Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Εξόρμηση στο Πήλιο και τα γραφικά χωριά του.

Πορταριά, Μακρυνίτσα, Μηλιές, Τσαγκαράδα!
Μία περιοχή… τόσοι κρυμμένοι θησαυροί! Γνωρίστε τις ομορφιές του Πηλίου, της Πορταριάς, της Μακρυνίτσας, εντυπωσιαστείτε από τις Μηλιές και την Τσαγκαράδα, αποφορτιστείτε από τα άγχη της καθημερινότητας.



Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Πήλιο, τη θερινή κατοικία των Θεών και πατρίδα των Κενταύρων, που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες. Το χειμώνα προτιμάται από όσους επιθυμούν να απολαύσουν το πανέμορφο βουνό και τον καθαρό αέρα, το χιόνι, να κάνουν σκι, να περάσουν χρόνο στη φύση, ενώ το καλοκαίρι οι παραθεριστές απολαμβάνουν τις πανέμορφες παραλίες του Πηλίου για κολύμπι, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία. Οι παραλίες του Πηλίου τόσο από τη μεριά του Αιγαίου Πελάγους όσο και από τη μεριά του Παγασητικού, φημίζονται για τα καταγάλανα καθαρά νερά τους και πολλές έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Το σκηνικό τριγύρω είναι γεμάτο από γραφικά χωριουδάκια, όμως, που αξίζει να δείτε, κάνοντας την στάση σας. Η Πορταριάπρωταγωνιστεί στον χάρτη με τα αρχοντικά και τις πέτρινες κρήνες, τα καλντερίμια και τους παραδοσιακούς ξενώνες να σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή. Παραδοσιακός οικισμός του νομού Μαγνησίας, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, αποτελεί κεφαλοχώρι καθώς γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στο παρελθόν και σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί τον πληθυσμό της, χάρη κυρίως στις τουριστικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό στοιχείο της Πορταριάς είναι τα μεγάλα της αρχοντικά, θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπή από πέτρινες πλάκες. Τα περισσότερα από αυτά σήμερα είναι ανακαινισμένα και λειτουργούν ως ξενώνες. 


Η Μακρυνίτσα δεσπόζει στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου και είναι από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας, ενώ φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται μπαλκόνι του Πηλίου και πρόκειται για ένα μέρος που καθημερινά υποδέχεται εκατοντάδες επισκέπτες. Ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, για τις χαλαρές βόλτες που καταλήγουν στην κουκλίστικη πλατεία της, για τα εξαιρετικά κουτούκια με ντόπια κρέατα και εξαιρετικούς μεζέδες αλλά και για το «αυθεντικό» τσίπουρο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία.


Επόμενος σταθμός, οι Μηλιές. Παραδοσιακά αρχοντικά που σώθηκαν από την φωτιά του 1943, περίτεχνες βρύσες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό του βουνού σας κερδίζουν από την πρώτη ματιά. Στην περιοχή καταλήγει ένας σιδηρόδρομος που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, από τον πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Εβαρίστο ντε Κίρικο, συνδέοντας το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου, με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου. Το 1985 το τρένο του Πηλίου χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Το 1996 και μετά από μία σειρά επισκευών, τέθηκε ξανά σε λειτουργία, προσφέροντας στον επιβάτη την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου και τις περίτεχνες αρχιτεκτονικές κατασκευές. 


To ταξίδι ολοκληρώνεται στην Τσαγκαράδα, με τις τέσσερις συνοικίες, τα μονοπάτια, τις καστανιές και τα πλατάνια να σας εντυπωσιάζουν, όπως άλλωστε και οι ταβέρνες με τους εκλεκτούς μεζέδες και τα καφενεία με τα γλυκά του κουταλιού και τον ελληνικό στην χόβολη. Αν ανήκετε, επίσης, στην κατηγορία των ρομαντικών, η Τσαγκαράδα είναι η ιδανική επιλογή. Τρεχούμενα νερά, παραδοσιακά αρχοντικά πρωταγωνιστούν και ένα υπέροχο σκηνικό με φόντο ένα παραμυθένιο δάσος μετατρέπεται στο πιο ειδυλλιακό background!

Πηγή: reader.gr