Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Βουλή. Ερώτηση κ. Σταύρου Καλαφάτη, για την Διακοπή ροής χρηματοδότησης και αποπληρωμής έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ σε Δήμους της Θεσσαλονίκη.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε την με αριθ. 6746/26-11-2010 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με θέμα «Διακοπή ροής χρηματοδότησης και αποπληρωμής έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ σε Δήμους της Θεσσαλονίκης». «Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καλαφάτης υποστηρίζει ότι η ίδια η κυβέρνηση απαξιώνει τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, αφού δεν δίνει πόρους και αναπτυξιακά όπλα στους Δήμους, ώστε να μπουν χωρίς φοβίες στις σκληρές μάχες που έχουν μπροστά τους. Επισημαίνει ότι σήμερα, με τη διακοπή της χρηματοδότησης για ήδη ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, η κυβέρνηση υιοθετεί την τακτική μιας «ιδιότυπης» στάσης πληρωμών, που οδηγεί σε αδιέξοδα Δήμους και εργοληπτικές εταιρίες. Αδιέξοδα που μεταφράζονται σε κλείσιμο τέτοιων εταιριών, απολύσεις εργαζομένων και αναπτυξιακή αδράνεια, η οποία ενισχύει το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ο κ. Καλαφάτης καταλήγει, θέτοντας ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς, αναφορικά με την επαναφορά της ομαλής ροής χρηματοδοτήσεων για αποπληρωμή έργων και τη διερεύνηση κυβερνητικών προθέσεων για παροχή αναπτυξιακών εργαλείων στους νέους Δήμους, ενίσχυση του εργοληπτικού κλάδου και συγκράτηση των θέσεων εργασίας».
το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων
ΘΕΜΑ : «Διακοπή ροής χρηματοδότησης και αποπληρωμής έργων του προγράμματος
ΘΗΣΕΑΣ σε Δήμους της Θεσσαλονίκης».
Το «φιλόδοξο» μεταρρυθμιστικό εγχείρημα του «Καλλικράτη», κινδυνεύει να απαξιωθεί από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία παρά τις έντονες επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, προχώρησε σε αυτό χωρίς τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Πριν ακόμη εφαρμοσθεί ο «Καλλικράτης», τα προβλήματα έχουν ήδη γίνει ορατά. Η περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η σημαντική απομείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η διακοπή ροής χρηματοδότησης για την αποπληρωμή εκτελεσθέντων έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, αναδεικνύουν το δυσχερές μέλλον του εγχειρήματος. Η κυβέρνηση με σχετική απόφασή της, προέβλεπε τη χρηματοδότηση αποκλειστικά και μόνο ενταγμένων έργων του ΘΗΣΕΑ, για τα οποία η διαδικασία συμβασιοποίησης τους ολοκληρώθηκε μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο.  Με βάση την ανωτέρω απόφαση, αρκετοί Δήμοι της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν την υλοποίηση έργων, που πληρούσαν την ανωτέρω προϋπόθεση. Παρόλα αυτά σήμερα, οι πληρωμές ήδη εκτελεσμένων έργων είναι παγωμένες, γεγονός που οδήγησε τις εργοληπτικές εταιρίες σε αναστολή των έργων ή ακόμη και παύση των δραστηριοτήτων τους, λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης τους σε προμηθευτές και αμοιβές προσωπικού. Αυτή η άτυπη στάση πληρωμών για όλα τα έργα του ΘΗΣΕΑ, πέρα από τις δυσχέρειες που δημιουργεί στον προγραμματισμό έργων των Δήμων, έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις προσωπικού από πλευράς εργοληπτικών εταιριών.  Τα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντάσσονται στο γενικότερο αναπτυξιακό πλαίσιο της χώρας και η κατάργηση στην πράξη ενός κατεξοχήν και επιτυχημένου αναπτυξιακού προγράμματος, όπως αυτό του ΘΗΣΕΑ, ενισχύει το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Για όλα τα παραπάνω
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Πότε αναμένεται ότι θα επανέλθει η ομαλή ροή στη χρηματοδότηση έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ ;
2. Με ποιά αναπτυξιακά εργαλεία οι νέοι Δήμοι της χώρας, θα υλοποιήσουν τον προγραμματισμό τους σε έργα και παρεμβάσεις ;
3. Ποιες δράσεις προβλέπονται για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων και τη συγκράτηση της απασχόλησης στις εργοληπτικές επιχειρήσεις εκτέλεσης δημόσιων -δημοτικών έργων ;
Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2010
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης