Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Μπαϊράκι 14 του ΠΑΣΟΚ για το (αντι)ασφαλιστικό

Σε μια νέα δοκιμασία για τη συνοχή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη σταθερότητα της κυβέρνησης εξελίσσεται το υπό διαμόρφωση (αντι)ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς συναντά αντιδράσεις όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Π. Κουκουλόπουλο, βάλλοντας κατά των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο για το Ασφαλιστικό Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 14 βουλευτές κατέθεσαν χθες ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο με την οποία επί της ουσίας υποστηρίζουν ότι όσα προβλέπονται στο μνημόνιο δεν προωθούν την εξυγίανση και επίλυση του Ασφαλιστικού, αλλα κατεδαφίζουν τη δημόσια ασφάλιση προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης.
Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη.
«Κόκκινες γραμμές»
Εκεί ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία πρέπει να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση, είπε ότι η κυβέρνηση στο θέμα του Ασφαλιστικού βάζει κόκκινες γραμμές και θα διαπραγματευτεί σκληρά γι' αυτές, ωστόσο υπογράμμισε -κι αυτό έχει σημασία- ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για το τελικό αποτέλεσμα, για το αν δηλαδή η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνησή του θα είναι επιτυχής. Αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί και ο ίδιος και όχι μονο ο αρμόδιος υπουργός -όπου βρίσκεται για το θέμα αυτό στο Λουξεμβούργο- «τις κόκκινες γραμμές» με την τρόικα. Το Ασφαλιστικό συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο όταν ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάθεση της ερώτησης την οποία και υπογράφει. Στη συζήτηση που ακολούθησε η εντύπωση που επικράτησε είναι ότι «το Ασφαλιστικό δεν περνάει στην κοινωνία», ενώ και για την Κ.Ο. είναι εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Πάντως με νωπό ακόμα το πλήγμα που δέχτηκε η κυβέρνηση με τα τρία «παρών» στην ψήφιση του μνημονίου, βουλευτές του κόμματος μας έλεγαν χθες ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιβάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση ή να θέσει πολιτικά διλήμματα. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά; Μπορεί, μας έλεγε χθες βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όταν έρθει η ώρα της ψήφισης να πει η κυβέρνηση πως «αν δεν ψηφιστεί το ν/σ δεν θα πάρει η χώρα τη δεύτερη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης» και να πετάξει έτσι το μπαλάκι της ευθύνης χρεοκοπίας στους βουλευτές.
Η ερώτηση
Στην ερώτησή τους οι 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν μεταξύ άλλων:
- Αν υιοθετηθεί η πρόταση της τρόικας για τον υπολογισμό της σύνταξης (αναπλήρωση στο 48%) οι συντάξεις που θα διαμορφωθούν θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη και μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση, εφόσον θα απουσιάζει κάθε κίνητρο ασφάλισης και η εισφοροδιαφυγή θα καταστεί κανόνας.
- Να μην επιτραπεί στην τρόικα να προσμετρήσει και μειώσει τις επικουρικές συντάξεις για να δείξει ότι ανεβαίνει το ποσοστό αναπλήρωσης, γιατί οι εισφορές αυτών αφορούν μόνο εργοδότες και εργαζομένους.
- Τα ζητήματα όπως η κατάργηση των συντάξεων στις χήρες είναι ασύμβατα με την ελληνική πραγματικότητα.
- Στον τομέα της ασφάλισης υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από σπατάλες που γίνονται σε φάρμακα και σε διαγνωστικά κέντρα και τα οποία λυμαίνονται κυκλώματα που κινούνται στους χώρους αυτούς. Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να μάθουν τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τα παραπάνω και αν θα σεβαστεί τη ρήτρα του ελληνικού Κοινοβουλίου ή τις ερμηνείες της τρόικας. Υπογράφουν οι Π. Κουκουλόπουλος, Ο. Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Μ. Κατρίνης, Μ. Τζελέπης, Β. Γερανίδης, Ν. Σαλαγιάννης, Β. Κεγκέρογλου, Ολγα Ρενταρη-Τεντε, Χ. Πρωτόπαπας, Δ. Καρύδης, Τ. Σιδηρόπουλος, Σ. Στασινός, Γ. Αμοιρίδης.
Μετά τις 15/6
Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 15 Ιουνίου και θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια πριν κλείσει η Βουλή για τα θερινά τμήματα. Αν ο χρόνος δεν επαρκέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραταθεί για λίγες μέρες η έναρξη των θερινών τμημάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος σχεδιάζει το κοινοβουλευτικό σώμα το καλοκαίρι να λειτουργήσει με τα θερινά τμήματα. *
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ.
«Ε.Ν»  Θα υπάρχει άραγε βουλευτής που θα ψηφήσει αυτό το ασφαλιστικό; Θα υπάρχει άραγε βουλευτής που θα μπορεί να δει κατάματα την κοινωνία; Θα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους στα καφενεία και στα χωριά χωρίς ντροπή; Ρωτάμε, θα υπάρχει;