Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ στη Β' Θεσσαλονίκης

Συντριπτική ήττα υπέστη το ΠΑΣΟΚ στους οκτώ «καλλικράτειους» δήμους της Β' Θεσσαλονίκης, μια δύσκολη παραδοσιακά περιοχή για το κυβερνών κόμμα, όπου ωστόσο στην προηγούμενη αυτοδιοικητική δομή διατηρούσε ενδιαφέρουσες δυνάμεις.
Μετά και τις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής, ο μόνος δήμος που αποτελεί εξαίρεση στο νέο κανόνα είναι της Θέρμης με την επανεκλογή του νυν δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου στο διευρυμένο πλέον δήμο με το εκπληκτικό ποσοστό του 66,17%. Κάποιοι εντός του κόμματος υποστηρίζουν ότι τα προσχήματα κρατήθηκαν τη δεύτερη Κυριακή με τη νίκη των Π. Δαϊκούδη στη Χαλκηδόνα και του Ι. Αναστασιάδη στο Λαγκαδά από το χώρο της ΝΔ, στους οποίους προσφέρθηκε η στήριξη του ΠΑΣΟΚ την τελευταία στιγμή. Ωστόσο στους κόλπους των «πράσινων» αυτοδιοικητικών οι γκρίνιες έχουν αρχίσει και τα πυρά στρέφονται κατά του κομματικού μηχανισμού.
Η εικόνα όπως διαμορφώθηκε στις δύο Κυριακές έχει ως εξής: ο Δ. Ράβναλης στο Λαγκαδά και η Χρ. Αλίρη στο Ωραιόκαστρο, που υποστηρίχτηκαν ανοιχτά από το ΠΑΣΟΚ, έχασαν από τον πρώτο γύρο, όπως και ο επίσημος κομματικός υποψήφιος στο δήμο Χαλκηδόνας, Μ. Μηντσιούδης, και ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Πυλαίας - Πανοράματος, Ν. Νυφούδης. Στο δεύτερο γύρο, ο νυν δήμαρχος Εχεδώρου, Σπ. Σταματάκης, που αρχικώς δεν είχε στήριξη, αλλά την έλαβε τρεις μέρες πριν από τις κάλπες, έχασε το δήμο Δέλτα με σχεδόν 12,5 μονάδες από το «γαλάζιο» Ν. Γιουτίκα. Ο επίσης ανεξάρτητος στην αρχή νυν δήμαρχος Μηχανιώνας, Γ. Μαυρομάτης, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από τη δεύτερη Κυριακή γνώρισε την ήττα στο δήμο Θερμαϊκού από το «γαλάζιο» νυν δήμαρχο Θερμαϊκού, Ι. Αλεξανδρή, με διαφορά περίπου τριών μονάδων. Σημειωτέον ότι στους δύο τελευταίους δήμους, υπήρχαν την πρώτη Κυριακή και άλλες υποψηφιότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο νυν δήμαρχος Επανομής, Απ. Οικονομίδης, στο δήμο Θερμαϊκού και ο νυν δήμαρχος Χαλάστρας, Γρ. Ουζούνης, στο δήμο Δέλτα. Εξάλλου, ο νυν δήμαρχος Αγίου Γεωργίου, Αγγ. Φραντζής, ο τρίτος στη σειρά που έλαβε κομματική στήριξη στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έχασε το δήμο Βόλβης με 2,5 μονάδες από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Δ. Γαλαμάτη.
Ωστόσο οι αυτοδιοκητικοί ρίχνουν τα βέλη τους στην κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως στους βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι «δεν κινήθηκαν» και δεν τους βοήθησαν όσο θα μπορούσαν, γιατί, όπως ισχυρίζονται, «δεν θέλουν ισχυρούς δημάρχους σε μεγάλους δήμους στα πόδια τους». «Το ΠΑΣΟΚ να προβληματιστεί για όσα δεν πήγαν καλά εδώ και να δει τι έγινε στην υπόλοιπη Ελλάδα», υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Φραντζής. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος όμως, Π. Κουκουλεκίδης, επιστρέφει τα πυρά στους ηττημένους δημάρχους. Εκτιμά ότι «αιτία του κακού» είναι προσωπικές στρατηγικές που υπερίσχυσαν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αλλά και η γενικότερη πολιτική κατάσταση που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση επηρεάζουν το εισόδημα των πολιτών και φυσικά τον αγροτικό τομέα. Το παράδοξο της υπόθεσης πάντως την ώρα που μαίνεται ο «πράσινος» πόλεμος αυτοδιοικητικών - κομματικών είναι ότι ο «πράσινος» υποψήφιος περιφερειάρχης, Μ. Μπόλαρης, κέρδισε πόντους στη Β' Θεσσαλονίκης καταφέρνοντας να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τον Π. Ψωμιάδη στο σύνολο του νομού.
 ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ   στον «Αγγελιοφόρο»