Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Εξισωτική αποζημίωση: Δεν αλλάζουν τα κριτήρια για τους κτηνοτρόφους


Με τα υπάρχοντα κριτήρια και χωρίς αίτηση θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι τα 168.240.000 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης, για το 2007 και το 2008. Για το 2009 δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα χρήματα τα οποία θα πληρωθούν μέσα στο 2010. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πληρωθούν οι εξισωτικές του 2007 και το 2008 θα πληρωθούν λίγες ημέρες αργότερα. Να επισημανθεί ότι για να πληρωθούν οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι του 2007 – 2008, οι οποίοι είχαν εισπράξει από ταμειακές διευκολύνσεις – προκαταβολές, έπρεπε να βγει μια ΚΥΑ όπου θα αναγραφόταν ότι έχει εξασφαλιστεί το ποσόν της πληρωμής.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την πλευρά του, για να προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων χρειαζόταν ένα μήνα μετά την υπογραφή της ΚΥΑ να ολοκληρώσει τα διαδικαστικά. Να προσθέσουμε ακόμη ότι τα ποσά αυτά θα χορηγηθούν ανά κεφάλι ζώου στον κάθε κτηνοτρόφο που έχει πάνω από 50 αιγοπρόβατα. Αυτή η διαδικασία αντικαθιστά το πρώην σύστημα που ίσχυε για την ποιότητα του γάλακτος και αφορά αποκλειστικά τους κτηνοτρόφους σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Η ενίσχυση είναι:
• 3 ευρώ ανά κεφάλι σε ορεινή και ημιορεινή περιοχή (όχι μετακινούμενος)
• 5 ευρώ ανά κεφάλι σε ορεινή και ημιορεινή περιοχή με ελληνική φυλή αιγοπροβάτων
• 9 ευρώ ανά κεφάλι σε ορεινή και ημιορεινή περιοχή (για μετακινούμενους)
Για το 2010, που θα πληρωθεί η εξισωτική το 2011, είναι άγνωστο μέχρι στιγμής ποια κριτήρια και πόσα χρήματα θα υπάρξουν για να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους, γιατί αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά εξαρτάται και από τις τροποποιήσεις που θα προτείνει η Ε.Ε.
agrotypos