Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα : Καταγγελίες για «λογοκλοπή» σε Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ότι η «λογοκλοπή», η αντιγραφή δηλαδή επιστημονικών εργασιών μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθηγητών και φοιτητών), αποτελεί μια πράξη συνολικά κατακριτέα, ανήθικη και αντιδεοντολογική.
Επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται και καταλύεται το αξιακό μας σύστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καλαφάτης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στην αρμόδια Υπουργό, με δεδομένο ότι το Υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί στην ουσιαστική διερεύνηση, ήδη κατατεθειμένων, επίσημων καταγγελιών που αφορούν περιπτώσεις «λογοκλοπής» σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Η ερώτηση του κ. Καλαφάτη καταλήγει με τη διερεύνηση των προθέσεων της Υπουργού, για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία εξέτασης καταγγελιών «λογοκλοπής» από τις ακαδημαϊκές αρχές, καθώς και των προθέσεών της για νομοθετική ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων

ΘΕΜΑ : Καταγγελίες για «λογοκλοπή» σε Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Της Θεσσαλονίκης.
Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις φιλότιμες προσπάθειες του Υπουργείου για την πάταξη της «λογοκλοπής», της αντιγραφής δηλαδή επιστημονικών εργασιών, μιας πράξης συνολικά κατακριτέας, ανήθικης και αντιδεοντολογικής για τα δεδομένα της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας.
Με πρόσφατο έγγραφο του αρμοδίου Υφυπουργού ζητείται από τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, να ενημερώσουν το Υπουργείο για όλες τις επίσημες καταγγελίες λογοκλοπής, για τις ενέργειες εξέτασής τους και τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών. Επίσης ζητείται η γνωστοποίηση της πρόβλεψης ποινών στους εσωτερικούς κανονισμούς των εν λόγω Ιδρυμάτων, στις περιπτώσεις παράβασης των κανόνων περί «λογοκλοπής».Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι στο Υπουργείο υπάρχουν ήδη επίσημες καταγγελίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, που αφορούν σε Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.
Για όλα τα παραπάνω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
Γιατί μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει προβεί στην ουσιαστική διερεύνηση των ήδη κατατεθειμένων επίσημων καταγγελιών και δεν έχει κινήσει την όποια πειθαρχική διαδικασία ;
Με ποιόν τρόπο προτίθεται το Υπουργείο να αξιοποιήσει τα στοιχεία που καλούνται να καταθέσουν, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα;
Προτίθεται το Υπουργείο να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα της λογοκλοπής ;
Αθήνα, Ιανουαρίου 2010
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης