Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ενισχύεται η Frontex στον Έβρο

Δύναμη τουλάχιστον 200 μελών σωμάτων ασφαλείας χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ενισχύσει τον μηχανισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης (Frontex) στον Έβρο, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους. Η ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων στην “κόκκινη” ζώνη της παράνομης μετανάστευσης της Ευρώπης, όπως έχει ανακηρυχθεί ο Έβρος, και ειδικά η περιοχή της Ορεστιάδας, είχε προαναγγελθεί από την αρμόδια επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι έγινε δεκτό το αίτημα για την ενίσχυση των συνόρων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η Ορεστιάδα τους τελευταίους μήνες δέχεται ημερησίως περισσότερους από 200 μετανάστες που μπαίνουν από τα χερσαία σύνορα. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο 9μηνο του χρόνου είχαν εισέλθει από τη συγκεκριμένη περιοχή 31.219 μετανάστες, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές 6.615 -αύξηση 371%. Η ενίσχυση της Frontex στον Έβρο αποφασίστηκε ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο κ. Παπουτσής τις προηγούμενες ημέρες με ευρωπαίους ομολόγους του, επισημαίνοντας τις διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα. Μάλιστα, και οι ευρωπαίοι υπουργοί εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς μεγάλο τμήμα των μεταναστών επιχειρούν να κατευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός δεν έθεσε την πρόταση των τοπικών φορέων, αλλά και της αστυνομίας, για τοποθέτηση συρματοπλέγματος κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία σε διάστημα περίπου 12,5 χιλιομέτρων κοντά στην Ορεστιάδα.
Ακόμη, χθες ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης μεταναστών, κάνοντας λόγο για “απαράδεκτες συνθήκες για τις οποίες και εγώ ντρέπομαι”, τονίζοντας πως θα ληφθούν μέτρα και για το ζήτημα αυτό.