Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Το πιο ξακουστό χωριό της Αχαΐας.

Τα Καλάβρυτα είναι το πιο ξακουστό χωριό της Αχαΐας και αξίζει να τα επισκεφτείτε ακόμα και για 48 ώρες.

Σκέψου, βάζοντας τη σωστή ποσότητα ρούχων σου στη βαλίτσα, πόσο τέλειο θα είναι αυτό το σαββατοκύριακο στα Καλάβρυτα. Βάλε την ετικέτα «τώρα κάνω διακοπές» και χώρισε σε δόσεις την περιπέτεια και τη δράση από την ηρεμία και την χαλάρωση όπως κάνεις με τα χρώματα των ρούχων σου.


Δραπέτης με τον Οδοντωτό

Σπάνιο να μην έχεις δει, ακούσει ή διαβάσει ότι τα Καλάβρυτα έχουν τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού - Καλαβρύτων. Αλλά αν δεν πας, δεν θα δεις από κοντά τα «δόντια» του, ούτε θα νιώσεις δραπέτης πόλης σε μιας ώρας τρενάτη γύρα μέσα από σήραγγες. Ολοταχώς στο πράσινο, επάνω από τον Βουραϊκό ποταμό και κάτω από γέφυρες. Η διαδρομή ξεκινά από το Διακοπτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Το ιδιαίτερο είναι ότι ο Βουραϊκός σχηματίζει μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής που ενώ είσαι στο τρένο, σου κόβεται η ανάσα. Επόμενη δυνατή στιγμή είναι το πέρασμα από τα Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά, όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα ολόιδια με αίθουσα δικαστηρίου. Βγάζεις, λοιπόν, συμπέρασμα γιατί πριν από 113 χρόνια κάποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να κάνουν τον Οδοντωτό και να πραγματοποιήσουν το πρώτο του δρομολόγιο στις 10 Μαρτίου 1896 (Τιμή εισιτηρίου: 19.00 ευρώ με επιστροφή στις 15.30). Όλα σου μένουν ανεξίτηλα.


Περιπέτεια στο Μέγα Σπήλαιο 

Στη διαδρομή του Οδοντωτού, πραγματοποιείται ενδιάμεση στάση στο Μεγάλο Σπήλαιο και τότε αντικρίζεις την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Νιώθεις σαν να καίγονται τα μάτια σου από το θέαμα, καθώς το μοναστήρι είναι καρφωμένο στο βράχο και κάτι τέτοιο δεν το βλέπεις ούτε το συναντάς καθημερινά. Είναι η δεύτερη φορά που μένεις άναυδος από το θαύμα της φύσης και τα κοφτερά απότομα βράχια του Χελμού, σε υψόμετρο 940 μέτρων. Εγκωμιάζεις, συνεπαρμένος από το κατανυκτικό περιβάλλον, το άγριο τοπίο των Καλαβρύτων.


Στις νέες πίστες του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων

Συνεχίζεις την περιπέτεια στις νέες πίστες του χιονοδρομικού που άνοιξαν φέτος, το οποίο απέχει 14 χιλιόμετρα από το χωριό και διαθέτει τον υψηλότερο αναβατήρα αλλά και τη μεγαλύτερη χιονοδρομική πίστα στην Ελλάδα, τη Στύγα, κάνοντάς το περιζήτητο στους δεινούς σκιέρ. Αν πάλι έχεις πάρει όση αδρεναλίνη ήθελες από πριν, πιες ένα ζεστό αφέψημα αγναντεύοντας τις χιονισμένες βουνοκορφές του Χελμού στο σαλέ ή πήγαινε βράδυ για νυχτερινό σκι και ποτό στο μπαρ. Απλά μοναδικό.


Μια Κυριακή chill out

Έχεις πάρει το ελληνικό πρωινό σου στο ξενοδοχείο, έχεις κάνει check-out και θέλεις να κάνεις κάτι έξυπνο και εύκολο χωρίς πολλή ενέργεια. Ο πεζόδρομος των Καλαβρύτων που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της ημερήσιας κίνησης, με τα δεκάδες καφέ, μπαράκια και ταβερνάκια, είναι αυτό που ζητάς. Απόλαυσε τον καφέ σου σε κάποιο από αυτά αναπολώντας τις χτεσινές στιγμές αδρεναλίνης.

Ενώ, αργότερα, η ώρα έχει περάσει για τα καλά και η όρεξη έχει ανοίξει, στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια με τις τοπικές γεύσεις, θα αναπληρώσεις τις θερμίδες σου. Αρνάκι στο πήλινο, κατσικάκι λαδορίγανη, κοντοσούβλι και γαρδουμπάκια, φέτα Καλαβρύτων με μέλι και σουσάμι, πίτες για όλα τα γούστα και φυσικά ένα τσιπουρόμελο για να ζεσταθούν τα μέσα σου, όλα ανεξαιρέτως θα σε κάνουν να πεις Καλάβρυτα και να στάζει μέλι το στόμα σου! Μια τελευταία βόλτα στα γραφικά σοκάκια και μια στάση για καφέ μετά το φαγητό, σε κάποιο από τα καφενεδάκια, είναι ό,τι πρέπει για να τα πεις με τους ντόπιους και να φύγεις γεμάτος εικόνες και ζεστά χαμόγελα.

Πώς θα πας
Θεωρώντας σαν βάση των περισσότερων εκδρομέων την Αθήνα, αναχωρείς για την εκδρομή σου Παρασκευή απόγευμα. Σε περίπου δυόμιση ώρες φτάνεις Καλάβρυτα, μέσω της Ολυμπίας οδού, με τα χρήματα για τα διόδια να μην ξεπερνούν τα 7 ευρώ.

Πηγή: autotriti.gr