Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Το μυστικό της ισχυρότερης κόλλας στη Γη πολύτιμο για τη ναυτιλία

Πριν από 150 χρόνια ο Κάρολος Δαρβίνοςπεριέγραψε πρώτος τις αξιοσημείωτες κολλητικές ιδιότητες των θυσανόποδων.

Πρόκειται για θαλάσσια ζώα, τα οποία έχουν χάσει την ικανότητα να κολυμπούν και ζουν προσκολλημένα σε σκληρές επιφάνειες(βράχους, αποβάθρες, όστρακα κλπ.) ή παρασιτικά μέσα σε άλλους οργανισμούς.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Μειώθηκε αλλά αυξήθηκαν οι μακρυχέρηδες στο κέντρο

Ιδιαίτερη αύξηση (16%) εμφανίζουν τα περιστατικά κλοπών μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ το πρώτο εξάμηνο του 2014, παρά τη γενικότερη μείωση των δεικτών της εγκληματικότητας που παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Ποδηλατώντας προς τον Πόντο - Ημέρα 3η

Το protothema.gr ακολουθεί τους τέσσερις τολμηρούς ποδηλάτες από την Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησαν στις 30 Ιουλίου από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου, για φτάσουν στην Τραπεζούντα του Πόντου και τη βυζαντινή μονή της Παναγίας Σουμελά διανύοντας περίπου 1890 χλμ.

Διαγράφονται οριστικά 200.000 «αιώνιοι φοιτητές»

Αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο για τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» είναι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε αποκλειστική του δήλωση στο protothema.gr, ο υπουργός Παιδείας είναι κατηγορηματικός ότι θα διαγραφούν από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι «αιώνιοι φοιτητές», δηλαδή όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, παρά τις ειδοποιήσεις από το 2007 έως το 2011.

Απίστευτη ταλαιπωρία για την εύρεση μέσω ΤΑΧΙSnet του ενιαίου φόρου ακινήτων – Προσέξτε τις παγίδες και τα λάθη – Σενάρια για πληρωμή σε 7 δόσεις

- Διαβάστε βήμα προς βήμα πως θα βρείτε στο ΤΑΧΙSnet το εκκαθαριστικό σημείωμα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

- Δεν έχουν αναρτήσει την ανάλυση ποσών και συνεπώς οιφορολογούμενοι δεν γνωρίζουν εαν υπάρχει λάθος στον φόροακινήτων

- Αλαλούμ για τους παντρεμένους – Αν η σύζυγος σας έχει ακίνητο στο όνομα της δεν φαίνεται στην ανάρτηση – Διαβάστε οδηγίες

- Ανοίγει παράθυρο για να πληρώσουμε σε 7 δόσεις


Ενιαίος φόρος ακινήτων για κάθε ιδιοκτήτη, με όποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας

Ξεκίνησε από αργά χθες το βράδυ με μύρια προβλήματα η ανάρτηση στο ΤΑΧΙSnet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τον φόρο σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ως το τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2014.

Την ίδια ώρα η Καθημερινή αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την περίπτωση να γίνουν 7 οι δόσεις αποπληρωμής.

Η διαφορά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ΕΤΗΔΕ, που καταβάλλονταν μέσω της ΔΕΗ, είναι ότι ο νέος φόρος αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων, ενώ το ΕΤΗΔΕ επιβάλλονταν μόνο σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι υπόχρεοι στον ΕΝΦΙΑ είναι όλοι όσοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων κάθε κατηγορίας (σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια). Δηλαδή, στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας επί οικοπέδου, αγροτεμαχίων ή ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ανάλογα με το ποσοστό της συνιδιοκτησίας, οφείλεται φόρος από τον υπόχρεο.

Οι φορολογούμενοι για να δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.gsis.gr στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους και στη συνέχεια αφού επιλέξουν τα σημεία «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» θα μπορούν να δουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν.

Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.

Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή.

Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.




Προσοχή στις παγίδες και τα λάθη

Τρελαίνει ζευγάρια το TAXISnet αφού δεν μπορούν να βρουν το εκκαθαριστικό του φόρου όταν ο καθένας έχει ακίνητο ή μερίδιο στο όνομα του.

Επίσης ''ξέχασαν'' να κάνουν ανάλυση ποσών με συνέπεια να μην ξέρει κανείς εαν έχει γίνει λάθος στις χρεώσεις.

Ενδεικτικό της απίστευτης ταλαιπωρίας είναι το post που ανέβασε στο Newsit.gr ένας από τους αναγνώστες μας, που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε το όνομα του αλλά τον ευχαριστούμε πολύ γιατί οι συμβουλές και οι υποδείξεις του είναι ισάξιες έμπειρου φοροτεχνικού.


Διαβάστε τι μας επισημαίνει:

α) Προσοχή για τους έγγαμους που έχει η γυναίκα ακίνητο στο όνομα της (η μερίδιο). ΔΕΝ φαίνεται με την διαδικασία που αναγράφεται παραπάνω. Πρέπει να πάτε στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου Ε9 , να επιλεγεί το ΑΦΜ της συζύγου και εκεί υπάρχει το pdf με την ειδοποίηση.

β) Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μην υπάρχει η ανάλυση των ποσών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Έτσι δεν μπορείς να δεις αν έχει γίνει και που λάθος. Φαντάζομαι (χωρίς να έχω τις γνώσεις φυσικά) οτι πρέπει να είναι και παράνομο το να μην υπάρχει ανάλυση των χρεώσεων.

γ) Είναι απαράδεκτο που κενά διαμερίσματα χωρίς ρεύμα, που δεν πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς, τώρα πληρώνουν

δ) Σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ είναι πάνω κάτω τα ίδια. Λίγο λιγότερο για τα ακίνητα + αν έχεις κανενα χωράφι έρχεσαι στα ίδια.

newsit

Πώς να σταματήσετε τον πονοκέφαλο χωρίς φάρμακα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μέντας οφείλονται σε ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει μεντόλη, μεντόνη, αλκοόλες, ιασμόνη, τανίνη και αλδεΰδες. Η μέντα δρα ποικιλοτρόπως κατά του πονοκεφάλου.