Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Στέλνουν μπράβους για να εισπράξουν τα χρέη

Τέσσερις ομάδες “φουσκωτών” αναλαμβάνουν, με το “αζημίωτο”, ειδικές αποστολές επίλυσης οικονομικών διαφορών
Ο νόμος της ζούγκλας στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Θεσσαλονίκης καταφεύγουν ακόμη και στην πρόσληψη μπράβων-εισπρακτόρων για να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστούν. Οι επιταγές σπανίως πλέον έχουν αντίκρισμα και συνήθως σφραγίζονται, ενώ, ακόμα και στην περίπτωση που η περιουσία των οφειλετών φτάσει σε πλειστηριασμό, ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται. Ο νόμος της ζούγκλας φαίνεται πλέον να κυριαρχεί. Στη Θεσσαλονίκη, τέσσερις ομάδες “φουσκωτών”, που απαρτίζονται κυρίως από Ρώσους και Γεωργιανούς, ασχολούνται αποκλειστικά με την ανάληψη “ειδικών αποστολών” για την επίλυση οικονομικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών προτάσσοντας… σιδερικά.
Αναθέτουν σε μπράβους να εισπράξουν τις επιταγές!
Κανόνες "άγριας Δύσης" φέρνει η οικονομική κρίση στην αγορά
Της Μπέττυς Κυριακίδου
“Η αγορά έχει καταντήσει ‘άγρια Δύση’. Η πολιτεία δεν μπορεί πλέον να προστατέψει τους επαγγελματίες από μπαταχτσήδες και κακοπληρωτές. Λόγο πλέον έχουν τα όπλα και η βία”.
Με αυτά τα λόγια περιγράφει τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής αγοράς ο Π.Σ., μέτοχος κατασκευαστικής εταιρείας, υπογραμμίζοντας το “αλαλούμ” που σημειώνεται με τις ακάλυπτες επιταγές, τους άγονους πλειστηριασμούς, αλλά και το φαινόμενο των μπράβων-εισπρακτόρων, στους οποίους καταφεύγουν απεγνωσμένοι επιχειρηματίες, προκειμένου να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστούν.
Αναφερόμενος στη δική του επιχείρηση, ο Π.Σ. σημειώνει στη “ΜτΚ” ότι αυτή τη στιγμή έχει λαμβάνειν από περίπου δέκα οφειλέτες 98.000 ευρώ, εκ των οποίων δεν είναι αισιόδοξος ότι θα πάρει ούτε καν τα μισά.
Σχεδόν όλες οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, ωστόσο πιστεύει ότι δεν θα έχουν αίσια έκβαση. Πρόσφατα, μια εκ των δέκα υποθέσεων έφτασε στο τέλος της. Η ακάλυπτη επιταγή σφραγίστηκε, κατόπιν εκδόθηκε διαταγή πληρωμής, έγινε κατάσχεση ακινήτου και στη συνέχεια βγήκε σε πλειστηριασμό ακίνητο του οφειλέτη.
“Το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκο! Δεν πάτησε κανείς στον πλειστηριασμό και επιπλέον χρεωθήκαμε με τα έξοδά του, ύψους 3.500 ευρώ. Δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε τα χρωστούμενα, τα οποία έχουν διπλασιαστεί στο μεταξύ αν υπολογίσει κανείς δικαστικά έξοδα και έξοδα πλειστηριασμού. Τι θα κάνουμε λοιπόν με τις άλλες εννέα υποθέσεις; Να χαρίσουμε τα χρήματά μας; Να πάμε στα δικαστήρια και να χάσουμε άλλα τόσα ή να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων επιχειρηματιών που έχουν βάλει μπράβους και με τη βία προσπαθούν να μαζέψουν τα οφειλόμενα;” λέει ο ίδιος προσθέτοντας ότι η πολιτεία είναι αμέτοχη σε όλη αυτή την κατάσταση.
Με το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο προωθεί τη βία και καταδικάζει την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Περαιτέρω απειλεί με φυλάκιση για χρέος από ΦΠΑ ακόμη και ενός ευρώ, τη στιγμή που δεν νοιάζεται αν αυτό το ΦΠΑ το εισέπραξε τελικά ή όχι ο επιχειρηματίας.
“Δεν είναι δυνατόν να απειλούμαστε με φυλάκιση για ποσό που δεν έχει καταβάλει τρίτος”, επισημαίνει.

