Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Όταν ο Χάρρυ Κλυνν εξηγούσε τι σημαίνει να είσαι Πόντιος. Δείτε το βίντεο.



Ο Χάρρυ Κλυνν στο 33° Φεστιβάλ Ποντίων Ευρώπης (Λεβερκούζεν, 2014)

Η ποντιακή του καταγωγή δεν ήταν μόνο ένα δομικό στοιχείο της κωμικής του περσόνας, ήταν ένα στοιχείο κατάδικό του. Από τα φτωχικά χρόνια στην Καλαμαριά έως το δυνατό χειροκρότημα στα κατάμεστα θέατρα, ο Χάρρυ Κλυνν (κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης) δεν ξέχασε από πού ήταν και πού ήθελε να πάει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμπλοκή του με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, την ομάδα της καρδιάς του. Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις –τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας και προτιμούσε να γράφει στην προσωπική του ιστοσελίδα– είχε εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι Πόντιος.

Νά ποια ήταν η απάντησή του στον Ηλία Αναστασιάδη, ο οποίος του πήρε συνέντευξη για το One Man:

«Το να είσαι Πόντιος σημαίνει ότι κουβαλάς αυτήν την ποντιακή κουλτούρα που είναι ζυμωμένη με σπουδαία αλλά και οδυνηρά πράγματα. Με πολιτισμό υψηλού επιπέδου, με πόνους και δάκρυα επιβίωσης, με διωγμούς, με ίσως την πιο σκληρή γενοκτονία της ιστορίας. Ο μεγαλύτερος καημός για μας ήταν αυτή η βίαιη μετακίνηση των πληθυσμών που, κόντρα σε οτιδήποτε ανθρώπινο, μας φόρτωσαν στα καράβια και μας έφεραν εδώ.

»Όταν ήμουν παιδί πήγαινα σε σπίτια φίλων μου στη Θεσσαλονίκη και είχαν όλοι τα έπιπλά τους, τις κουρτίνες τους. Εμάς το σπίτι ήταν άδειο. Ρωτούσα, λοιπόν, τη μάνα μου γιατί εμείς δεν έχουμε τίποτα. Μου έλεγε: “Παιδί μου, έχουμε τα πάντα, αλλά μια μέρα θα μας ειδοποιήσουν να γυρίσουμε στην πατρίδα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.

»Ένας Έλληνας με ποντιακή καταγωγή κουβαλάει μέσα του την έννοια του πατριωτισμού περισσότερο από αυτούς που τον εμφανίζουν ως όχημα για να περάσουν όλα τα ανομήματα που μας οδήγησαν εδώ».

Πηγή: pontos-news.gr