Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ
Καζάνι που βράζει θυμίζει το ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές του να τρέμουν την ώρα που θα έρθει στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό το οποίο καλούνται να ψηφίσουν -όπως άλλωστε έπραξαν και με το μνημόνιο. Κανείς όμως δεν μπορεί να στοιχηματίσει πως και αυτήν τη φορά δε θα υπάρξουν απώλειες, βουλευτές που δε θ' «αντέξουν» να δώσουν την ψήφο τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην ομάδα των ανεξάρτητων της Βουλής. Το ασφαλιστικό, για μία ακόμη φορά, θα αποτελέσει ένα κρας τεστ για την κυβέρνηση, σε συνθήκες όμως εξαιρετικά δύσκολες, με την «τρόικα» έτοιμη να τιμωρήσει κάθε παρέκκλιση. Το μέτωπο είναι διπλό και αφορά το ασφαλιστικό αλλά και τις δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Τα εργασιακά ρυθμίζονται εκτός Βουλής, μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, κάτι όμως που κρίνεται αντισυνταγματικό από τους συνδικαλιστές και την αντιπολίτευση. Ηδη, όμως, δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πρώην κυβερνητικά στελέχη που πέρασαν από το υπουργείο Εργασίας, οι Χ. Πρωτόπαπας και Μ. Παπαϊωάννου μιλούν για αντισυνταγματικότητα. Το ασφαλιστικό, βεβαίως, θα έρθει στη Βουλή και εκεί οι βουλευτές καλούνται να πάρουν θέση. Οπως λένε πλέον δημοσίως στη Βουλή, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έρχονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών, που νιώθουν ότι ζουν σε ένα περιβάλλον πλήρους ανασφάλειας και ότι το πρόβλημά τους, άσχετα με τις ευθύνες που γνωρίζουν ότι έχει η προηγούμενη κυβέρνηση, επιτείνεται από τη σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά την υπερψήφιση του ασφαλιστικού από τους κυβερνητικούς βουλευτές είναι βέβαιο ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Σκληρές αντιδράσεις
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν βουλευτές που θα αρνηθούν να το υπερψηφίσουν, όπως ακριβώς έγινε και με το μνημόνιο, οπότε οι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου βρέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το κλίμα αυτό είναι πολύ χειρότερο στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και το εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο η στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ και στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή, ενώ ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας μίλησε για πρωτοφανή βαρβαρότητα, για «yes, men» και για «αρμόδιους υπουργούς», που «μοιάζουν να λειτουργούν ως επιστάτες των τσιφλικάδων». Ολα αυτά φαίνεται ότι ήταν αναμενόμενα. Πριν από λίγες βδομάδες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να προωθήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα νομοθετήματα που είναι σε εκκρεμότητα, «αξιοποιώντας τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, που είναι ακόμα πρόσφατη». Εδειξε και με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία του για τον ωφέλιμο πολιτικό χρόνο που διαθέτει η κυβέρνηση πριν αρχίσουν οι πολλές αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός στηρίζεται πάντως στο καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί πλέον στο εξωτερικό, τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΔΝΤ, παράγοντες που πιστεύουν πλέον ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου κάνει πράξη όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και μάλιστα γρήγορα. Το είπε και στις Βρυξέλλες προχτές, τονίζοντας το καλύτερο κλίμα που συναντά η Ελλάδα πλέον. Ομως, η «μάχη» θα κριθεί στο εσωτερικό της χώρας με την αποδοχή ή μη των μέτρων, αλλά και από την αποτελεσματικότητά τους. Βαρύ κλίμα επικρατεί και στην κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται και από την αγωνία πολλών για επικείμενο ανασχηματισμό. Σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι το γενικότερο κλίμα θα οδηγήσει τον κ. Παπανδρέου σε κάποιες κινήσεις, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιες θα είναι και πότε θα πραγματοποιηθούν.
Χωρίς διακοπές
Αυτό που πάντως είναι σαφές για τους υπουργούς, είναι ότι δε θα κάνουν διακοπές. Οι Εξεταστικές συνεχίζουν το έργο τους, ειδικά σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Siemens. Πολύ περισσότερο πιέζει το μνημόνιο, με τις ημερομηνίες να είναι εξαιρετικά πιεστικές. Μέσα στον επόμενο μήνα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη και το προσχέδιο του ασφαλιστικού και να ψηφιστεί. Παράλληλα, θα πρέπει να υπερψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ανάρτηση των υπογραφών των υπουργών στο διαδίκτυο, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου το αργότερο, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, θα φέρει την πρόταση νόμου για την εξυγίανση του ΟΣΕ. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα πρέπει -με βάση το χρονοδιάγραμμα που τηρεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος- να δημοσιεύεται κάθε μήνα ο προϋπολογισμός ανά υπουργείο αλλά και να δημιουργηθεί Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα χρηματοδοτεί -κατά περίπτωση- τις τράπεζες με το συνολικό ποσό των 10 δισ. από τα 110 δισ. του δανεισμού από το μηχανισμό στήριξης. Ακόμη, θα πρέπει να εφαρμοστεί η αναλογία 1 πρόσληψη κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις για το Δημόσιο, να έχει επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κερδοφορία, να απελευθερωθούν τα τυχερά παιχνίδια, να απελευθερωθούν τα «κλειστά επαγγέλματα», να αρθεί το «καμποτάζ» και να θεσπιστεί η ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο. Τέλος, μέχρι τις 15 Ιουλίου οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου τα κείμενα, βάσει των οποίων θα συνθέσει ο κ. Παπανδρέου την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.