Ζούγκλα…

Ο νόμος της ζούγκλας επικρατεί πλέον στην αγορά, λένε στη “ΜτΚ” επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Οι πάντες χρωστούν σε όλους. Ακόμη και αυτοί που έχουν, εκμεταλλεύονται τη στρεβλή κατάσταση που επικρατεί και δεν πληρώνουν ούτε αυτοί. “Τέσσερις στους δέκα μπαταχτσήδες έχουν χρήματα, αλλά δεν πληρώνουν, γιατί βλέπουν ότι δεν κινδυνεύουν από τίποτε, δεν τους κυνηγάει κανείς, αρκεί να μεταβιβάσουν σε συγγενικό τους πρόσωπο τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αλλά και αυτό να μην κάνουν το πιο πιθανό είναι να μην πατήσει κανείς στον πλειστηριασμό του ακινήτου τους και έτσι να μην το χάσουν”, σημειώνει ο Α.Χ., ιδιοκτήτης χαρτοβιοτεχνίας της πόλης, ο οποίος έχει λαμβάνειν 13.000 ευρώ από επιχείρηση τροφίμων εδώ και ένα χρόνο. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σε λίγους μήνες αλλά ο ίδιος δεν είναι καθόλου αισιόδοξος ότι θα πάρει ποτέ τα χρήματά του.
Το νομικό πλαίσιο είναι απαράδεκτο και δεν προστατεύει τον επαγγελματία από τους οφειλέτες του.“Στο εξής θα αναγκαστούμε να δουλεύουμε μόνο τοις μετρητοίς γιατί αλλιώς θα βουλιάξουμε”, αναφέρει ο Α.Χ., υπογραμμίζοντας ότι για να βελτιωθεί το κλίμα θα πρέπει οι τράπεζες να μην εκδίδουν μπλοκ επιταγών αυθαίρετα και με κάποιο τρόπο να καταστούν συνυπεύθυνες για τις πληρωμές.

