Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Η αύξηση στον ΟΑΣΘ

Κρατηθείτε να κρατηθούμε αντάμα: ο ΟΑΣΘ, για να «διατηρήσει την κερδοφορία του» (ναι, ναι, ναι, όπως το γράφω) εισηγήθηκε και έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση (εκεί παύει η λογική και ξεκινά ο υπερβατικός διαλογισμός) αυξήσεις στα εισιτήρια. Με γραμμές που εξυπηρετούν 7 και 10 και παραπάνω εκατομμύρια εισιτήρια το χρόνο, με αιτιολογία την περικοπή της κρατικής επιδότησης (η οποία έπρεπε από χρόνια να αποτελεί παρελθόν) το ίδρυμα αυτό καμώνεται ότι αυξάνει μεσοσταθμικώς 20% τα εισιτήρια. Στην ουσία διαπράττει κάτι εξοργιστικό. Δεν περίμενα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να το αντιληφθούν, αλλά η πολιτική ηγεσία πρέπει κάτι να κάνει. Εξηγώ.
Πριν έξι νομίζω χρόνια ένα ευεργετικό για την αγορά μέτρο άρχισε να ισχύει. Συγκεκριμένα, κόστιζε πενήντα λεπτά (και εξήντα, αν έκοβες εισιτήριο μέσα στο λεωφορείο) η κατοχή ενός εισιτηρίου που σου επέτρεπε επί 70 λεπτά της ώρας να το χρησιμοποιήσεις πάλι. Δηλαδή, ο κάτοικος της Ευζώνων μπορούσε να εξυπηρετηθεί από το ΙΚΑ Ανω Πόλης, αλλάζοντας τέσσερις συγκοινωνίες με πενήντα λεπτά. Ηταν ένα μέτρο που έφερε αύξηση πάνω από 10% στα έσοδα του οργανισμού. Αυτό το τιμολογιακό κλειδί ακυρώνεται: το εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών επί 70 λεπτά, ανεβαίνει στο ένα ευρώ! Η αύξηση είναι 100% ακριβώς. Αλλιώς, για την ίδια διαδρομή που προανέφερα, αν δεν ξέρεις, μπορεί να πληρώσεις έως και 2,4 ευρώ, αφού η τιμή βάσης πήγε από 50 σε 60 λεπτά.
Να μαζευτούν δημαρχαίοι, υπηρεσιακοί, υπουργάρες και σχετικοί και να πούνε «κάναμε λάθος, άκυρον», να διορθώσουν τη ζημιά. Καταλαβαίνω την αύξηση από 50 σε 60 λεπτά, και είμαι σίγουρος ότι είναι σε θέση να την αιτιολογήσουν. Λέμε τώρα. Αλλά να ακυρώσουν πρωτοβουλίες που βοηθούν τον κόσμο να κινηθεί, μέσα σε περιβάλλον στέγνας της αγοράς, συμπαθάτε με, αλλά κάποιοι μας δουλεύουν.Βλέπετε τι γίνεται με τα ταξί. Στις πιάτσες, οι ουρές κάνουν και κούρμπα στο διπλανό δρόμο. Ο κόσμος δεν μπαίνει σε ταξί. Κάνει οικονομία. Απεναντίας, οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν τις μεταβιβάσεις έξυπνα. Για να πάνε Καλαμαριά από κέντρο ρυθμίζουν τις δουλειές τους ανάλογα με το δρομολόγιο. Ανεβαίνουν και κατεβαίνουν στα λεωφορεία. Τώρα, περπάτημα. Για να θυμούνται την Κατοχή, να έχουν σωστές παραστάσεις. Αλλά η κυβέρνηση, τέτοια ευαισθησία; Δεν κρίνω τον ΟΑΣΘ, επειδή είμαι αξιοπρεπής άνθρωπος, που χρησιμοποιώ την αστική συγκοινωνία εντατικά, επομένως είμαι βλάκας με περικεφαλαία, το δείχνω, με εκμεταλλεύονται και καλά μου κάνουν. Λέω από πίκα να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου, αλλά μάλλον θα πέσει περπάτημα που θα με μετατρέψει από χοντρό σε εύσωμο…
«Αγγελιοφόρος»