Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ιερές αγελάδες

Η ΕΣΗΕΑ, πριν από τρία χρόνια, δημοσιοποίησε τον κατάλογο των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα. Έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Κάποιοι έχουν δύο, και τρεις, και τέσσερις αμοιβές, από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, γραφεία Τύπου, χώρια οι συμμετοχές σε επιτροπές που κανείς δεν ξέρει γιατί ακριβώς δημιουργούνται και τι περίπου κάνουν, αλλά, πάντως, καλοπληρώνουν. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται εκείνοι που τσέπωναν το παραδάκι από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά μάλλον πρέπει να το χωνέψουμε ότι αυτό αποτελεί «εθνικό απόρρητο» και θα δημοσιοποιηθεί αργότερα από τα πενήντα χρόνια που απαιτούνται για να ανοίξουν τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις.
Λοιπόν, γι' αυτήν την πρωτοβουλία η ΕΣΗΕΑ βρήκε τον μπελά της. Γιατί η ιδέα να αποκαλυφθεί ποιοι δημοσιογράφοι πληρώνονται με χρήματα των φορολογουμένων, κάποιοι μάλιστα παράνομα, δεν άρεσε καθόλου στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η οποία έσπευσε να της επιβάλει πρόστιμο που αυτές τις μέρες θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μην πέσετε από τα σύννεφα εάν η απόφαση επικυρωθεί. Τα προσωπικά δεδομένα ή ό,τι νομίζουμε ότι είναι «προσωπικό δεδομένο» έχουν εξελιχθεί σε ιερές αγελάδες της δημόσιας ζωής. Κανείς δεν τολμά να τα αγγίξει. Και πάλι καλά που η ΕΣΗΕΑ θα τη βγάλει μ' ένα πρόστιμο. Κάποιοι δημοσιογράφοι έτρεχαν στα δικαστήρια, κατηγορούμενοι για κακούργημα, επειδή γνωστοποίησαν το ποινικό μητρώο ποδοσφαιρικών παραγόντων που ήταν μεγαλύτερο από τηλεφωνικό κατάλογο.
Ποιο ρόλο επιφυλάσσει για τον εαυτό της η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων; Κρίνοντας από τις κατά καιρούς αποφάσεις της, μάλλον στην προστασία των προσωπικών δεδομένων περιλαμβάνεται και η προστασία της παρανομίας. Οπως, για παράδειγμα, η απαγόρευση να δημοσιοποιηθούν τα πρατήρια που βρέθηκαν να πουλούν νοθευμένη βενζίνη. Γιατί η προστασία του απατεώνα πρατηριούχου είναι υπέρτερη από την προστασία του καταναλωτή που τον κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη του, παραμένει αδιευκρίνιστο. Και δε θ' αποτελέσει έκπληξη εάν αύριο η αρχή ανάψει κόκκινο φως για να μη γίνει γνωστό ποιοι επιχειρηματίες εμφάνισαν ανύπαρκτες επενδύσεις για να εισπράξουν επιδοτήσεις και ποιοι αγρότες πολλαπλασίαζαν το εμβαδόν του χωραφιού για να ιδιοποιηθούν αποζημιώσεις, κάνοντας την Ελλάδα να εμφανίζεται ίση με το εμβαδόν της Γαλλίας – αυτό που τώρα πληρώνουμε με πρόστιμα και ανυποληψία. Προφανώς ο πολίτης πρέπει να προστατευθεί απέναντι στην ανευθυνότητα των ΜΜΕ. Αλλά η συσκότιση δεν είναι ο τρόπος.
Του Μάκη Βοϊτσίδη στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»