Ποια είναι η νομική διαδικασία

Δύσκολο έως αδύνατο είναι σήμερα να πάρει κάποιος δικαστικά τα χρήματα που του χρωστούν, λέει η δικηγόρος, ειδικευμένη στο εμπορικό δίκαιο, Έλσα Δαλαμπύρα. Ωστόσο, η ίδια θεωρεί επαρκές το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει αρκετά όπλα στον πιστωτή ενάντια στον οφειλέτη του. “Η κακή κατάσταση όμως της αγοράς καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την είσπραξη των οφειλομένων”, σημειώνει.
Η διαδικασία, λοιπόν, έχει ως εξής: Η επιταγή θα πρέπει να εμφανιστεί στην τράπεζα προς πληρωμή εντός οκτώ ημερών από την ημερομηνία που αναγράφεται σε αυτή. Στην περίπτωση που είναι ακάλυπτη, η τράπεζα πρέπει να τη σφραγίσει εντός της ίδιας προθεσμίας.
Με τη σφραγισμένη επιταγή μπορεί να βγει διαταγή πληρωμής στο δικαστήριο (έως 18.000 ευρώ στο Ειρηνοδικείο, από 18.000 ευρώ και πάνω στο Μονομελές Πρωτοδικείο), η οποία αποτελεί εκτελεστέο τίτλο. “Μπορεί δηλαδή ο πιστωτής να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη”, υπογραμμίζει η κυρία Δαλαμπύρα.
Δικαστικός επιμελητής επιδίδει στον οφειλέτη τη διαταγή πληρωμής και σε δεύτερο χρόνο το έγγραφο της κατάσχεσης. Ορίζεται η ημέρα του πλειστηριασμού του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου με ποσό εκκίνησης τα δύο τρίτα της εμπορικής του αξίας. Από τα χρήματα που συγκεντρώνονται πληρώνεται ο πιστωτής ή όσοι πιστωτές εμφανιστούν και τα υπόλοιπα, εάν υπάρχουν, πάνε στον οφειλέτη.
Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. “Το τελευταίο διάστημα οι πλειστηριασμοί δεν πραγματοποιούνται, καθώς δεν εμφανίζονται υποψήφιοι αγοραστές. Στην περίπτωση αυτή, ορίζεται συνεχώς νέα ημερομηνία μέχρι να υπάρξει ενδιαφέρον”, αναφέρει η κυρία Δαλαμπύρα, προσθέτοντας ότι άλλη λύση είναι η κατάσχεση μισθού, που ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να έχει θετική εξέλιξη, καθώς ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να μείνει στον οφειλέτη ένα ποσό ώστε να μπορεί ο ίδιος και η οικογένειά του να διαβιώνουν αξιοπρεπώς.
Σημειώνεται ότι η παραπάνω διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση των συναλλαγματικών και των τιμολογίων που δεν εξοφλούνται. Αντί της διαταγής πληρωμής, μπορεί να γίνει αγωγή, ωστόσο η εκδίκασή της συνήθως αργεί και δεν συμφέρει τον πιστωτή να περιμένει τόσο πολύ.

Πώς θα “καθαρίσει” η αγορά
Οι επαγγελματίες προτείνουν:

• Οι τράπεζες, προκειμένου να εκδίδουν μπλοκ επιταγών, θα πρέπει να αναγκάζουν τον παραλήπτη να πληρώνει ασφάλιστρο σε ασφαλιστική, η οποία με τη σειρά της θα εγγυάται την κάλυψη της επιταγής.
• Το κράτος να είναι συνδικαιούχος των οφειλών από τρίτους και να διεκδικεί το ΦΠΑ που δεν έχει εισπραχθεί.
• Για οφειλές που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, να “παγώνει” η καταβολή ΦΠΑ που αφορά στα αντίστοιχα τιμολόγια.

Τέσσερις ομάδες Ρώσων και Γεωργιανών κάνουν τις εισπράξεις με… σιδερικά
“Φουσκωτοί” αναλαμβάνουν με το “αζημίωτο” ειδικές αποστολές εξόφλησης χρεών

