώπησε ο βουλευτής Κώστας Κιλτίδης.
 Στιγμιότυπα
Με επευφημίες και θερμά χειροκροτήματα έγινε δεκτός ο Κώστας Καραμανλής, που μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα κατέφθασαν στον χώρο της εκδήλωσης ακριβώς στη 1 το μεσημέρι. Έκαναν αρκετά λεπτά για να διασχίσουν λίγα μέτρα στο πλακόστρωτο της παραλίας, ενώ ανάλογα θερμές ήταν οι εκδηλώσεις και όταν ο τέως πρωθυπουργός περπάτησε από την παραλία στο Βυζαντινό Μουσείο για τη δεξίωση. Ένθερμη υποδοχή επεφύλαξαν οι παρευρισκόμενοι και στον Αντώνη Σαμαρά και τη σύζυγό του Γεωργία κατά την άφιξή και αποχώρησή τους. “Πιο ψηλά, πιο ψηλά, με Αντώνη Σαμαρά”, ένα από τα συνθήματα των ΟΝΝΕΔιτών που είχαν συγκεντρωθεί.Στον χώρο της δεξίωσης που ακολούθησε στο “Β” ο Κώστας Καραμανλής κατευθύνθηκε προς τον Αντώνη Σαμαρά. “Αντώνη, χρόνια πολλά” του είπε και είχαν θερμό χαιρετισμό και εναγκαλισμό σε φιλικό κλίμα και σύντομη συζήτηση, όπως και οι σύζυγοί τους. Το πρώτο τετ-α-τετ είχαν επίσης ο Κώστας Καραμανλής με τον Μιχάλη Λιάπη.
Στο επίσημο τραπέζι στη δεξίωση κάθονταν οι κύριοι Στεφανόπουλος, Βενιζέλος, Σαμαράς, Καραμανλής, Μολυβιάτης, Παπαγεωργόπουλος, Μπουτάρης και Ψυχάρης. Ο Κώστας Καραμανλής δεν κάθισε περισσότερο από πέντε λεπτά και στη συνέχεια προτίμησε ένα από τα σταντ του εξωτερικού χώρου, όπου έστησε πηγαδάκι με τους Μεϊμαράκη, Τζαμτζή, Τζιτζικώστα, Γκιουλέκα, Χηνοφώτη, Αντώναρο, Φώλια, Ζαγορίτη, Ιωαννίδη, Καλαφάτη κ.ά.
Από την Κυριακή ήταν στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα και αναχώρησε χθες το απόγευμα. Ο Αντώνης Σαμαράς ήρθε χθες νωρίς το πρωί και στη συνέχεια προήδρευσε σε συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης για... εκλογικές οδηγίες. Το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Καραμανλής” ναύλωσε αεροσκάφος από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια τους επιβάτες τους περίμενε λεωφορείο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο στη Νέα Παραλία. Μεταξύ άλλων επέβαιναν οι κ. Αχ. Καραμανλής, Παυλόπουλος, Σιούφας, Λιάπης, Ζαγορίτης κ.ά.
Τυροπιτάκια και γλυκά κέρασε ο Αντώνης Σαμαράς τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση που είχαν στις 11 το πρωί, πριν την εκδήλωση. Ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος του προσέφερε ως δώρο για τη γιορτή του το βιβλίο του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου “Η ιστορία της Θεσσαλονίκης”.
Στην ανάγκη ενότητας της κεντροδεξιάς αναφέρθηκε εκ νέου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε δηλώσεις του σημείωσε επίσης πως “ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ένωσε τους Έλληνες σε κρίσιμες στιγμές, ένωσε και τους Θεσσαλονικείς σήμερα με τον ανδριάντα του”.