Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία στην... τύχη τους

Οι αποχωρήσεις εργαζομένων συνεχίζονται, οι προσλήψεις παραμένουν παγωμένες, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά εντείνονται...


Αφέθηκαν στη μοίρα τους τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους εργαζομένους, που θεωρούν ζήτημα χρόνου την κατάρρευση πολλών τμημάτων τους, την ώρα που το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει αλλαγές και συγχωνεύσεις. Οι περικοπές στην υγεία δυσχεραίνουν μέρα με την ημέρα την εικόνα των νοσοκομείων, αφού τα κονδύλια για την κάλυψη αναγκών έχουν στερέψει, η προσέλευση ασθενών είναι αυξημένη λόγω οικονομικής κρίσης, οι αποχωρήσεις εργαζομένων συνεχίζονται, οι προσλήψεις παραμένουν παγωμένες, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά εντείνονται.
«Ούτε στο καλύτερο όνειρό μας δε βλέπουμε προσλήψεις. Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και δε θα σωθούν από θαύμα. Περιμένουμε, όπως προαναγγέλθηκε, απολύσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις προσωπικού, περιορισμό κρεβατιών κατά 20% στη Βόρεια Ελλάδα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Οι θέσεις που αδειάζουν λόγω αποχωρήσεων δεν καλύπτονται. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς το υπουργείο προανήγγειλε μειώσεις 300-400 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι δεν υπάρχει περιθώριο για προσλήψεις και προμήθειες υλικών. Τα χειρότερα για την υγεία έρχονται», επισημαίνει στον «ΑτΚ» η απερχόμενη γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ (Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), Δάφνη Κατσίμπα. Για τους εκπρόσωπους των εργαζομένων, το σκηνικό θυμίζει τριτοκοσμική χώρα, ενώ το υπουργείο προωθεί αλλαγές σε λάθος κατεύθυνση.

Με προσωπικό ασφαλείας και χωρίς βαμβάκι

Στο Ιπποκράτειο, η σύνθεση πολλών τμημάτων με προσωπικό ασφαλείας δε γίνεται μόνο στις απεργίες αλλά αποτελεί καθημερινότητα, με αντίκτυπο στους ασθενείς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστο Τζελέπη. Οπως διευκρινίζει, «όλο το νοσοκομείο βρίσκεται σε χάλια κατάσταση από άποψη προσωπικού. Αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα. Εδώ και πολύ καιρό δουλεύουμε με προσωπικό ασφαλείας. Μόνο το 2010 έφυγαν 120 εργαζόμενοι και ήρθαν -με προκήρυξη του 2009- μόλις 40. Οταν σε κάθε εφημερία έχουμε περίπου 1.000 ασθενείς και το νοσοκομείο γεμίζει συνεχώς λόγω και της οικονομικής κρίσης, πώς να εξυπηρετηθεί ο κόσμος;».

Στο ΑΧΕΠΑ, οι εργαζόμενοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις... δωρεές για να στηριχθεί η λειτουργία πολλών τμημάτων. «Είμαστε αντιμέτωποι με αστειότητες. Περιμένουμε από δωρεές και χορηγίες να βελτιωθεί η κατάσταση, αφού χρήματα δε δίνουν. Η εικόνα είναι από στάσιμη έως χειρότερη όσον αφορά στις προμήθειες υλικών. Μας λείπουν ακόμη και φτηνά υλικά, όπως γάντια και βαμβάκι. Σήμερα έχουμε, αύριο δεν έχουμε... Καθυστερούν και παραγγελίες εξοπλισμού, ενώ δε γνωρίζουμε τι αλλαγές θα γίνουν», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χαράλαμπος Κοροξενός. Οπως προσθέτει, οι προσλήψεις έχουν σταματήσει προ πολλού και δεν υπάρχει κανένα φως στον ορίζοντα. Για παράδειγμα, οι βάρδιες των νοσηλευτών βγαίνουν επειδή δουλεύουν σε διπλό ωράριο, ενώ αν εργαστούν με το προβλεπόμενο ωράριο, δε θα καλύπτονται οι ανάγκες.

