Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Συναγερμός στη Χαλκιδική για 29 χειροβομβίδες

Ολόκληρο οπλοστάσιο στα χέρια 44χρονου.
Εξετάζεται η πιθανότητα πώλησής τους σε ανθρώπους της νύχτας.
Συνελήφθη και 48χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός.
Του Κώστα Καντούρη στην "Μακεδονια"
 “Τρύπα” σε αποθήκες του στρατού αναζητούν οι αρχές μετά τον εντοπισμό οπλοστασίου με 29 χειροβομβίδες, όπλα, σφαίρες και πυροκροτητές, που βρέθηκε στην κατοχή 44χρονου στη Μεγάλη Παναγιά και στα Πυργαδίκια Χαλκιδικής.Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ειδικά οι χειροβομβίδες, που είναι μεγάλης ισχύος, θα είχαν παραλήπτες μέλη κυκλωμάτων της νύχτας στην περιοχή, αποφεύγουν όμως να καταλήξουν σε συμπεράσματα, ενώ χθες το βράδυ συνελήφθη και 48χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός, ο οποίος κατηγορείται ότι προμήθευσε το πολεμικό υλικό.Το οπλοστάσιο, στο οποίο βρέθηκαν 28 εύχρηστες χειροβομβίδες αμυντικού τύπου και μία που είχε αχρηστευτεί, ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, μία κυνηγετική καραμπίνα, φυσίγγια και τρεις ηλεκτρικοί πυροκροτητές, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πολυγύρου, οι οποίοι όμως έψαχναν για ναρκωτικά.
Οι διωκτικές αρχές παρακολουθούσαν τον 44χρονο, ο οποίος παλαιότερα είχε συλληφθεί για ποσότητα χασίς (μάλιστα είχε φυλακιστεί για μικρό χρονικό διάστημα), και την Τετάρτη αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στο σπίτι του στη Μεγάλη Παναγιά. Αντί για ναρκωτικά, όμως, οι αστυνομικοί βρήκαν πρώτα έναν μικρό αριθμό χειροβομβίδων και στη συνέχεια της έρευνας σε άλλον χώρο ιδιοκτησίας του 44χρονου, όπως και σε νεόδμητο κατάστημα που επρόκειτο να ανοίξει, τον υπόλοιπο οπλισμό.
Τα ευρήματα έθεσαν σε συναγερμό τις αρχές ασφαλείας, ειδικά επειδή οι χειροβομβίδες προέρχονται από αποθήκες του ελληνικού στρατού και ήταν φανερό πως κάποιος τις έχει κλάψει. Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερο προβληματισμό στους αστυνομικούς είναι ότι οι χειροβομβίδες αμυντικού τύπου είναι ιδιαίτερα ισχυρές, σε αντίθεση με τις επιθετικές χειροβομβίδες, που δεν προκαλούν μεγάλες ζημιές αλλά κυρίως πανικό από την έκρηξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κακοποιοί αλλά και τρομοκρατικές οργανώσεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα τέτοιου είδους χειροβομβίδες.
Τις είχε για… ψάρεμα!
Η απάντηση που έδωσε ο 44χρονος, ότι θα τις χρησιμοποιούσε στο... ψάρεμα, δεν έπεισε τους αστυνομικούς. “Όλοι γνωρίζουν πως οι αμυντικές χειροβομβίδες είναι εντελώς ακατάλληλες ακόμη και για παράνομο ψάρεμα, αφού μπορεί να πλήξει ακόμη και αυτόν που την πετάει”, εξήγησε στη “Μ” αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο να χρησιμοποιούνταν ακόμη και από κυκλώματα εκβιαστών της νύχτας ως μέσο απειλής για την είσπραξη “προστασίας” ή για αντίποινα με καταστροφές καταστημάτων. Πριν από χρόνια στη Θεσσαλονίκη κύκλωμα προστατών είχε προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε κατάστημα με τη ρίψη αμυντικής χειροβομβίδας. Από την άλλη, ο συλληφθείς είχε κατάστημα με “φρουτάκια” και εξετάζεται αν είχε επαφές με τέτοια πρόσωπα.
“Έδειξε” στρατιωτικό
Ο 44χρονος υπέδειξε ως προμηθευτή του πολεμικού υλικού που προέρχεται από τον στρατό και χθες το βράδυ αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι 48χρονου συνταξιούχου στρατιωτικού ο οποίος είχε ειδικότητα πυροτεχνουργού και υπηρετούσε στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα βρέθηκαν δύο παρόμοιες χειροβομβίδες που δεν ήταν εύχρηστες, αλλά και 150 φυσίγγια από πολεμικό όπλο. Επίσης κατασχέθηκαν 50 αρχαία νομίσματα και άλλα αντικείμενα που θα εξεταστούν από αρχαιολόγο. Παράλληλα έχουν διαβιβαστεί έγγραφα προς τις στρατιωτικές υπηρεσίες για να εντοπιστεί από ποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις αφαιρέθηκαν, αν και εκτιμάται πως η κλοπή έγινε κατά τη διάρκεια ασκήσεων από τη μονάδα που υπηρετούσε.