Του Κώστα Καντούρη


Μπράβοι με ειδικότητα στην είσπραξη χρεών. Τουλάχιστον τέσσερις ομάδες “φουσκωτών” στη Θεσσαλονίκη ασχολούνται αποκλειστικά με την ανάληψη “ειδικών αποστολών” για την επίλυση οικονομικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών, προτάσσοντας… σιδερικά.
Οι διαστάσεις που παίρνει η νέα μέθοδος αποδεικνύεται και από τον όγκο των υποθέσεων που χειρίζεται το τμήμα εκβιαστών της διεύθυνσης ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που έχουν αυξηθεί χαρακτηριστικά.
“Πρόκειται κυρίως για Ρώσους και Γεωργιανούς, ελάχιστοι Ελληνες ασχολούνται με αυτό, αλλά η αγορά είναι δύσκολη και οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί”, τονίζει στη “ΜτΚ” Ελληνας, ο οποίος γνωρίζει τη δραστηριότητα της νύχτας σε αυτό το επίπεδο. Οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν πλέον περισσότερες υποθέσεις καταγγελιών, οι οποίες προέρχονται από οφειλέτες, που υποστηρίζουν ότι απειλούνται για να καταβάλουν τα χρέη τους σε πρόσωπα ή ιδιωτικές εταιρείες.
Ο πιστωτής, δεν εμφανίζεται ποτέ και οι “φουσκωτοί” εισπράττουν ποσοστά μέχρι και 50% από τα χρέη, εφόσον καταφέρουν να τα εισπράξουν, αφού προηγουμένως όμως έχουν διασφαλίσει παχυλή προκαταβολή από τον ίδιο τον πιστωτή που τους αναθέτει τη… “δουλειά”.
Είναι ενδεικτικό πως μέσα στον προηγούμενο χρόνο το τμήμα δίωξης εκβιαστών της ασφάλειας εξιχνίασε 20 περιπτώσεις εκβίασης, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν τέτοιες υποθέσεις. Απ’ αυτές οι 13 ήταν αυτόφωρες και έγιναν 23 συλλήψεις ατόμων, ενώ σχηματίστηκαν και επτά δικογραφίες σε βάρος “μπράβων”.
Πολλές όμως από τις υποθέσεις δεν έχουν την τύχη που επιθυμεί ο καταγγέλλων οφειλέτης, αφού εάν πρόκειται για αποδεδειγμένα χρέη του οι δικαστικές αρχές είναι επιφυλακτικές για το αν διαπράχθηκε το αδίκημα της εκβίασης, αναγνωρίζοντας ότι ο πιστωτής αναζητεί διάφορες μεθόδους να πάρει τα χρήματά του πίσω.
“Δυστυχώς ο κόσμος γνωρίζει πως υπάρχει αδιέξοδο στην είσπραξη χρημάτων που του οφείλονται και η κρίση επιτείνει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Από τη μία οι οφειλέτες αδυνατούν να βρουν χρήματα και από την άλλη οι πιστωτές ‘καίγονται’ να τα εισπράξουν για να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις τους”, επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έρχονται αντιμέτωποι συνεχώς με τέτοιες καταστάσεις. Στην αγορά είναι γνωστό ότι για την είσπραξη χρεών με δικαστικές διαδικασίες, εκτός του ότι οι πιστωτές δαπανούν αρκετά χρήματα για τα δικαστικά έξοδα, θεωρείται αμφίβολο εάν ύστερα από μήνες φτάσουν τα χρήματα, αφού οι οφειλέτες συνήθως δεν έχουν περιουσία για να κατασχεθεί.
Στη νύχτα της Θεσσαλονίκης, οι ομάδες των “φουσκωτών”, οι οποίες αναλαμβάνουν “προστασίες” σε καταστήματα έχουν διαχωρίσει τους ρόλους τους. “Αυτοί που ασχολούνται με την είσπραξη χρημάτων από χρέη ή και επιταγές που κοντεύουν να ‘σκάσουν’ είναι συγκεκριμένοι, δεν είναι περισσότερες από τέσσερις ομάδες στη Θεσσαλονίκη”, επισημαίνουν άνθρωποι της νύχτας.

Πώς δουλεύει το σύστημα

Το “σύστημα” δουλεύει ως εξής: Ο οφειλέτης εντοπίζει την ομάδα που θα αναλάβει να πάρει τα χρήματα που του οφείλονται. Οι “μπράβοι” εισπράττουν αρχικά μία παχυλή προκαταβολή από τον ίδιο, προκειμένου να διασφαλίσουν ένα τμήμα της αμοιβής τους. Στη συνέχεια, με απειλές αλλά και χρήση βίας διασφαλίζουν το δικό τους μερίδιο, που κυμαίνεται στο 40% έως και 50% επί του συνολικού ποσού και στη συνέχεια εισπράττουν τα χρήματα που θα πάρει ο οφειλέτης.
Δεν διστάζουν μάλιστα να φτάσουν σε ακραίες καταστάσεις, απειλώντας οικογένειες και παιδιά οφειλετών και τρομοκρατώντας τους εισβάλλοντας σε σπίτια και καταστήματα κρατώντας στα χέρια περίστροφα. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ακόμη και ξυλοδαρμοί προσώπων που πιέστηκαν να καταβάλλουν χρήματα.