Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή την με αριθμ. 9092/14-01-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Πρωτοβουλίες για μέριμνα αστέγων και άπορων της Θεσσαλονίκης».

Στην ερώτηση του ο κ. Καλαφάτης υπενθυμίζει την αρνητική πρωτιά της Θεσσαλονίκης όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία που ανέρχεται στο 16% και επισημαίνει παράλληλα την σημαντική αύξηση του αριθμού των άστεγων και άπορων πολιτών. Τονίζει ότι μέσω των υπηρεσιών της Πρόνοιας, των κοινωνικών προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ευγενικής προσφοράς της Εκκλησίας και των εθελοντικών πρωτοβουλιών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για τη φιλοξενία, σίτιση και ιατρική περίθαλψη των εν λόγω ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Δηλώνοντας την ανησυχία του για την αυξητική τάση των αστέγων και απόρων στη Θεσσαλονίκη, λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, ο κ. Καλαφάτης θεωρεί ότι απαιτείται ετοιμότητα και συστηματική μέριμνα διαχείρισης του σοβαρού αυτού ζητήματος. Διότι η Πολιτεία δεν πρέπει να επαφίεται απλά και μόνο σε φιλότιμες πρωτοβουλίες φορέων, αλλά καθίσταται κατά προτεραιότητα επιτακτική η ενεργοποίηση του αρμόδιου Υπουργείου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων

Στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί την πρωτεύουσα της ανεργίας, με το ποσοστό αυτής να ανέρχεται σε 16% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής και ξεπερνά το 20% σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και τον Ο.Α.Ε.Δ., παρατηρείται παράλληλα γεωμετρική αύξηση του αριθμού των αστέγων και απόρων πολιτών.
Μέσω των υπηρεσιών της Πρόνοιας, των κοινωνικών προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ευγενικής προσφοράς της Εκκλησίας και των εθελοντικών πρωτοβουλιών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για τη φιλοξενία, σίτιση και ιατρική περίθαλψη των εν λόγω ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Επειδή λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, το φαινόμενο της αύξησης των αστέγων και απόρων τείνει να λάβει επιπλέον αυξητικές διαστάσεις, καθίσταται επιτακτικός ο προγραμματισμός του αρμοδίου Υπουργείου, προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα και συστηματική μέριμνα διαχείρισης του σοβαρού αυτού ζητήματος.
Για όλα τα παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1. Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός στο Υπουργείο, ώστε η πρόνοια και η μέριμνα για αστέγους και απόρους της Θεσσαλονίκης, να μην επαφίεται απλά και μόνο σε πρωτοβουλίες της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) ;
Αθήνα, Ιανουαρίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης