Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Έτσι πολέμησε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 1940.

Οι Έλληνες Αεροπόροι πέτυχαν 64 επιβεβαιωμένες καταρρίψεις και διεκδίκησαν ακόμα 20 πιθανές
Με την έναρξη του Ελληνοιταλικού Πολέμου και την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την 28η Οκτωβρίου 1940, η διάταξη μάχης της Αεροπορίας περιλάμβανε κατανομή του αεροπορικού δυναμικού, μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία να κρατήσουν στον επιχειρησιακό τους έλεγχο τα αεροσκάφη που εξυπηρετούσαν το δόγμα επιχειρήσεών τους. Η διάταξη μάχης ήταν η ακόλουθη :

Το ανάποδο πέρασμα του αεροπόρου πάνω από την Θεσσαλονίκη. Δείτε το βίντεο.

Καθήλωσε τα πλήθη με τις ικανότητες του, κατά την διάρκεια επίδειξης, ο αεροπόρος Επισμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, στέλνοντας ταυτόχρονα το συγκινητικό μήνυμα:

Κώστας Γκουβέρος. Ο άνθρωπος που έγραψε την δίκη του ιστορία την περίοδο της κατοχής.


Δείτε το βίντεο και ακουστέ την συγκλονιστική αφήγηση του. 
Πως βίωσε τον βομβαρδισμό της Πάτρας
Τι είδε και τι άκουσε στις φυλακές «Αβέρωφ».
Τι είπε ο κρατούμενος Πάγκαλος.
Πως γλίτωσε τα πυρά των Γερμανικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων. 
Τι είδε την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας

28η Οκτωβρίου 1940: 79 χρόνια από το «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην Ιταλία.


Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις, το ΟΧΙ στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι, που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου.


 Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου 1940. Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων ήρθε όταν στις 3 π.μ. επιδίδεται τελεσίγραφο από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, στον Έλληνα πρωθυπουργό, με το οποίο η κυβέρνηση της χώρας του ζητά «το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους».

Παιδιά της Ελλάδος παιδιά... Χρόνια Πολλά.