«Καλύπτουμε τις ανάγκες με μπαλώματα»

Με τεράστια προβλήματα λόγω έλλειψης υλικών αλλά και προσωπικού προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». «Είμαστε χάλια από άποψη προσωπικού. Το 2010 αποχώρησαν 70 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης αλλά ήρθαν μόνο 30 και δεν περιμένουμε άλλες προσλήψεις. Φοβερές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και με τα υλικά. Στα χειρουργεία νευροχειρουργικής, καρδιάς και ορθοπεδικής ξεμένουμε από λευκοπλάστ, καθετήρες και άλλα υλικά χαμηλού αλλά και υψηλού κόστους. Μπορεί να μην έχουμε αναβολές χειρουργείων, αλλά προσπαθούμε με μπαλώματα να καλύψουμε τις ανάγκες και να προστατεύσουμε τον ασθενή», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστος Πουργιάδης.

Τροχοπέδη στη λειτουργία του «Παπαγεωργίου» αποτελούν τα κενά σε προσωπικό, που παραμένουν ακάλυπτα λόγω των περικοπών στα νοσοκομεία. «Οι αποχωρήσεις εργαζομένων έχουν ξεπεράσει τις 870 μέσα σε δέκα χρόνια, γεγονός που μπλοκάρει τη δυνατότητα του νοσοκομείου να αποδώσει στο 100% των δυνατοτήτων του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται με το νοσηλευτικό προσωπικό, τους παρασκευαστές, τους τεχνολόγους εργαστηρίων, τους τραυματιοφορείς και τους βοηθούς θαλάμου, θα ενταθεί, όμως, και στις διοικητικές θέσεις. Οι εργαζόμενοι, την ίδια ώρα, εξακολουθούν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Οδεύουμε προς την κατάρρευση», τονίζει ο Παναγιώτης Τουχτίδης, γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων.

Αναβάλλονται επεμβάσεις

Εκρυθμη χαρακτηρίζει την κατάσταση στον «Αγιο Παύλο», εν όψει των επερχόμενων αλλαγών εντός καλοκαιριού, ο πρόεδρος των Εργαζομένων, Δημήτρης Βαλαρούτσος. «Ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 50% για το 2011, δηλαδή σε 6 εκατομμύρια ευρώ από 12. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί κατά πολύ τα χειρουργεία, αφού δεν έχουμε αρκετά υλικά, π.χ. ορθοπεδικά. Συνήθως οι επεμβάσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται. Αγοράζονται στις περισσότερες περιπτώσεις τα φτηνότερα υλικά, ενώ τα γενόσημα φάρμακα προωθούνται για λόγους οικονομίας, αλλά χωρίς να γίνεται έλεγχος ασφαλείας. Υπάρχουν συνοδοί που αγοράζουν μόνοι τα φάρμακα αλλά και διάφορα αναλώσιμα που χρειάζονται για τους ασθενείς τους», λέει ο κ. Βαλαρούτσος.
Στον «Αγιο Δημήτριο», οι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό αναδεικνύονται στο μεγαλύτερο βαθμό εν όψει των καλοκαιρινών αδειών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ειδικότητα των τραπεζοκόμων οι ελλείψεις είναι τόσο τραγικές που οι εργαζόμενες δεν μπορούν να πάρουν καλοκαιρινή άδεια ούτε για... πέντε ημέρες. «Το προσωπικό στο συγκεκριμένο τομέα δε φτάνει ούτε τα δέκα άτομα και χρειάζονται τουλάχιστον άλλα τρία. Ορισμένοι έφυγαν με σύνταξη και οι προσλήψεις έχουν παγώσει. Το διοικητικό προσωπικό ενισχύθηκε με μετατάξεις εργαζομένων από τον ΟΣΕ. Αν συνενωθούμε με κλινικές του «Γ. Γεννηματάς», όπως λέγεται, θα μπορέσουμε να τις επανδρώσουμε, μέλημά μας είναι, όμως, να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Δημήτρης Μαυρόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, άμεση είναι η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού σε μαγειρεία, πλυντήρια και ακτινολογικό, που δανείζεται... νοσηλευτικό προσωπικό. Την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα από το Δεκέμβριο του 2010.
"Αγγελιοφόρος"