Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

"Ακρωτηριάζουν" τους διαβητικούς

Το ΙΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει τα ειδικά θεραπευτικά υποδήματα, διότι είναι οικονομικά... ασύμφορο
Της Νικολέτας Μπούκα
Σε... ακρωτηριασμό καταδικάζει τους διαβητικούς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο αρνείται να χορηγήσει τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη στους ασφαλισμένους του, διότι είναι οικονομικά... ασύμφορο.
Η εξήγηση που δίνει για την απόφασή του είναι ότι με τη χρήση των υποδημάτων αυτών, τα οποία χαρακτηρίζει χρήσιμα αλλά όχι αναγκαία, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλώς καθυστερεί ένα δύο χρόνια. Αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο όφελος να είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος, καθώς, σύμφωνα με την έκτακτη ειδική επιτροπή του ΙΚΑ, η προβλεπόμενη ετήσια δαπάνη που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ιδρύματος για περίπου 10.000 διαβητικούς ανέρχεται ενδεικτικά σε 2.500.000 ευρώ πλέον του κόστους των αναγκαίων εξετάσεων που προηγούνται της χορήγησης των υποδημάτων.
Την απίστευτη αυτή απάντηση έλαβε εγγράφως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία είχε στείλει τρεις επιστολές στο ΙΚΑ, ζητώντας τη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος. Επιπλέον, είχε απευθυνθεί και στο υπουργείο Εργασίας, το οποίος, όμως, φαίνεται ότι ασπάζεται την άποψη του ΙΚΑ και σε σχετικό έγγραφό του προς την ομοσπονδία παραπέμπει σε όσα επικαλείται το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
“Είναι μια απαράδεκτη απόφαση, η οποία εξευτελίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής. Για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της ελληνικής πολιτείας του 2010 ο ανθρώπινος πόνος και η ζωή μετριούνται μεταξύ αγοραίου κόστους και θεραπευτικού οφέλους. Ουσιαστικά καταδικάζουν τους διαβητικούς στον ακρωτηριασμό. Το ΙΚΑ προτιμά να πληρώνει 70.000 ευρώ για κάθε ακρωτηριασμό, καθώς τόσο κοστολογείται η διαδικασία από το χειρουργείο μέχρι την τοποθέτηση τεχνητού μέλους, αλλά και για αναπηρικές συντάξεις”, τόνισε στη “Μ” η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Αθανασία Καρούνου.
Σωτήρια τα θεραπευτικά υποδήματα
Η ίδια ανέφερε ότι, σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά στοιχεία, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης των ακρωτηριασμών στα άτομα με διαβήτη που έχουν πόδια υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό.
“Οι διαβητικοί πληρώνουν από την τσέπη τους για ένα ζευγάρι θεραπευτικά υποδήματα, το οποίο κοστίζει από 300-500 ευρώ. Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Θα ζητήσουμε συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, ώστε να βρεθεί μία λύση”, είπε η κ. Καρούνου.Την αναγκαιότητα της χρήσης των θεραπευτικών υποδημάτων σε ορισμένες κατηγορίες διαβητικών υποστήριξε και ο διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, παθολόγος-διαβητολόγος Χρήστος Μανές. “Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις διαβητικών που έχουν ανάγκη τα παπούτσια αυτά. Υπάρχουν διαβητικοί με νευροπάθεια ή αποφρακτική αγγειοπάθεια και σε αυτούς πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία έλκους στο πόδι, διότι αυτό είναι το προστάδιο του ακρωτηριασμού. Επίσης, τα θεραπευτικά υποδήματα ενδείκνυνται και για διαβητικούς που είχαν έλκος, το οποίο έκλεισε και φυσικά δεν πρέπει να το αφήσουμε να ξαναδημιουργηθεί”, εξήγησε ο κ. Μανές. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 30.000-40.000 διαβητικοί έχουν έλκη, ενώ το 30% των διαβητικών έχει νευροπάθεια. Ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων είναι η σοβαρότερη επιπλοκή του διαβήτη. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα γίνονται 2.500-3.500 ακρωτηριασμοί ετησίως.