Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Λαοθάλασσα προσφύγων στη Γερμανία

Οι Αρχές της Βαυαρίας σκέφτονται να τους στεγάσουν ακόμα και σε σκηνές του Οκτόμπερφεστ
Οι υπάρχουσες δομές της Βαυαρίας έχουν φτάσει στα όρια τους λόγω του αυξημένου αριθμού μεταναστών, κυρίως από τη Συρία. Πλέον, το κρατίδιο ενδέχεται να στεγάσει πρόσφυγες ακόμη και σε σκηνές της γιορτής μπίρας Οκτόμπερφεστ.

Οι αρχές του πλούσιου αυτού κρατιδίου της Γερμανίας, στο οποίο κυβερνά το συντηρητικό κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ανησυχούν καθώς βλέπουν πολλούς υποστηρικτές του να στρέφονται στο αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD, με πολλούς να αποδίδουν την τάση αυτή στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών.

Η Γερμανία υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και αιτούντων άσυλο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις τοπικές κυβερνήσεις να καταγγέλλουν ότι δεν διαθέτουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κύμα προσφύγων και τους κατοίκους να δηλώνουν εξοργισμένοι με το κόστος.

Τον Σεπτέμβριο οι αιτήσεις για παροχή ασύλου στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 39% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και έφτασαν τις 19.043, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις έχουν σημειώσει αύξηση 60% σε σχέση με πέρυσι.

Εξαιτίας της γραφειοκρατίας περισσότεροι από 2.000 αιτούντες άσυλο αναμένουν να καταγραφούν στο Μόναχο. Καθώς τα κέντρα υποδοχής είναι ήδη πλήρη, πολλοί μετανάστες κοιμούνται έξω. Η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας, έπειτα από τις επικρίσεις της κοινής γνώμης που προκάλεσαν οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα και έδειχναν εκατοντάδες μετανάστες να φτάνουν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου, δημιούργησε μια «ειδική ομάδα για τους αιτούντες άσυλο».

«Έχουμε προβλήματα με το θέμα αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Χορστ Ζεεχόφερ. «Δεν θα αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση αν φοράμε κομματικά γυαλιά. Πρέπει να υπάρξει κοινή αντίδραση σε ομοσπονδιακό, κρατιδιακό και τοπικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ανέφερε σε άρθρο της ότι οι αρχές της Βαυαρίας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν ακόμη και το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου ως προσωρινό κατάλυμα για τους μετανάστες.

Μέχρι τώρα το ζήτημα της μετανάστευση δεν ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα των εκλογικών αναμετρήσεων όμως η άνοδος του AfD ενδέχεται να το αλλάξει.

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που δημιουργήθηκε πέρυσι, έχει σκληρές αντιμεταναστευτικές θέσεις, γεγονός που το βοήθησε να κερδίσει έδρες στα τοπικά κοινοβούλια τριών κρατιδίων της Γερμανίας και να εκτιναχτεί στο 8% σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

«Το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο (...) έχει μετατραπεί σε ένα ανεξέλεγκτο δικαίωμα στη μετανάστευση και σε μια παραμονή επ’ αόριστον. Είναι κατανοητό το γεγονός ότι οι άνθρωποι αντιτίθενται σε αυτή την επισήμως αποδεκτή κατάχρηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του AfD Κόνραντ Άνταμ νωρίτερα αυτό τον μήνα.

newsdeast