Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Στη δικαιοσύνη πάνε τον ΟΑΣΘ οι επιτροπές Ακρίβεια Στοπ .Καταγγέλλουν τον οργανισμό για παραπλάνηση του επιβατικού κοινού

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγουν κατά του ΟΑΣΘ οι επιτροπές Ακρίβεια Στοπ, καταγγέλλοντας τον οργανισμό για παραπλάνηση του κοινού και παράνομη είσπραξη εσόδων. Τα μέλη των επιτροπών έχουν καταθέσει αναφορά στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Διαμαρτύρονται ότι ο ΟΑΣΘ δεν φρόντισε να ενημερώσει επαρκώς το επιβατικό κοινό πως το απλό εισιτήριο τον 60 λεπτών ισχύει για τέσσερις μετεπιβιβάσεις εντός 70λεπτου και όχι για μία μόνο μετακίνηση και δεν απέσυρε τα εκδοθέντα εισιτήρια που αναγράφουν στο πίσω μέρος ότι απαγορεύονται οι μετεπιβιβάσεις. Έτσι πολλοί επιβάτες χρησιμοποιούν το απλό εισιτήριο μόνο για μία μετακίνηση και αγοράζουν νέο εισιτήριο όταν θέλουν να ανέβουν σε λεωφορείο άλλης γραμμής. “Δεν ενημερώθηκαν οι πολίτες για παράδειγμα με μαγνητοφωνημένες ανακοινώσεις μέσα στα λεωφορεία ή με αφίσες στα αμαξοστάσια. Αποτέλεσμα είναι πολλοί ακόμη να πληρώνουν εισιτήρια αυξημένα κατά 100%-120%”, εξηγεί ο κ. Γιώργος Θεωδορόπουλος, μέλος των επιτροπών. “Η μη απόσυρση των εισιτηρίων και η απουσία ενημέρωσης αποτελούν σκάνδαλο. Έχουν παράνομα εισπραχτεί ποσά από το αντίτιμο και καλούμε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να τα επιστρέψει”, τονίζει ο κ. Νίκος Νούλας.
Εισιτήρια ηλικιωμένων
Την εφαρμογή της έκπτωσης 50% στα εισιτήρια των ηλικιωμένων, η οποία ισχύει στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ζητούν συνταξιούχοι επιβάτες. “Στην Αθήνα, αν είσαι πάνω από 65 ετών, πληρώνεις μισό εισιτήριο βάσει νόμου. Στη Θεσσαλονίκη οι ηλικιωμένοι πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει”, επισημαίνει ο κ. Γιώργος Σαατζόγλου, συνταξιούχος.
Αντικαθίστανται τα εισιτήρια λέει ο ΟΑΣΘ
“Τα πρώτα εισιτήρια είχαν ήδη εκτυπωθεί όταν βγήκε η κοινή υπουργική απόφαση για το τιμολόγιο του οργανισμού και γι’ αυτό αναγράφουν στο πίσω μέρος ότι ισχύουν για μία μετακίνηση. Έγινε τροποποίηση της απόφασης και αμέσως παραγγείλαμε την εκτύπωση νέων εισιτηρίων, που να αναφέρουν τη χρήση τους”, απαντά ο διευθυντής του ΟΑΣΘ Γιάννης Τσούφης, προσθέτοντας ότι “και στους πίνακες τηλεματικής στα λεωφορεία έχει αρχίσει η ενημέρωση”. Όσον αφορά το αίτημα των ηλικιωμένων για έκπτωση, ο κ. Τσούφης απαντά ότι “η έκπτωση ισχύει για κάποιες γραμμές στην Αθήνα. Εμείς εφαρμόζουμε την τιμολογιακή πολιτική που καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δεν προβλέπει αυτή την έκπτωση. Αυτό που υποστηρίζουν κάποιοι, ότι ο ΟΑΣΘ αυξάνει τα εισιτήρια, δεν είναι σωστό. Τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά μειώθηκαν από το 2005 και μετά. Μέχρι τότε ίσχυαν τρία εισιτήρια, των 45 και 60 λεπτών και του ενός ευρώ και όλα μειώθηκαν στο 0,50 και με μετεπιβιβάσεις”.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη στην "Μακεδονία"