Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Απονομή βοηθήματος σε φοιτητές απόρων πολυτέκνων οικογενειών από την «Βασιλειάδα».

Οικονομική βοήθεια σε οκτώ άξιους φοιτητές, που προέρχονται από άπορες πολύτεκνες οικογένειες, προσέφερε το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Άγιος Βασίλειος – Βασιλειάδα», στα πλαίσια του φιλανθρωπικού έργου που επιτελεί.



Η απονομή των βοηθημάτων έγινε από επιφανείς προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης με σημαντικό κοινωνικό έργο, σε ειδική εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση, ταυτόχρονα, ήταν ένα «μνημόσυνο» για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 και είχε τίτλο «1922, Ημέρες Μνήμης». Αυτό ήταν και το θέμα ομιλίας του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης κ. Νίκου Ιντζεσίλογου (φωτό), ομότιμου καθηγητή νομικής ΑΠΘ, ο οποίος περιέγραψε τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή, το πολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο της εποχής και την συνέχεια της ζωής των προσφύγων στην Ελλάδα.


«Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που ήρθε στην εκδήλωση, όλους όσοι είναι κοντά στο σωματείο μας, τους ευεργέτες και τους χορηγούς μας», τόνισε ο πρόεδρος της «Βασιλειάδας» κ. Γεώργιος Απτόσογλου (φωτό)
Το βιογραφικό του προέδρου ανέγνωσε η κ. Σοφία Μπουκουβάλα.


Στο έργο του σωματείου αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Φώτης Κουτσαμπάρης (φωτό),παρουσιαστής και συντονιστής της εκδήλωσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «κύριος σκοπός του σωματείου είναι η αναβίωση του έργου του Μεγάλου Βασιλείου, η προσφορά στον συνάνθρωπο».


Η τελετή έκλεισε με συναυλία του πολυβραβευμένου παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος «Εν Χορδαίς» και ήχους της Μικράς Ασίας.

Παραβρέθηκαν ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος, ως εκπρόσωπος του ηγούμενου της Μονής Βλατάδων, η κ. Τζούτζια Ελένη, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, η κ. Μαρία Δραγάτζη, μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, ο κ. Σωτήρης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, ο κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, οι κ. Νικόλαος και Ευδόκιμος Ιπλικτσόγλου, η κ. Πόπη Σοπέογλου, μέλη της οικογενείας Μενεξόπουλου, όλοι τους χορηγοί του σωματείου, οι κ. Δασκόπουλος και Βασιλειάδης, ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, πρώην γ.γ. υπουργείου υποδομών, ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρώην περιφερειάρχης και μεγάλος αριθμός φίλων του σωματείου.

ο κ. Νικόλαος Ιπλικτσόγλου απονέμει το βοήθημα στην φοιτήτρια Χριστίνα Μαραντίδου

η κ. Τζούτζια Ελένη απονέμει το βοήθημα στην φοιτήτρια Αλεξάνδρα Ντασιούδη

Το σωματείο «Άγιος Βασίλειος-Βασιλειάδα» ευχαριστεί θερμά όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και τη στήριξη στο έργο του.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα emvolimanea.blogspot.com και μας τις παραχώρησε ο συνεργάτης Χρήστος Γιαννακίδης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Η «Βασιλειάδα» και το αρχοντικό

Το σωματείο «Άγιος Βασίλειος – Βασιλειάδα» ιδρύθηκε το 1962 από Μικρασιάτες και κατά κύριο λόγο Καππαδόκες. Είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και στους σκοπούς του είναι η αναβίωση του έργου του Μεγάλου Βασιλείου, της περίφημης «Βασιλειάδας». Επίσης η διαφύλαξη και η καλλιέργεια των βασικών γνωρισμάτων των ηθών και των εθίμων του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Στη «Βασιλειάδα» ανήκει το «Αρχοντικό» (ιδρύθηκε το 1993), ο πρότυπος οίκος ευγηρίας, που εξασφαλίζει ευχάριστα γεράματα και άνετη ζωή στους τροφίμους, ενώ δίνει υποτροφίες σε σπουδαστές. Σε έκταση 15 στρμ., ανάμεσα σε πεύκα και με θέα τη λίμνη του Αγίου Βασιλείου, οι ηλικιωμένοι που επιλέγουν ως τόπο διαμονής τους το «Αρχοντικό», απολαμβάνουν το ήρεμο περιβάλλον του και τις οργανωμένες υπηρεσίες του, ενώ παράλληλα στην εκκλησία του, που βρίσκεται στην ίδια έκταση, μπορούν να εκτελούν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 70 άτομα σε 35 δίκλινα δωμάτια, που αναπτύσσονται σε τρεις ορόφους.

Πηγή: politismika.gr