Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Λίμνη Βόλβη.

Η λίμνη Βόλβη βρίσκεται στο νομό Θεσσαλονίκης, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος, μετά την Τριχωνίδα, φυσική λίμνη της χώρας, με έκταση περίπου 68 km² και μέγιστο βάθος 20-23 μέτρα.

Στη Βόλβη φιλοξενείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών που από παρακείμενο παρατηρητήριο μπορεί ο επισκέπτης να τα θαυμάσει.

Βρίσκεται ανατολικά από τη Λίμνη Κορώνεια και από τη βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός. Στα ανατολικά της βρίσκονται τα στενά της Ρεντίνας ή αλλιώς Μακεδονικά Τέμπη. Εκατομμύρια χρόνια πριν, η Λίμνη Βόλβη μαζί με τη Λίμνη Κορώνεια και όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας, αποτελούσαν μία μεγάλη λίμνη. Οι γειτονικές αυτές λίμνες είναι ότι απέμεινε από τότε.

Ο υγρότοπος των Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους έντεκα υγρότοπους της χώρας μας που προστατεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση "Ραμσάρ" (Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος για τα Υδρόβια Πτηνά).

Πρόκειται για ένα σπάνιο σύμπλεγμα οικοσυστημάτων με υγρόφιλα δάση, λίμνες, υγρά λιβάδια, λασποτόπια, ποτάμια, θαμνώνες και γεωργικές εκτάσεις που συγκροτούν έναν ενιαίο πολύ σημαντικό υγρότοπο, εκεί που άλλοτε, εκατομμύρια χρόνια πριν, δέσποζε η ενιαία λίμνη Μυγδονία, η οποία καταλάμβανε όλη τη λεκάνη της αρχαίας Μυγδονίας. Είναι ένας υγρότοπος πολύ μεγάλης αξίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απειλείται σοβαρά από τις ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς δραστηριότητες που σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία διατάραξαν την οικολογική του ισορροπία. Από τα 248 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί, πολλά καταφθάνουν στον υγρότοπο για να διαχειμάσουν, όπως οι τσικνόπαπιες, οι πρασινοκεφαλόπαπιες, οι χουλιαρομύτες, οι χήνες, οι κύκνοι, τα βουτηχτάρια με σημαντικότερα είδη πάπιας την Βαλτόπαπια και την Ροπαλόπαπια που ανήκουν στα σπάνια και απειλούμενα είδη τα οποία προστατεύονται από Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις.

Εκατόν τέσσερα (104) είδη πτηνών αναπαράγονται· και εδώ ανήκουν ορισμένα είδη ερωδιών όπως ο σταχτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο νυχτοκόρακας, ο μικροτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς και ορισμένα είδη αρπαχτικών όπως ο κραυγαετός, ο καλαμόκιρκος, η αετογερακίνα και το σαΐνι. Ανάμεσα στην πλούσια ορνιθοπανίδα περιλαμβάνονται και τα διαβατικά είδη, δηλαδή εκείνα που σταθμεύουν στις λίμνες για να τραφούν και να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια των μακρινών μεταναστευτικών τους ταξιδιών. Μερικά από αυτά είναι σπάνια και απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση όπως η χουλιαρομύτα, η χαλκόκοτα, ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος, ο πετρίτης, ο ασπροπάρης και το κομψότατο φοινικόπτερο περισσότερο γνωστό ως φλαμίγκο.

Όσον αφορά τα θηλαστικά, αυτά φθάνουν τα 23 κι εδώ ανήκουν αρκετά συνηθισμένα είδη όπως η αλεπού, η νυφίτσα, το κουνάβι, ο λαγός, ο σκίουρος, αλλά και πολύ σημαντικά όπως τα «τρωτά» και «κινδυνεύοντα με εξαφάνιση»: αγριόγατα, βίδρα, λαγόγυρος, τσακάλι και ασβός.

Από τον κόσμο των ψαριών (21 είδη), ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η λιπαριά, η γελάρτζα και το λακόψαρο που είναι ενδημικά της Βόλβης.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα κοινότερα είδη όπως το γριβάδι ή κυπρίνος-το πιο σημαντικό από οικονομικής άποψης είδος του γλυκού νερού-, η πέρκα, το λεστί, η τούρνα, η πεταλούδα κ.α.

Σημαντική ωστόσο είναι και η χλωρίδα της λίμνης. Στην ευρύτερη ζώνη, έχουν καταγραφεί 800 είδη φυτών αναδεικνύοντας την περιοχή σε έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς υγρότοπους.

Υδρόβια φυτά όπως η φακή του νερού, τα σπάνια νεροκάστανα και η ναϊάς η μικρή, βενθόφυτα, υδροχαρή καθώς και είδη που αναπτύσσονται στις πλαγιές των λόφων που στεφανώνουν τις λίμνες όπως η ελιά, το πουρνάρι, ο κέδρος, το ρείκι, ο γαύρος, η βελανιδιά και η οξιά, είναι μερικά από τα είδη που συντέλεσαν στη δημιουργία ενός σπάνιου μωσαϊκού βλάστησης.

Λόγω μιας μόνιμης αύρας που πνέει, η λίμνη Βόλβη, εκτός από τις φυσικές της ομορφιές, αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις του σέρφινγκ.

visitgreece.gr