Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Στο 3ο Φεστιβάλ Ροδάκινου στη Βέροια παρουσιάστηκε το βιβλίο «50 σπιτικές συνταγές με ροδάκινο» της Κικής Εμμανουηλίδου.


«Ένα ακόμη βιβλίο, πρεσβευτής του τόπου μας, κοσμεί τις βιβλιοθήκες», τόνισε ο κ. Δημήτρης Μάντζιος, πρόεδρος Ξενοδόχων Ημαθίας, αναφερόμενος στο νέο βιβλίο της σεφ Κικής Εμμανουηλίδου με «50 σπιτικές συνταγές με ροδάκινα» που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στη Βέροια, στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Ροδάκινου.
Ο κ. Μάντζιος (δεύτερος από αριστερά) περιέγραψε σελίδα σελίδα το βιβλίο, υπογραμμίζοντας ότι οι συνταγές «είναι δοσμένες με απλό, κατανοητό τρόπο, που προσελκύουν τον αναγνώστη» ενώ περιλαμβάνει «λαχταριστά πιάτα με καλλιτεχνικές φωτογραφίες που κάνουν δελεαστικές τις συνταγές».

Ο αντιδήμαρχος τουρισμού Βέροιας κ. Βασίλης Λυκοστράτης (δεύτερος από δεξιά) επισήμανε πως «το ρεβανί και το ροδάκινο αποτελούν σημεία αναφοράς του τόπου μας». Ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος του δήμου είναι να καθιερωθεί μενού με τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία της πόλης ενώ θα προγραμματιστούν γαστρονομικές εκδηλώσεις σε διάφορα μέλη της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και παρουσίαση συνταγών από το βιβλίο της Κικής Εμμανουηλίδου, το οποίο, όπως είπε «αποτελεί εργαλείο».

«Συναρπαστικό βιβλίο. Μαθαίνεις 50 διαφορετικούς τρόπους να μαγειρεύεις το ροδάκινο», τόνισε ο executive chef Γιώργος Μαστροδημήτρης (πρώτος από δεξιά), Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Αναφερόμενος στην προσπάθεια να ενταχθεί τοπικό μενού στα ξενοδοχεία, είπε πως ακούγεται εύκολο αλλά στην πράξη είναι δύσκολο. Θέλει θέληση και αγάπη. Τα μέλη της Λέσχης που δραστηριοποιούνται στη Βέροια προσπαθούν να υλοποιήσουν αυτό το σχεδιασμό. Σημειώνεται ότι παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο α’ αντιπρόεδρος της Λέσχης executive chef Χρήστος Γκότσης.

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας κ. Ζήσης Πατσίκας (πρώτος από αριστερά), ανέφερε πως «ένα όνειρο ετών, ένα βιβλίο για το ροδάκινο, έγινε πραγματικότητα». «Η Ημαθία είναι παράδεισος πρώτων υλών και η γαστρονομία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του τουρισμού. Όταν τρως ένα καλό πιάτο σε μια περιοχή, το θυμάσαι πάντα», σημείωσε ο κ. Πατσίκας.

Η σεφ, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής κ. Κική Εμμανουηλίδου περιέγραψε ότι μεγάλωσε μέσα στα ροδάκινα, στο Σταυρό Ημαθίας, όπου από μικρή έβλεπε τον ανθισμένο ροζ κάμπο και φωτογραφιζόταν στις ροδακινιές και «μετά από 25 χρόνια που ασχολούμαι με τη γαστρονομία, αποφάσισα να κάνω ένα βιβλίο για το ροδάκινο, ιδέα που είχα πάντα μέσα μου. Να δώσουμε ώθηση στο προϊόν του τόπου μας». Μέχρι σήμερα, όπως είπε η κ. Εμμανουηλίδου, γνωρίζαμε μόνο την κομπόστα, ως παράγωγο του ροδάκινου ενώ υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς με τον ευλογημένο καρπό της Ημαθίας. Να χρησιμοποιείται το ροδάκινο στις συνταγές, αντί για άλλα φρούτα. «Πρέπει να στηρίξουμε τον τόπο μας. Στα καταστήματα εστίασης και στα ξενοδοχεία να σερβίρονται τουλάχιστον δύο πιάτα με ροδάκινο», υπογράμμισε και περιέγραψε τα οφέλη του ροδάκινου.

Αφιέρωσε το βιβλίο «στους παραγωγούς, στους ανθρώπους που μοχθούν για την καλλιέργεια του ροδάκινου και σ΄ αυτούς που αγωνίζονται για την καλύτερη διάθεση και προβολή αυτού του εξαιρετικού προϊόντος του τόπου μας» και ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας Χρήστο Γιαννακάκη και όσους βοήθησαν στην έκδοση και την παρουσίαση.


Οι παρεβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τηγανιά με ροδάκινο, που ετοίμασε η συγγραφέας με τη βοήθεια του Βεροιώτη σεφ Γιώργου Μεταξά (στη φωτογραφία), γεύστηκαν επιδόρπιο κομπόστα ροδάκινο και πήραν το βιβλίο με «50 σπιτικές συνταγές με ροδάκινα», το οποίο διατίθεται δωρεάν. Ειδικά για το Φεστιβάλ Ροδάκινου κυκλοφόρησε έκδοση με 10 συνταγές από το βιβλίο, η οποία διανεμήθηκε στους επισκέπτες.

Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας με την χορηγία των εταιρειών ECONOMOTECHNIKI και NOVACERT.

Σημειώνεται ότι τα βιβλία της Κικής Εμμανουηλίδου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία.

Η χθεσινή βραδιά συνεχίστηκε με τη θεατρική παράσταση «Η δική μας πόλη» από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.


Πηγή: politismika.gr