Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Ανακούφιση των ανασφάλιστων και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ

Καυτή αποδεικνύεται η καρέκλα του υπουργείου Υγείας για τη νέα πολιτική ηγεσία. Τα ανοιχτά μέτωπα και τα «αγκάθια» στον πολύπαθο αυτό τομέα είναι πολλά για τον νέο υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον νέο αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, οι οποίοι ανέλαβαν ένα από τα πιο δύσκολα χαρτοφυλάκια.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας φάνηκαν από τις πρώτες της εξαγγελίες κατά την τελετή παράδοσής-παραλαβής. Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή που πληρώνουν οι πολίτες είναι τα πρώτα μέτρα που εξετάζονται και αναμένεται να υλοποιηθούν. Επιπλέον, θα δρομολογηθούν και διαδικασίες για τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στο θέμα των ανασφάλιστων, καθώς η άποψη που επικρατεί είναι ότι σήμερα δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες τους. Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβασή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις και να λαμβάνουν τα φάρμακα και τη νοσηλεία που χρειάζονται.
Μάλιστα, στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους ασθενείς(ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων, κάτι που αναμένεται να δούμε εάν τελικά θα υλοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω μέτρα υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ.
«Γνωρίζουμε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν. Ωστόσο, διαθέτουμε πυρακτωμένο πείσμα, μαχητικότητα, επιμονή και υπομονή, ενώ στόχος μας είναι να φανούμε άμεσα χρήσιμοι στον ελληνικό λαό», έχει δηλώσει ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Στο ίδιο μήκος κύματος και αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έχει τονίσει ότι «δεν έχουμε κανένα περιθώριο να απογοητεύσουμε μια κοινωνία που ζητά συνέπεια και αξιοπιστία. Με σοβαρότητα, εντιμότητα, συλλογικότητα και συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των ασθενών, θα τα καταφέρουμε».

Προσλήψεις και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ
Σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, άλλες δεσμεύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν αφορούν, επίσης, τη χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας προς όλους τους κατοίκους της χώρας και τη σωτηρία, στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων. Η κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων, των ΜΕΘ, των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων αλλά και η οργάνωση των αστικών μονάδων υγείας θα γίνει με στοχευμένες προσλήψεις με προγραμματισμό διετίας. Στις προσλήψεις αυτές περιλαμβάνονται 2.500 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές.
Επιπλέον, θα δρομολογηθεί άμεση στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) με επαναλειτουργία, αναβάθμιση εργαστηρίων και αξιοποίηση υποδομών. Η στελέχωση των μονάδων υγείας θα γίνει με νέο ιατρικό προσωπικό ΠΑΑ και άρση της αδικίας κατά των πρώην γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με επαναπρόσληψη όσων επιθυμούν.
Εξάλλου, στις πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού Υγείας θα είναι να ζητήσει από διοικητές νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών απολογισμό πεπραγμένων, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και πολλές παραιτήσεις από διοικήσεις φορέων και οργανισμών.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι αποφασισμένος να τα βάλει και με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που συνεχίζουν να λυμαίνονται το χώρο της υγείας, ενώ σκοπεύει να εξοικονομήσει χρήματα για το ΕΣΥ μέσω της κατάργησης των ιδιωτικών εταιρειών στους τομείς της σίτισης, της καθαριότητας και της φύλαξης στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς έχει αποδειχτεί ότι κοστίζουν πολύ περισσότερο απ’ ότι εάν απασχολούνταν σ’ αυτούς τους τομείς εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος και συγκεκριμένα των νοσοκομείων, θα περάσει αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό με την κατάργηση ανωνύμων εταιρειών, όπως η ΕΣΑΝ ΑΕ.
Εξάλλου, ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να εξετάσει και την αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις που ζητούν από την πλευρά τους και οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή αποπληρωμή των ιατρικών πράξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη ζητήσει την αύξηση της αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης στα 20 ευρώ από τα 10 ευρώ που είναι σήμερα.
Άμεσες παρεμβάσεις θα γίνουν και στον τομέα προστασίας της δημόσιας υγείας με προτεραιότητα την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και την αναχαίτιση της επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης λοιμωδών νοσημάτων(ανθεκτική φυματίωση, ελονοσία κτλ.).

Στήριξη ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Πρώτα έλεγχος, έπειτα αναβάθμιση
Βουτιά στα βαθιά είναι για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το νοικοκύρεμα στο χώρο του φαρμάκου. Στους στόχους της είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας τιμολογιακής φαρμακευτικής πολιτικής καθώς και η αύξηση της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) που αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοβιομηχανίες. Μάλιστα, τα χρήματα που θα προκύψουν από την ενέργεια αυτή θα δοθούν για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και κυρίως των ανασφάλιστων.
Στα σχέδια είναι, επίσης, η διευκόλυνση των διαδικασιών, ώστε να αυξηθούν οι κλινικές μελέτες και συνεπώς και τα έσοδα για τα νοσοκομεία. Επιπλέον, η προώθηση και η στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με την παραγωγή ποιοτικά ελεγχόμενων γενόσημων φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται άμεση αναβάθμιση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, που θα αποτελέσει βασικό βραχίονα της φαρμακευτικής πολιτικής. Στόχος είναι η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με όρους εργασιακής νομιμότητας, περιβαλλοντικής προστασίας, αύξησης της απασχόλησης, κάλυψης των εγχώριων αναγκών αλλά και κλίμα εμπιστοσύνης.
Εξάλλου, φύλλο και φτερό αναμένεται να κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διαπιστώσει πώς γινόταν η διαχείριση, αλλά και πού ακριβώς μοιράζονται τα 6 δισ. ευρώ που κινεί ετησίως ο Οργανισμός.