Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Παπαδημούλης: Είμαστε ανοιχτοί σε έναν προωθητικό συμβιβασμό για το χρέος

Εξέφρασε την άποψή του ότι η Ευρώπη θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να καταθέσει τις προτάσεις και το πρόγραμμα της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε έναν προωθητικό συμβιβασμό για το χρέος, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις είπε πως η κυβέρνηση θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προτάσεις που δεν θα είναι εύκολες.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψή του ότι η Ευρώπη θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να καταθέσει τις προτάσεις και το πρόγραμμα της, «που θα αντικαταστήσει το καταστροφικό μνημόνιο».

«Θα καταθέσουμε σχέδιο που θα σέβεται τις ευρωπαϊκές συνθήκες και θα αντικαθιστά την καταστροφική συνταγή του μνημονίου», είπε ο κ. Παπαδημούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως υποστήριξε, το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα σέβεται τις δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά θα αντικαθιστά την καταστροφική συνταγή, καθώς και το μοντέλο της τρόικας, που δεν υπάρχει πουθενά στην ευρωπαϊκή παράδοση και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

«Το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης θα στηρίζεται σε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και έναν προσανατολισμό με προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης και την ταχεία μείωση της ανεργίας» επισημαίνει ο κ.Παπαδημούλης.

Σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο, ο κ.Παπαδημούλης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε έναν προωθητικό συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που δεν θα είναι εύκολες, τις προτάσεις του και είμαστε έτοιμοι για μία αμοιβαία επωφελή λύση. 

Είμαστε ανοιχτοί σε έναν προωθητικό συμβιβασμό, καθώς το σενάριο της ρήξης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όχι μόνο της ελληνικής πλευράς, αλλά και των εταίρων και δανειστών μας. 

Γι' αυτό είμαι αισιόδοξος ότι, παρά τα όσα λέγονται, κυρίως, από τους δεξιούς του Βερολίνου, θα υπάρξει πραγματισμός και ρεαλισμός στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. 
Εμείς θέλουμε αυτές οι συζητήσεις να μην τρενάρουν πολύ και, όπως βλέπετε, ο Αλέξης Τσίπρας ως εντολοδόχος Πρωθυπουργός κινείται με ταχύτητα για την υλοποίηση της λαϊκής εντολής, χωρίς χρονοτριβές» τόνισε ο κ.Παπαδημούλης.

Ερωτηθείς για τη διαφαινόμενη ευνοϊκή αλλαγή του διεθνούς κλίματος έναντι της χώρας μας, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι μια μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων αντιλαμβάνεται την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως παράθυρο ευκαιρίας για στροφή συνολικά της ΕΕ.

«Μία μεγάλη μερίδα του πολιτικού φάσματος στην Ευρώπη και σε κυβερνητικό επίπεδο αντιλαμβάνεται το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως ήττα της μονομερούς καταστροφικής λιτότητας αλά Σόιμπλε και ως παράθυρο ευκαιρίας για στροφή συνολικά της ΕΕ και, ιδιαίτερα, της ευρωζώνης προς πολιτική ανάπτυξης, επενδύσεων, με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 

Σε πείσμα των εγχώριων αντιπάλων μας και της εκφοβιστικής τους προπαγάνδας, αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες, προκειμένου να προετοιμαστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα μεσολαβητικές πρωτοβουλίες και κινήσεις με θετικό πρόσημο» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz στην Αθήνα την Πέμπτη, ο κ.Παπαδημούλης σημείωσε ότι ο κ.Schulz έχει δηλώσει τη διάθεσή του να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αθήνας και του Βερολίνου. 
«Το γεγονός έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ο κ.Schulz εκτός από πρόεδρος του ΕΚ είναι Γερμανός σοσιαλδημοκράτης. Την Παρασκευή, θα δει την κα.Merkel στο Στρασβούργο» υποστήριξε ο κ.Παπαδημούλης.

protothema.gr