Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ράλι τιμών σε αμόλυβδη και πετρέλαιο θέρμανσης

Εφιαλτικό ράλι τιμών, λόγω της εκτόξευσης του μπρεντ πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, που έχει οδηγήσει την αμόλυβδη στα 1,53 ευρώ/λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 73 λεπτά το λίτρο, αντιμετωπίζουν τις τελευταίες 10 ημέρες οι Ελληνες καταναλωτές.
Η καθημερινή άνοδος των τιμών διυλιστηρίου στα υγρά καύσιμα, από τις 24 Νοεμβρίου και μετά, έχει οδηγήσει αμόλυβδη και πετρέλαιο σε επίπεδα ρεκόρ, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά, έπειτα από τις αυξήσεις του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ του τελευταίου χρόνου.
Πλέον, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, έχει πιάσει τα 1,56 ευρώ, ενώ ακόμη και στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή βρίσκεται στα 1,53 με ορισμένα πρατήρια να την πουλάνε ακόμη και 1,60 ευρώ το λίτρο.Ανάλογη αύξηση, περίπου κατά 5%, καταγράφεται και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο πλέον πωλείται στα 72 - 74 λεπτά το λίτρο, έναντι 68 - 70 λεπτών πριν από 10 ημέρες.

Κρύο χωρίς πετρέλαιο

Η πτώση της θερμοκρασίας το τελευταίο διήμερο δεν οδήγησε όπως θα ανέμεναν πολλοί σε αύξηση των παραγγελιών για πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς με την τιμή στα 72 έως 74 λεπτά το λίτρο, οι καταναλωτές προμηθεύονται όσο ακριβώς πετρέλαιο χρειάζονται για λίγες ημέρες. Η μέση τιμή στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα 73 λεπτά, ενώ οι τιμές διυλιστηρίου έχουν αυξηθεί το τελευταίο δεκαήμερο κατά 5,33%, από 881 στα 928 ευρώ για τα 1.000 λίτρα. «Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουμε καθημερινά αύξηση της τιμής στα διυλιστήρια, η οποία αποτυπώνεται και στις αντλίες, δηλαδή στις τιμές λιανικής. Ζήτηση δεν υπάρχει και ούτε τώρα που έπεσαν οι θερμοκρασίες βλέπουμε αύξηση των παραγγελιών. Πάντως ο ανταγωνισμός που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη διατηρεί τις τιμές σε σχετικά καλά επίπεδα και παραμένουμε από τους φτηνότερους νομούς της χώρας», σημείωσε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων νομού Θεσσαλονίκης.

Στο νομό Θεσσαλονίκης

Η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η αυτόματη άνοδος των τιμών διυλιστηρίου κατά 4,4% το τελευταίο δεκαήμερο αποτυπώνονται ξεκάθαρα στις τιμές πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης. Η μέση πανελλαδική τιμή έχει φτάσει στα 1,56 ευρώ με τη Θεσσαλονίκη να παραμένει ο φτηνότερος νομός με μέση τιμή στα 1,53 ευρώ/λίτρο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή έχει ξεπεράσει τα 1,60 ευρώ στους δέκα νησιωτικούς νομούς, ενώ υπάρχουν πρατήρια που πουλάνε την αμόλυβδη ακόμη και πάνω από τα 1,70 ευρώ το λίτρο.
«Η τιμή ανέβηκε σχεδόν 10 λεπτά μέσα σε 10 ημέρες, λόγω της ανόδου των τιμών στα διυλιστήρια που πέρασαν σχεδόν αυτόματα τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου», επισήμανε ο Ανδρέας Χαλδέζος, γ.γ. της Ενωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