Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Βουλή. Ερωτηση κ. Σταύρου Καλαφάτη, για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων μεταξύ επενδυτών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων με τη «Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Α.Ε.» ή κατά περίπτωση με το «Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών».

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή την με αριθμ. 9093/14-01-2011 ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα Καθυστερήσεις στη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων μεταξύ επενδυτών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων με τη «Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Α.Ε.» ή κατά περίπτωση με το «Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης αναφέρεται στις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την υπογραφή συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ πλήθους επενδυτών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων με το «Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Α.Ε.)» ή κατά περίπτωση με το «Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών».
Επισημαίνει ότι οι εν λόγω καθυστερήσεις, εκτός από αδικαιολόγητες, με δεδομένο ότι ο τύπος και το περιεχόμενο των συμβάσεων έχουν σαφώς καθορισθεί βάσει υπουργικής απόφασης, ενέχουν παράλληλα τον κίνδυνο υπογραφής τους με διαφορετική τιμή πώλησης από αυτή που έχει προϋπολογισθεί από τον εκάστοτε επενδυτή.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καλαφάτης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στην αρμόδια Υπουργό, για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να ρυθμίσει το ζήτημα των καθυστερήσεων, καθώς και την αντιμετώπιση περιπτώσεων επενδυτών που ενώ έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αιτήσεις και δικαιολογητικά, τελικά οι συμβάσεις τους, με υπαιτιότητα της «ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε» ή του «Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών», θα υπογραφούν μετά την 1η Φεβρουαρίου 2011, όπου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία μειώνεται η τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.