Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Βουλή. Ερώτηση του κ. Σταύρου Καλαφάτη για την συνεχιζόμενη ταλαιπωρία ασφαλισμένων στον Ο.Π.Α.Δ. Θεσσαλονίκης και περικοπές σημαντικών προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε τη με αριθ. 7625/10-12-2010 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «Συνέχιση ταλαιπωρίας ασφαλισμένων στον Ο.Π.Α.Δ. Θεσσαλονίκης και περικοπές σημαντικών προληπτικών ιατρικών εξετάσεων».
«Σε σχετική ερώτησή του, ο κ. Καλαφάτης στηλιτεύει την αδράνεια της κυβέρνησης όσον αφορά την έλλειψη στελέχωσης και οργάνωσης του Ο.Π.Α.Δ. Θεσσαλονίκης, με συνέπεια τη συνέχιση της ταλαιπωρίας χιλιάδων ασφαλισμένων, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων.
Οι μεγάλες ουρές αναμονής για απλές διαδικασίες θεώρησης φαρμάκων και εξετάσεων λόγω της ύπαρξης μιας ελεγκτικής υπηρεσίας για όλη την πόλη, μεταφράζεται σε χαμένες εργατοώρες και αγανάκτηση για εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Ο κ. Καλαφάτης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς, αναφορικά με τις ενέργειες επίλυσης του προβλήματος, διερευνώντας παράλληλα τις προθέσεις τους για ενίσχυση της στελέχωσης, την επαναλειτουργία της ελεγκτικής υπηρεσίας του Ο.Π.Α.Δ. στην ανατολική Θεσσαλονίκη και την επανεξέταση της λίστας φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων, που περικόπηκαν και επιβαρύνουν πλέον τους ασφαλισμένους».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες πολιτών, φορέων και δημοσιουπαλληλικών οργανώσεων, η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων του Ο.Π.Α.Δ. στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται.
Η κυβέρνηση αδρανεί τόσο όσον αφορά την οργάνωση όσο και την επαρκή στελέχωση του Ο.Π.Α.Δ. που εξυπηρετεί το σύνολο των ασφαλισμένων της Θεσσαλονίκης με τη λειτουργία μιας και μόνο ελεγκτικής υπηρεσίας.
Οι μεγάλες ουρές αναμονής που δημιουργούνται κυρίως για τη θεώρηση εξετάσεων και φαρμάκων, οδηγούν σε απόγνωση και αγανάκτηση συνταξιούχους και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Καθημερινά παρατηρούνται απελπιστικές εικόνες και εικόνες ντροπής κυρίως όσον αφορά περιπτώσεις ανήμπορων ηλικιωμένων. Από την άλλη μεριά η δυσλειτουργία αυτή μεταφράζεται σε χαμένες εργατοώρες υπαλλήλων του Δημοσίου, που είναι αναγκασμένοι να χρεώνονται άδειες και να απουσιάζουν από την εργασία τους αρκετές ώρες, προκειμένου να διεκπεραιώσουν απλές διαδικασίες θεώρησης.
Και όλα αυτά σε ένα κλίμα «κατεδάφισης» θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις καλούνται πλέον να πληρώνουν από την τσέπη τους μια σειρά φαρμάκων και σημαντικών προληπτικών ιατρικών εξετάσεων (π.χ. γαστροσκοπήσεις, εξετάσεις θυρεοειδούς, καρκινικών δεικτών κ.λ.π.).
Όλοι συμφωνούμε στην περιστολή της σπατάλης στο χώρο της Υγείας, αλλά όχι σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας των ασφαλισμένων.
Για όλα τα παραπάνω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

1. Με ποιους τρόπους και πότε προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα επιλύσει το πρόβλημα της δυσλειτουργίας του Ο.Π.Α.Δ. στην πόλη της Θεσσαλονίκης ;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε ενίσχυση της στελέχωσης του Ο.Π.Α.Δ. Θεσσαλονίκης σε διοικητικό και ιατρικό προσωπικό ;
3. Πότε θα επαναλειτουργήσει η ελεγκτική υπηρεσία του Ο.Π.Α.Δ. στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης ;
4. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη λίστα φαρμάκων και σημαντικών προληπτικών ιατρικών εξετάσεων οι οποίες περικόπηκαν τον περασμένο Αύγουστο και επιβαρύνουν πλέον τους ασφαλισμένους ;
Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2010
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης