Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινούν οι γεωτεχνικές μελέτες για την διασύνδεση του σιδηρόδρομου από Καβάλα σε Τοξότες!

Ο Περιφερειάρχης κ Γιαννακίδης σε δηλώσεις του μετά τις συσκέψεις μίλησε για την συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με ένα σημαντικό αριθμό υπουργών και την πλήρη ηγεσία του Υπουργείου υποδομών., για να εξετάσουμε σε πιο επίπεδο μεγάλων αναπτυξιακών νόμων βρισκόμαστε.
Θα έχουμε βέβαια και διαβουλεύσεις με την εταιρία «Εγνατία Α.Ε» για να γνωρίζουμε την όδευση της υπόθεσης της Περιμετρικής Οδού μαζί με την Διεύθυνση Δασών. Δώσαμε προτεραιότητες γενικά στα μεγάλα έργα είπε ο κ Γιαννακίδης και θεωρώ πως δώσαμε βηματισμό στα μεγάλα έργα και τον συγχρονισμό όλων των θεσμικών φορέων για να αναδείξουμε την μεγάλη αναπτυξιακή σχεδίαση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που θα προσδώσει μεγάλη αξία στην Βόρεια Ελλάδα. Αυτά είχα την ευκαιρία να τα παρουσιάσω στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών τόνισε ο κ Γιαννακίδης όπως και μια εξαιρετική συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ, ότι υπάρχει δέσμευση ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι γεωτεχνικές μελέτες για την διασύνδεση του σιδηρόδρομου από Καβάλα σε Τοξότες, με στόχο να αναδείξουμε το συγκεκριμένο λιμάνι.
Παράλληλα θα μπούμε στην διαδικασία ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης μελέτης για την σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης –λιμανιού.
Στόχος είναι σε δύο χρόνια να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την διασύνδεση ενός διαχρονικού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας.
Όλα γίνονται μέσα από μια συνέργεια, όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όσο για τα κονδύλια, ο Περιφερειάρχης είπε πως αν υπάρχουν μελέτες και ώριμα έργα, θα βρεθούν και τα χρήματα.
Το κράτος παρ’ ότι εμφανίζει υπερδεσμεύσεις, σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, έχει πολύ μικρή απόδοση μόλις το 18% μετά από 4 χρόνια ενεργοποίησης του προγράμματος.
Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε τόνισε ο κ Γιαννακίδης, είναι πως όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία απ όπου και να εκπορεύονται θα πρέπει να συγκλίνουν στον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό . για να γίνει όμως αυτό κατανοητό, θα πρέπει όλοι μας να το βιώσουμε ως θεσμική κοινωνία. Εφ όσον το υιοθετήσουμε όλο αυτό το πακέτο εμείς θα συμπαρασύρουμε και την κεντρική εξουσία για να συμπορευτεί στον σχεδιασμό.
Πολύ σύντομα θα υπάρχει και μια μελέτη σκοπιμότητας που θα την παρουσιάσουμε και να δείξουμε πως σ αυτή την περιοχή θα υπάρχει ένα εθνικός, διαχρονικός, διακομματικός σχεδιασμός που να αναδεικνύει τις μεγάλες ιδιαιτερότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές .
Kavala net