Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Κομισιόν : " Υπάρχει κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης του Μετρό της Αθήνας εξαιτίας καθυστερήσεων που συνδέονται με το σκάνδαλο της Siemens"

 Αιχμές σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης για καθυστερήσεις στην έρευνα για την Siemens.
Τον κίνδυνο απώλειας της συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων, οι οποίες μεταξύ άλλων, συνδέονται με την έρευνα που πραγματοποιείται για τη Siemens, επισημαίνει η Κομισιόν..
 Επίσης αφήνει αιχμές σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης για καθυστερήσεις στην έρευνα για την Siemens, σε απάντηση της μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, σχετικά με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων κατασκευής του Μετρό στην Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής αναφέρεται στην καθυστέρηση λειτουργίας των 7 καινούργιων σταθμών του Μετρό των δυτικών και νότιων προαστίων, στην φθορά των εγκαταστάσεων από την αχρηστία. Στη συνέχεια ρωτούσε την Κομισιόν, αν κινδυνεύουν τα έργα να απενταχθούν από τα κοινοτικά προγράμματα και ζητούσε από την Κομισιόν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα του ΜΕΤΡΟ και να μην απαξιωθούν τα κοινοτικά κονδύλια, που έχουν δοθεί για την κατασκευή του.
Στην απάντηση της η Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων :
Πρώτον : «Οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση προγραμμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται η επιλογή σχεδίων και η παρακολούθησή τους, καθώς και η δυνατότητα ανάκλησης της συγχρηματοδότησης».
Δεύτερον :« Η Επιτροπή γνωρίζει την κατάσταση της υλοποίησης και τον πιθανό κίνδυνο απώλειας της συγχρηματοδότησης από την ΕΕ λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση, οι οποίες μεταξύ άλλων, συνδέονται με την έρευνα που πραγματοποιείται για τη Siemens».
Και Τρίτον, αφήνοντας αιχμές για την ταχύτητα των ερευνών τονίζει: «Η Επιτροπή έχει επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών στον κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης και είναι σε επαφή με τις εθνικές αρχές για να εξασφαλίσουν ότι τα προγραμματισμένα έργα θα ολοκληρωθούν εντός λογικού χρονικού πλαισίου σύμφωνα με τους κανόνες της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης».