Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Βουτήξτε με ασφάλεια για τον σταυρό στα Θεοφάνεια

Η μεγαλύτερη ευλογία για όλη την χρονιά είναι το να βουτήξει κάποιος την ημέρα των Θεοφανίων και να πιάσει τον σταυρό. Πόσο εύκολο όμως είναι να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στην καρδιά του χειμώνα; Πως θα αντιδράσει το κορμί και ο οργανισμός σε μια ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας; 
Πριν αποφασίσετε να βουτήξετε στα παγωμένα νερά και να πιάσετε τον σταυρό είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ακριβώς που θα πέσετε. Η θάλασσα ή το νερό γενικότερα το χειμώνα είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο το καλοκαίρι. Δεν πρόκειται να βουτήξετε σε ζεστά νερά αλλά σε παγωμένα. 
Έρευνες μάλιστα θέλουν τη θάλασσα της Αττικής το χειμώνα να έχει μέση θερμοκρασία τους 13 – 15 βαθμούς.

Εάν είστε πάνω από 40 μην το επιχειρήσετε. Το ανθρώπινο σώμα δύσκολα προσαρμόζεται ξαφνικά σε τέτοιες θερμοκρασίες νερού, ειδικά εάν είστε και αγύμναστοι ή έχετε παραπανίσια κιλάκια .
Ο άνθρωπος λειτουργεί στους 37 βαθμούς, και στις μασχάλες (λόγω απώλειας θερμότητας) στους 36,6. Όταν λοιπόν πέσετε στους 13 βαθμούς οι οποίοι επειδή είναι νερό α) θα καλύψουν κάθε επιφάνεια σας και β) στο νερό χάνουμε τη θερμότητα μας 2 φορές γρηγορότερα, θα πρέπει να είστε σίγουροι και έτοιμοι.

Πριν πέσετε να έχετε κάνει μια καλή προθέρμανση με ασκήσεις που θα “ζεστάνουν” το κορμί σας. Επίσης καλό θα ήταν οι ασκήσεις αυτές να είναι σχετικά έντονες έτσι ώστε να πάρουν μπροστά και οι μύες και να είναι προετοιμασμένοι για την άμεση επαφή και το σοκ με το παγωμένο νερό.
Καλό θα ήταν πριν πάτε να πέσετε για τον σταυρό να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (πχ. Ένα κουλούρι) τουλάχιστον μια ώρα πριν .

Μόλις βγείτε από το νερό θα πρέπει να ξέρετε που είναι τα πράγματα σας και αμέσως να πάρετε την πετσέτα ή το μπουρνούζι , να σκουπιστείτε και να ντυθείτε καλά.

iatropedia.gr