Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Καλάμια και σκουπίδια κάλυψαν το Θερμαϊκό

Οι νότιοι άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφέρει ξύλα, καλάμια και σκουπίδια στο Θερμαϊκό κόλπο, μετατρέποντας το θαλάσσιο μέτωπο στην Παλιά και τη Νέα Παραλία σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο. Η αισθητική ρύπανση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν επιβαρύνει το θαλάσσιο οικοσύστημα, δημιουργεί όμως αντιαισθητική εικόνα στους Θεσσαλονικείς και τους περιπατητές της Παραλίας. Από την περασμένη Παρασκευή «στρώματα» με φερτά υλικά και σκουπίδια έχουν εντοπιστεί στο ύψος του λιμανιού, του Λευκού Πύργου, του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου και σε άλλα σημεία του θαλάσσιου μετώπου.Σύμφωνα με τα στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, λόγω των νότιων ανέμων, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δημιουργηθεί επιφανειακές θαλάσσιες «νησίδες», που αποτελούνται κυρίως από καλάμια και κλαδιά, τα οποία προέρχονται από το δέλτα των ποταμών Αλιάκμονα, Αξιού, Γαλλικού και με τους ανέμους παρασύρθηκαν προς την πόλη. Μέσα σε αυτά έχουν συγκρατηθεί επιπλέοντα σκουπίδια (φελιζόλ, πλαστικά κ.ά.).
«Το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος που μετά το Σεπτέμβριο έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Θερμαϊκού στην Παραλία της Θεσσαλονίκης, τρεις φορές την εβδομάδα, με εντολή του γενικού γραμματέα Γ. Χατζηκωνσταντίνου, βγαίνει τις τελευταίες ημέρες καθημερινά, συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο 15 κυβικά μέτρα σκουπιδιών εκ των οποίων το 80% είναι καλάμια που έχουν μεταφερθεί από τις εκβολές των ποταμών. Σε κανονικές συνθήκες τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται δεν ξεπερνούν το 1 κ.μ. την ημέρα», σημείωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νικολέτα Τσικώτη.
Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εγκατάσταση του «Παρατηρητηρίου Δυτικής Παράκτιας Ζώνης» το οποίο ηλεκτρονικά θα μπορεί να ελέγχει και αντιμετωπίζει τις «νησίδες» αυτές όταν δημιουργούνται και πριν φτάσουν στην Παραλία της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχο πρόγραμμα υπάρχει και για την ανατολική παράκτια ζώνη, με την ολοκλήρωση των οποίων εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα του Θερμαϊκού.
Μέχρι να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν τα παρατηρητήρια, ο καθαρισμός του Θερμαϊκού επαφίεται στις διαθέσεις των ανέμων, καθώς με βοριάδες θα καθαρίσει η Παλιά και Νέα Παραλία και τα σκουπίδια θα μεταφέρονται προς τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