Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟ ΟΡΦΑΝΟ

Συνάντηση με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Γιώργο Ορφανό είχε σήμερα Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Υποδέχτηκα σήμερα με μεγάλη χαρά τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργο Ορφανό, έναν άνθρωπο που θεωρώ φίλο και συζητήσαμε για μια σειρά από θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.
Συζητήσαμε το θέμα του τουρισμού και τις κοινές δράσεις που αναπτύξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και αυτές που θα αναπτύξουμε όλο το 2015. Αποφασίσαμε να έχουμε κοινή παρουσία Υπουργείου και Περιφέρειας σε ορισμένες εκθέσεις τουρισμού και το 2015, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα κόστη που επωμίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός και φυσικά να βγει μια ενιαία εικόνα του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία προσπαθούμε να προβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Το δεύτερο θέμα για το οποίο συζητήσαμε ήταν το Μετρό Θεσσαλονίκης. Έχουμε ζητήσει και περιμένουμε, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τις θέσεις όλων των κομμάτων για την υπόθεση του μετρό. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται άλλο και η διεκδίκηση της Περιφέρειας, έτσι όπως υπήρξε μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχιστεί και αμέσως μετά τις εκλογές. Μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση θα πιέσουμε ώστε να ασχοληθεί άμεσα με το Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Το τρίτο θέμα για το οποίο συζητήσαμε είναι η πορεία του ΕΣΠΑ. Στο τρέχον ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει καταφέρει γι’ άλλη μια φορά να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα. Σύντομα θα παρουσιάσουμε αυτά τα αποτελέσματα για το 2014, όπου και πάλι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη σε εκταμιεύσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Επίσης, παρουσίασα στον Υπουργό το σχέδιο της διοίκησής μας για τη νέα προγραμματική περίοδο, το ΣΕΣ 2014-2020.
Επιπλέον συζητήσαμε το σημαντικό θέμα της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έχουμε ρίξει πολύ μεγάλο βάρος και μέσα από στοχευμένες ενέργειες και προγράμματα, όπως είναι το «Για ένα πιάτο γεμάτο», η δράση «Γείτονες», αλλά και τα 280 εκ. ευρώ για την ενίσχυση συσσιτίων, που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, που έχουν χτυπηθεί έντονα από την οικονομική και κοινωνική κρίση».
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε μάλιστα δημοσίως τον Υπουργό για τη θεσμική συνεργασία τους. «Θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τον Γιώργο Ορφανό για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε. Να τον ευχαριστήσω γιατί ένωσε τη φωνή του με τη δική μας πολλές φορές, όταν χρειάστηκε να διεκδικήσουμε πράγματα για τη Μακεδονία. Θεωρώ ότι η Μακεδονία και η Θράκη βγήκαν κερδισμένες από την παρουσία του Γιώργου Ορφανού στη θέση του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης και πραγματικά πιστεύω ότι κατάφερε στο σύντομο χρονικό αυτό διάστημα να φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αλλά και να αναβαθμίσει σημαντικά με την παρουσία του το Υπουργείο», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Ορφανός από την πλευρά του δήλωσε: «Συζητήσαμε για την ανάγκη άμεσης συνεργασίας μεταξύ του ΥΜΑΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε θέματα τουρισμού καθώς επίσης και για τους τρόπους με τους οποίους θα καταστεί αυτό εφικτό. Επίσης, στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα της κατασκευής του Μετρό, όπου είναι αναγκαία η εξεύρεση μιας άμεσης λύσης για την συνέχιση των εργασιών από την ανάδοχο εταιρία, καθώς και η σύνδεση του με το αρχαιολογικό έργο. Όσον αφορά τα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2007-2013, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία στον τομέα της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων ενώ ενόψει του ΣΕΣ 2014-2020, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο των προσδοκιών που έχουν τεθεί».