Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Δυστύχημα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στην Αλβανία

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 21:30 το βράδυ της Δευτέρας στον οδικό άξονα Τεπελένι-Μπάλσι, όταν λεωφορείο ανατράπηκε και έπεσε σε χαράδρα.Το τουριστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, στο οποίο επέβαιναν 49 άτομα, εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα - Αθήνα, όταν ξέφυγε από το οδόστρωμα και έπεσε σε χαράδρα βάθους 120 μέτρων, κοντά στο Ζιάι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν 8 νεκροί, ενώ 30 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων σοβαρά. Ήδη συνεργεία διάσωσης έχουν φθάσει στο σημείο του δυστυχήματος και ανασύρουν πτώματα και τραυματίες.Ο οδηγός του λεωφορείου ελληνικής υπηκοότητας τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ οι επιβάτες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι αλβανικής καταγωγής. Το δυστύχημα σημειώθηκε σε απόσταση 80 χιλιομέτρων περίπου από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Αλβανός υπουργός Υγείας, Πετρίτ Βασίλι, δήλωσε: «Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 30 τραυματίστηκαν στο δυστύχημα, οι πέντε σοβαρά.Τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο, ενώ οι τραυματίες, μεταξύ τους και ο Έλληνας οδηγός του λεωφορείου, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία των πόλεων γύρω από τα Τίρανα για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες». Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα αν και στο σημείο αυτό του οδικού δικτύου γίνονται έργα για την βελτίωση του οδοστρώματος.

Επικοινωνία Δ. Δρούτσα με τον Αλβανό ομόλογό του

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τις αλβανικές αρχές στο έργο των σωστικών συνεργείων για το δυστύχημα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στο Τεπελένι, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, σε επικοινωνία που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντουαρτ Χατζινάστο. Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε επίσης την συμπαράστασή του για το δυστύχημα.
Επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Ιωάννης - Αλέξιος Ζέπος, επικοινώνησε με τον Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα και του γνώρισε, πρώτον, ότι οι ελληνικές Αρχές μπορούν να διαθέσουν άμεσα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων και, δεύτερον, ότι το Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι σε θέση να υποδεχθεί τους τραυματίες.