Περισσότερα χρόνια δουλειάς με μικρότερες συντάξεις, μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία με ευκολότερες απολύσεις και μικρότερες αποζημιώσεις, πάγωμα των κατώτατων μισθών για μια τριετία αλλά και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία προβλέπει, μεταξύ άλλων, το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και στο νόμο που ψηφίστηκε χτες από τη Βουλή και σε αυτά θα «πατήσουν» τόσο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση όσο και οι επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το σοκ για τους εργαζομένους θα είναι μεγάλο, καθώς πολλές από τις επερχόμενες ανατροπές θα ισχύσουν αμέσως. Από τον επόμενο μήνα.
Από τον Ιούνιο
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τον Ιούνιο του 2010 η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα νέο απλοποιημένο σύστημα (αναλογικό) για όλους τους νυν και μελλοντικούς εργαζομένους που θα προβλέπει τα εξής:
- ΜΕΧΡΙ το Δεκέμβριο του 2015, συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993.
- ΑΥΞΗΣΗ της απαιτούμενης ηλικίας για συνταξιοδότηση των γυναικών που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια μέχρι το 2013.
- ΕΝΙΣΧΥΣΗ της σύνδεσης των εισφορών με τα επιδόματα.
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ των συντάξεων σύμφωνα με το σύνολο του εργασιακού βίου.
- ΜΙΑ μέση ετήσια λογιστική μεταφορά ύψους 1,2.
- ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ των συντάξεων.
- ΕΝΑΝ αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής που να συνδέει το έτος συνταξιοδότησης με την αύξηση στην προσδοκώμενη διάρκεια ζωής κατά το έτος συνταξιοδότησης.
- ΑΥΞΗΜΕΝΗ ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη μέχρι το 2015.
- ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης σε 60 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, και όσων έχουν 40 χρόνια εισφορών.
- ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ σύστημα παροχής αναπηρικών συντάξεων.
- ΜΕΙΩΣΗ (κατά 6% το χρόνο) των συντάξεων για εκείνους που θα συνταξιοδοτούνται μεταξύ των 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια εισφορών.
- ΚΑΜΙΑ ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993.
Από το Σεπτέμβριο
Το επόμενο βήμα για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2010 και προβλέπει:
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (σε όχι περισσότερα από 10% του συνόλου).
- ΕΛΑΧΙΣΤΗ εγγυημένη σύνταξη για όλους πάνω από 65 ετών υπολογισμένη με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.
- ΜΕΙΩΣΗ των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 3.
Από το Δεκέμβριο
Λίγο πριν από την εκπνοή του 2010, το Δεκέμβριο, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους ελεγκτές της «τρόικας» τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας με την ολοκλήρωση των αλλαγών για τη βελτίωση της διαχείρισης του συστήματος προμηθειών, την ολοκλήρωση της εφαρμογής λογιστικού συστήματος διπλής εγγραφής, την εφαρμογή επίβλεψης από τον υπουργό Οικονομικών και τη δημοσίευση των λογιστικών ελέγχων.
Ριζικές ανατροπές
στα εργασιακά
Δραματικές αλλαγές εξυφαίνονται για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να «έσωσαν» το 13ο και το 14ο μισθό, ωστόσο οι ανατροπές τις οποίες θα δουν σε θέματα που αφορούν τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις και τις συλλογικές συμβάσεις θα είναι τρομακτικές. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν –και περιλαμβάνονται στο νόμο που χτες ψηφίστηκε- από την κυβέρνηση προς τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αρχίσουν και αυτές να υλοποιούνται άμεσα. Ειδικότερα, από τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρους για την προετοιμασία της αναθεώρησης των διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβατικών ρυθμίσεων. Επίσης, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης. Ειδικότερα, προωθούνται τα εξής:
- ΜΕΙΩΣΗ του συνολικού επιπέδου αποζημιώσεων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου για όλους τους εργαζομένους (blue and white collar workers), δηλαδή για τους εργάτες και τους υπαλλήλους. Σήμερα, για παράδειγμα, εάν απολυθεί ένας υπάλληλος ο οποίος έχει συμπληρώσει 15 χρόνια δουλειάς στον ίδιο εργοδότη αποζημιώνεται με μισθούς 11 μηνών, ενώ για την ίδια προϋπηρεσία ο εργατοτεχνίτης παίρνει 100 ημερομίσθια, δηλαδή 4 μισθούς. Για 28 έτη και πάνω ο υπάλληλος αποζημιώνεται με 24 μηνιάτικα ενώ ο εργατοτεχνίτης με μόλις 145 ημερομίσθια, δηλαδή με κάτι λιγότερο από 6 μισθούς.
- ΑΥΞΗΣΗ του ορίου ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
- ΕΦΑΡΜΟΓΗ μέτρων για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια.
- ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ της χρήσης συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης.
- ΠΑΡΑΤΑΣΗ της περιόδου μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος.
«Παγώνουν» οι κατώτατοι μισθοί
Κρίσιμο σημείο για το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι η αναθεώρηση του κατώτατου μισθολογίου. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση, έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να υιοθετήσει το Δεκέμβριο του 2010 νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς εισάγοντας ειδική σχετική πρόβλεψη (submisima) για ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης, το μνημόνιο διασφαλίζει ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια.Τον τελευταίο μήνα του έτους σχεδιάζεται και η αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τη συγκράτησή τους με στόχο την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού οι αποδοχές θα καθορίζονται ανάλογα με την περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση και την παραγωγικότητά της.
Ειδικότερα, προωθούνται:
- Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ νομοθεσίας για την αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, με στόχο την αύξηση μισθών σε κατώτερο των κλαδικών συμβάσεων επίπεδο».
- Η «ΕΦΑΡΜΟΓΗ μεταβλητών απολαβών έτσι ώστε οι μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης».
- Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ των ρυθμίσεων του συστήματος διαιτησίας ώστε να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών προκειμένου να γίνει προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
Το ωράριο εργασίας
Το Δεκέμβριο θα πρέπει, επίσης, να γίνουν βήματα για την αύξηση της ευελιξίας στο ωράριο εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτήν προωθείται προσαρμογή της νομοθεσίας για την εισαγωγή ετήσιου υπολογισμού χρόνου εργασίας και τη μείωση στις υπερωριακές αμοιβές.
Τέλος, για τον Ιούνιο του 2011 μετατίθεται το χρονοδιάγραμμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με την ενίσχυση της νομοθεσίας για την επιβολή δήλωσης των νέων απασχολουμένων και τη διασφάλιση ότι η επιθεώρηση εργασίας είναι πλήρως στελεχωμένη και ότι έχουν τεθεί ποσοτικοί στόχοι ελέγχων.
«Αγγελιοφορος».