Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης της υποχρεωτικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ

Σε ποσοστό 4% επί της αξίας της γεωργικής παραγωγής που ασφαλίζεται (ασφαλιζόμενη αξία) και που είναι δεκτική αποζημίωσης ανέρχεται πλέον, η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και του προέδρου του ΕΛΓΑ, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο. Το 4% αυτό που θα πληρώνουν υποχρεωτικά οι παραγωγοί θα επιβάλλεται επί της «ασφαλιζόμενης αξίας», η οποία καθορίζεται από την έκταση που καλλιεργεί ο παραγωγός, τη μέση απόδοση των προϊόντων που παράγει και τέλος τη μέση τιμή του προϊόντος κατά την τελευταία τριετία.  Για το ζωικό κεφάλαιο η ασφαλιζόμενη αξία υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ασφαλισμένων ζώων επί την αξία τους. Η βεβαίωση και επιβολή της υποχρεωτικής εισφοράς γίνεται κατά το χρόνο υποβολής της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας - ενιαίας δήλωσης ενίσχυσης και καταβάλλεται στον ΕΛΓΑ μέχρι την 31η Ιουλίου.
Μια ακόμη υποχρωτική ασφάλιση
Οι αγρότες που έχουν εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο καλούνται να εισφέρουν στον ΕΛΓΑ 2 έως 5% επί του καθαρού γεωργικού εισοδήματός τους.
Οι δυο αυτές υποχρεωτικές ασφαλίσεις δεν προστίθενται.
Προαιρετική ασφάλιση
Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες και κτηνοτρόφους να ασφαλίσουν προαιρετικά επιπλέον κάποιους κινδύνους και ασθένειες. «Για εξορθολογισμό του μηχανισμού του ΕΛΓΑ με το νομοσχέδιο» έκαναν λόγο τόσο η Κατερίνα Μπατζελή, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Σαρρής.