Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Τα Ταμεία στήνουν μπλόκο σε 2.734 συνταξιούχους-φαντάσματα

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των Ταμείων που αναζητούν 2.734 συνταξιούχους - φαντάσματα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι -που προέρχονται από το Δημόσιο και 16 ασφαλιστικά ταμεία- εμφανίζονται να εισπράττουν 17,8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το καλοκαίρι, οπότε για πρώτη φορά τα ποσά των καταβαλλόμενων συντάξεων «πέρασαν» απευθείας στις φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή τα στοιχεία δεν συμπληρώθηκαν από τους συνταξιούχους αλλά από τις υπηρεσίες των Ταμείων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν κρούσματα που άλλα ποσά καταβάλλονταν και άλλα δηλώνονταν.

Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διαπιστώθηκε πως σε 2.734 περιπτώσεις τα άτομα που εμφανίζονταν να εισπράττουν τη σύνταξη δεν είναι και οι πραγματικοί δικαιούχοι.

Μάλιστα οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι προχώρησαν σε διαγραφή της σύνταξης από το έντυπο Ε1, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο αναγραφόμενος ΑΦΜ είναι λάθος.

Οπως επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, «από το έντυπο Ε1 συνολικά διαγράφηκαν 2.734 συντάξεις ετήσιου ποσού 17,8 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι ποσοστό 0,6 τοις χιλίοις του συνόλου των συντάξεων.

Αυτό είναι απόδειξη της τεράστιας επιτυχίας της προσπάθειας που καταβλήθηκε από όλους για την εξυγίανση των μητρώων των συνταξιούχων των Ταμείων μας από τον Ιούλιο του 2012 όταν τα κενά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ξεπερνούσαν το 1.000.000 ή το 25% των συντάξεων μέχρι τον Ιούνιο του 2013 που τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα Ηλιος. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία και την υποχρέωση να διορθώσουμε και αυτά τα εναπομείναντα σφάλματα και να εντοπίσουμε το φορολογικό δικαιούχο των 2.734 συντάξεων που είναι ορφανές».

Επιστολή
Για το θέμα αυτό ο υπουργός Εργασίας στέλνει επιστολή στα Ταμεία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επειδή δεν επιτρέπεται η καταβολή σύνταξης χωρίς να είναι γνωστός στον φορέα που την καταβάλλει ο ΑΦΜ του δικαιούχου θα πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες σας και να επικοινωνήσουν με τους εν λόγω συνταξιούχους ώστε να διορθωθεί ο ΑΦΜ προ της καταβολής των συντάξεων του επόμενου μήνα».

Στόχος της παρέμβασης είναι να φωτιστεί και η τελευταία χαραμάδα παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς με το σύστημα Ηλιος υπάρχουν πλέον αναλυτικά στοιχεία για τους συνταξιούχους. Μία σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί έχουν ως στόχο να σταματήσει η χορήγηση συντάξεων σε όσους εκμεταλλεύονταν για δεκαετίες κενά του συστήματος (π.χ. είσπραξη συντάξεων νεκρών ασφαλισμένων, καταβολή σύνταξη σε χήρους/ες που έχουν κάνει νέο γάμο κ.ά.).

Τα μέτρα αυτά έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα και οι ασφαλιστικοί φορείς καλούνται να αναζητήσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ που πήγαινε στις τσέπες επιτηδείων. Στο πλαίσιο αυτό τα Ταμεία καλούνται μέσα στον μήνα να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση των προσώπων που εισπράττουν αυτές τις συντάξεις ή στην αντίθετη περίπτωση να αναστείλουν την καταβολή των χρημάτων.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων που τώρα διερευνώνται εντοπίζεται στο ΙΚΑ (773) που είναι άλλωστε και το μεγαλύτερο Ταμείο. Ακολουθούν ο ΟΓΑ που... αναζητούνται 750 συνταξιούχοι, το ΕΤΕΑ (επικουρικό των μισθωτών) με 588 περιστατικά και ο ΟΑΕΕ όπου προέκυψε πρόβλημα με 209 συντάξεις.

Σημειώνεται πως όσοι ασφαλισμένοι προχώρησαν στη διαγραφή της σύνταξης από το έντυπο Ε1 δήλωσαν ότι ο αναγραφόμενος ΑΦΜ είναι λάθος. Προηγουμένως είχαν ενημερωθεί ότι η ενέργεια αυτή θα οδηγούσε σε αναστολή της καταβολής της συγκεκριμένης σύνταξης (το μήνυμα ανέφερε: η διαγραφή της σύνταξης που επιλέξατε συνεπάγεται τη διαγραφή της στο Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία την αναστολή καταβολής της σύνταξης αυτής).

Σε επιστολή του προς τα Ταμεία ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης σημειώνει μεταξύ άλλων πως «με βάση την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να προβούμε σε αναστολή της καταβολής των διαγεγραμμένων συντάξεων εκτός εάν διορθωθούν τα στοιχεία τους με τους πραγματικούς ΑΦΜ».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
"ΕΘΝΟΣ"