Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Βουλή. Απαντηση σε ερωτηση του κ. Σταυρου Καλαφατη

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 6393/18.11.2010 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Σταύρου Καλαφάτη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:Ο πρόσφατα ψηφισθείς ν.3872/03.09.10 (ΦΕΚ 148 Α'), με τίτλο «Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα και άλλες διάταξεις», ρυθμίζει τα σχετικά θέματα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Ελλάδα και αποτελεί ένα πρώτο και δυναμικό βήμα της κυβέρνησης μας, μετά από αδράνεια πολλών ετών στο συγκεκριμένο τομέα. Μέσω του νόμου ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση, τόσο στα επαγγέλματα που συνδέονται ευθέως με τις υπηρεσίες στον τομέα της κρουαζιέρας, όσο και με ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων σε συναφείς τομείς.Με το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων δρομολογήσαμε το τέλος της σιρέβλωσης που επέβαλε το καμποτάζ και ανοίξαμε τις δυνατότητες ανάπτυξης αυτού του χώρου. Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπέγραψε με τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των δικαιολογητικών και τον ορισμό του περιεχομένου της Σύμβασης για την Εκτέλεση Περιηγητικών Πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα.Τις εξαιρετικές προοπτικές που διανοίγονται για τον τουρισμό κρουαζιέρας και τις επενδύσεις που μπορεί να γίνουν σε λιμενικά έργα στην Ελλάδα, μετά την άρση του cabotage, ανέλυσα και στο 8ο παγκόσμιο Συνέδριο για τις κρουαζιέρες, SEATRADE MED, την 1η Δεκεμβρίου 2010, στις Κάνες, Γαλλία.Σε μία αίθουσα με περισσότερους από 200 επαγγελματίες της κρουαζιέρας, των λιμένων και του τουρισμού, ο Πρόεδρος της SEATRADE κ. Hayman με υποδέχθηκε λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία αυτών των ανά διετία συνεδρίων, που συμμετέχει εκπρόσωπος κυβέρνησης από ξένη χώρα, και είναι ιδιαίτερα ευτυχής που η χώρα αυτή είναι η Ελλάδα, σημαντικός προορισμός για τις μεσογειακές κρουαζιέρες.
Ακολούθως, συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που οργάνωσε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010, στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, ο Πρέσβης κ. Daniel Smith, με συμμετοχή τριών Ελλήνων υπουργών, του κ. Χ. Παμπούκη, Υπουργού Επικρατείας, του κ. Γ. Διαμαντίδη, Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, καθώς και του Δρ. Α0. Καρλή, εκπροσώπου του ΟΛΠ, ενώ επίσης συμμετείχανΈλληνες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Με την πρωτοποριακή μέθοδο της τηλε-διάσκεψης ο κ. Smith, έφερε σε άμεση επαφή εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας των ΗΠΑ, με την Ελληνική πολιτική ηγεσία, και με επαγγελματίες της κρουαζιέρας και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των διαδικασιών σύμβαοης άρσης του cabotage, που έγινε τις προηγούμενες ημέρες.Για την προβολή της χώρας στο πεδίο του θαλάσσιου τουρισμού, ο Ε.Ο.Τ. συμμετέχει σε εξειδικευμένες διεθνείς εκθέσεις, όπως η έκθεση BOOT που πραγματοποιείται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, 22-30/01/2011, η έκθεση F.re.e που πραγματοποιείται στο Μόναχο της Γερμανίας, 23-27/02/2011 και η έκθεση London International Dive Show που πραγματοποιείται στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, 26-27/03/2011, καθώς και στη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, τον ερχόμενο Μάρτιο 2011.
Επιπλέον, ο Ε.Ο.Τ. συμμετέχει σε εξειδικευμένες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού για τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως η έκθεση BOOT που πραγματοποιείται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, 22-30/01/2011, η έκθεση F.re.e που πραγματοποιείται στο Μόναχο της Γερμανίας, 23-27/02/2011 και η έκθεση London International Dive Show που πραγματοποιείται στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, 26-27/03/2011.Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η εφαρμογή του ανωτέρω νόμου θα οδηγήσει τόσο σε αύξηση της τουριστικής κίνησης στην πόλη όσο και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς το λιμάνι της μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τουριστικό κόμβο, είτε ως αφετηρία είτε ως προορισμός περιηγητικών πλόων. Άλλωστε, η σημασία που δίνει το Υπουργείο στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης καθίσταται εμφανής και από συμπληρωματικές ενέργειες και δράσεις τουριστικού περιεχομένου, όπως λ.χ. το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών», σκοπός του οποίου είναι η βέλτιστη Ουνατή αξιοποίηση του σημαντικού πολιτιστικού πλούτου της πόλης και των γύρω περιοχώνΚατά τον προγραμματισμό του Γομέα Τουρισμού για την Προγραμματική Περίοδο 2007 2013 (ΕΣΠΑ), έχουν ληφθεί υπόψη όλα εκείνα τα δεδομένα που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στο μέγιστο βαθμό και με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Ο τομέας του θαλάσσιου τουρισμού είναι κομβικός στον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ 2007- 2013. Τόσο, λοιπόν, κατά την υλοποίηση των έργων υποδομών και ενισχύσεων, όσο και μειύ το πέρας των εργασιών τους, 0α δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα, καθώς επίσης και σε συμπληρωματικούς με τον τουρισμό κλάδους, οι οποίες θα δώσουν διέξοδο στους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της ανεργίας και της τουρισηκής εποχικότητας.