Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ξεχειμωνιάστε με ασφάλεια

Και τον φετινό χειμώνα αναμένεται, λόγω της οικονομικής κρίσης, εκατομμύρια Έλληνες να ζεσταθούν από εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (ηλεκτρικές θερμάστρες, τζάκια, ξυλόσομπες, θερμάστρες υγραερίου κτλ.). Η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπενθυμίζει ότι κάθε ένα από τα παραπάνω μέσα θέρμανσης πρέπει να χρησιμοποιείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο αφού, σε διαφορετική περίπτωση, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι μεγάλοι.

Επιμέλεια: Κώστας Σιαμέλης

Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση θερμαστρών που έχουν ορατές ή εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες, όπως μαγκάλια κτλ. Αναλυτικά:
- Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.
- Να προτιμάτε επώνυμες συσκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.
- Να προβαίνετε σε τακτική συντήρηση (τουλάχιστον κατ’ έτος).
Να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από εύφλεκτα υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά κτλ.
- Να επιλέγετε κατάλληλη θέση, ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής.
- Τα υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα και συσκευές είναι γενικά εύφλεκτα. Μην ενεργοποιείτε τις συσκευές αμέσως μετά τη χρήση αυτών των υγρών, επειδή μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί τους.
- Ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά αφού εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι’ αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτήν μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.
- Πριν να φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες θερμάστρες.
- Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες.
- Σχεδιάστε και εξασκηθείτε στην εκκένωση της οικίας σας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
- Ο πυροσβεστήρας συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή. Διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν. Ο πυροσβεστήρας συστήνεται να είναι ξηρής σκόνης ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας 21Α-113Β-C και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.
Ιδιαίτερα για τις ηλεκτρικές θερμάστρες, μη χρησιμοποιείτε ποτέ κάποια που δεν διαθέτει προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα και να προτιμάτε συσκευές που διαθέτουν ειδική ασφάλεια κλεισίματος, που ενεργοποιείται σε περίπτωση ανατροπής. Επίσης, αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε συσκευές με αντίσταση που είναι ορατή γιατί, αν και φθηνότερες, είναι επικίνδυνες. Μην αμελείτε να ελέγχετε συχνά την κατάσταση των καλωδίων. Γυμνά καλώδια και ελαττωματικές πρίζες προκαλούν πυρκαγιά.

ΤΖΑΚΙ Ή ΣΟΜΠΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ - ΠΕΛΕΤ
- Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία.
- Η εγκατάσταση να γίνεται από άτομα-συνεργεία, που έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.
-Μη ρίχνετε εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κτλ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς, επειδή δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή τη σόμπα καυσόξυλων, να χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και να προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά. Επίσης, ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό κάδο απορριμμάτων.
- Μην αφήνετε μικροαντικείμενα, στο περβάζι του τζακιού. Μπορεί τα παιδιά να πλησιάσουν για να τα πάρουν.
Συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από το άνοιγμα.
- Αν το δάπεδο είναι ξύλινο ή είναι κατασκευασμένο από υλικά που καίγονται, τοποθετήστε τη σόμπα πάνω σε βάση ελάχιστου πάχους της τάξης των 5 - 10 εκατοστών από πυράντοχα υλικά με ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 2 ωρών (μάρμαρο, σκυρόδεμα κτλ.), ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από τη θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται. Η ανωτέρω βάση να εκτείνεται περιμετρικά της σόμπας σε απόσταση τουλάχιστον μισού μέτρου. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατασκευή να μην παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα.

ΣΟΜΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Ή ΛΑΔΙΟΥ
Αν χρησιμοποιείτε σόμπα πετρελαίου ή λαδιού:
- Να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη στεγανότητα των σωλήνων.
- Να χρησιμοποιείτε το καύσιμο που προτείνει ο κατασκευαστής.
- Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπεκ, γιατί αν είναι χαλασμένο, θα γίνει υπερχείλιση στο χώρο καύσεως.
- Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής.
- Ποτέ μη βάζετε καύσιμο στη σόμπα όταν είναι σε λειτουργία ή ζεστή.
- Αν για τη λειτουργία της απαιτείται και ρεύμα, να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη κατά το άναμμα και σβήσιμο της σόμπας.
- Ποτέ μην ξεχάσετε το μοτέρ του ρεύματος σε λειτουργία ενώ η σόμπα είναι σβηστή.
- Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά.
- Απαιτείται η ύπαρξη μηχανισμού ασφαλείας, που δεν θα επιτρέπει την τροφοδοσία καυσίμου σε περίπτωση σβησίματος της φλόγας.

ΣΟΜΠΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ
- Κατά το άναμμα, αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης, να βάζετε και τον διακόπτη στην ανάλογη θέση, ενώ κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης και, επίσης, βάζετε το διακόπτη στην ανάλογη θέση.
- Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι τσακισμένος.
- Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι και διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.
- Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο και μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
- Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα.
-Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ’ αυτή ρούχα για στέγνωμα.
- Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα ή αναμμένο τσιγάρο.
- Απαγορεύεται η εγκατάσταση φιαλών υγραερίου σε υπόγειους χώρους καθώς και ισόγειους που επικοινωνούν απευθείας με υπόγειους χώρους.
- Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου, μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κτλ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα και βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη. Αμέσως μετά, αερίστε καλά το χώρο και καλέστε συντηρητή.