Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Δήλωση του κ. Σταύρου Καλαφάτη για την πρόθεση του ΟΑΣΘ να αυξήσει τις τιμές εισιτηρίων

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την πρόθεση της διοίκησης του Ο.Α.Σ.Θ. να ανακοινώσει αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων λόγω επικείμενης μείωσης της κρατικής επιδότησης του από το αρμόδιο Υπουργείο, δήλωσε τα εξής : «Δεν πέρασαν ούτε οκτώ (8) μήνες, από τον περασμένο Μάιο που αυξήθηκαν τα εισιτήρια του Ο.Α.Σ.Θ. και η διοίκησή του προτίθεται να ανακοινώσει νέες αυξήσεις της τάξης του 50%, με αφορμή προθέσεις της κυβέρνησης για επικείμενες μειώσεις στην κρατική επιδότηση. Δηλαδή το απλό εισιτήριο μπορεί να φθάσει από 0,60 € ακόμα και 0,90 €!
Το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με τις μειώσεις στην επιδότηση των φορέων Αστικών Συγκοινωνιών που επιχειρεί, θα πρέπει προηγουμένως να συνεκτιμήσει τις ιδιαιτερότητες της Θεσσαλονίκης :
• που το αστικό λεωφορείο αποτελεί το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς, χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο εναλλακτικό όπως στην Αττική (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τράμ κ.ά),
• που το κυκλοφοριακό πρόβλημα δημιουργεί ασφυξία στην πόλη,
• που τα έργα του ΜΕΤΡΟ καθυστερούν, με την κυβέρνηση να μεταθέτει κάθε φορά το χρόνο ολοκλήρωσης τους,
• που άρχισε ήδη σταδιακά στους Θεσσαλονικείς να διαμορφώνεται η συνείδηση της μαζικής μετακίνησης, ύστερα από τις επιτυχημένες πολιτικές προηγούμενων ετών, με το φθηνό ενιαίο εισιτήριο, την επέκταση λεωφορειολωρίδων, το σύστημα τηλεματικής, την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων κ.λ.π.,
• που η δυσχερής συγκυρία κάνει ακόμη πιο δύσκολη την οικονομική καθημερινότητα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των πολυάριθμων φοιτητών, αλλά και των αυξανόμενων ανέργων στην πόλη.Το αστικό λεωφορείο πρέπει να είναι φθηνό, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της Θεσσαλονίκης! Η κυβέρνηση και η διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. οφείλουν να επανεξετάσουν τη στάση τους, λειτουργώντας προς την κατεύθυνση προάσπισης του κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και όχι της απαξίωσής του».