Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ

Σήμερα οι 3.000 εργαζόμενοι στα Σ/Μ Ατλάντικ βιώνουν μαζί με άλλους χιλιάδες εργαζόμενους έναν σκληρό εργοδοτικό εκβιασμό, όπου η οικονομική κρίση και η βαθιά ύφεση που έχει δημιουργήσει η αδιέξοδη και παράλογη Κυβερνητική Πολιτική του Μνημονίου, προσφέρουν το τέλειο άλλοθι για σφαγιασμό των θέσεων εργασίας και των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Η ολοένα και αυξανόμενη προσφυγή επιχειρήσεων στο περιβόητο άρθρο 99 του Ν. 3588/07 παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. Ήδη πάνω από 1.000 εταιρείες με άγνωστο αριθμό εργαζομένων εμφανίζονται «ανήμπορες» να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και αναζητούν προστασία από τον πτωχευτικό κώδικα. Οι περισσότερες από αυτές το χρησιμοποιούν εντελώς προσχηματικά ή και καταχρηστικά. Το θεωρούν δε ως χρυσή ευκαιρία για να «ξεφορτωθούν» χωρίς το κόστος της νόμιμης απόλυσης, το προσωπικό τους, μέσα από μια εκβιαστική και εξαντλητική διαδικασία που περιλαμβάνει ταυτόχρονα: εξώθηση σε παραιτήσεις χωρίς αποζημιώσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών, υποχρεωτική εκ περιτροπής εργασίας ή μερικής απασχόλησης, ακόμα και ατομικές συμφωνίες αποχώρησης με μερική αποζημίωση. Οι εργαζόμενοι όμως δεν μπορούν να γίνονται όμηροι εκβιαστικών διλλημάτων, ούτε να αντιμετωπίζουν σε ατομική βάση αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Μοναδική λύση η οργάνωσή τους και η συσπείρωσή τους στο χώρο εργασίας με δημιουργία σωματείων με αγωνιστική κατεύθυνση. Η σύνδεσή τους με τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες. Η διατύπωση και διεκδίκηση άμεσων και ρεαλιστικών αιτημάτων που θα ανακουφίζουν το πρόβλημα και θα δημιουργούν όρους και προϋποθέσεις μιας γενικότερης ανατροπής της αντεργατικής κυβερνητικής και εργοδοτικής λαίλαπας.

Ζητάμε και αγωνιζόμαστε άμεσα ώστε:

- Ο ΟΑΕΔ να καλύπτει πλήρως και χωρίς προϋποθέσεις τους μισθούς των εργαζομένων των εταιρειών που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99, με μεταφορά πόρων από τα προγράμματα της απευθείας επιδότησης των εργοδοτών σε ειδικό λογαριασμό.

- Να απαγορεύονται οι απολύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του άρθρου 99 και να δεσμεύονται τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των μετόχων, υπέρ της διασφάλισης των εργατικών δικαιωμάτων.

- Να υπάρξει ένα πραγματικά δημόσιο τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί την ανάπτυξη και σχέδια εξυγίανσης με κοινωνικά κριτήρια και όχι εργοδοτικές ενισχύσεις χωρίς αντίκρισμα.

Γραμματεία Αυτόνομης Παρέμβασης Ρεθύμνου.