Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σαββατοκύριακο με πολυθέαμα στη Θεσσαλονίκη

Το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης έδωσε το σύνθημα για ένα Σαββατοκύριακο ζωντάνιας στην πόλη, με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, δράσεων και συνεδρίων.



Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Οι ρυθμοί της πόλης ανέβηκαν τόσο στον τομέα του αθλητισμού όσο και των συνεδρίων, εκπέμποντας μηνύματα για τις δυνατότητες των φορέων και τον σχεδιασμό για την ανάπτυξή της, με παράλληλη αύξηση της επισκεψιμότητας.
Το διήμερο του «μωσαϊκού εκδηλώσεων και δράσεων», όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας, κορυφώθηκε χθες το μεσημέρι με τη δράση του σωματείου αρτοποιών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το δήμο, για την κατάκτηση του ρεκόρ Γκίνες, με την παρασκευή του μεγαλύτερου κουλουριού στον κόσμο. Δεκάδες αρτοποιοί και σπουδαστές αρτοζαχαροπλαστικής εργάστηκαν επί είκοσι ώρες και κατάφεραν να περικυκλώσουν το σύμβολο της πόλης με ένα κουλούρι-γίγα, τα κομμάτια του οποίου μοιράστηκαν στους εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι από το πρωί παρακολούθησαν όλα τα βήματα του παρασκευάσματος.
Τις ίδιες ώρες από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και χθες το απόγευμα η παραλία της Θεσσαλονίκης και οι εγκαταστάσεις της Helexpo - ΔΕΘ είχαν μετατραπεί σε χώρους δράσης. «Η Θεσσαλονίκη εκτός από το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου έχει ακόμη ένα τριήμερο να γιορτάσει», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, με αφορμή τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων και εκθέσεων.
Στη θάλασσα πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας, γεμίζοντας με χρώματα τον Θερμαϊκό για δύο ημέρες. Το μεσημέρι του Σαββάτου διανεμητές και αναγνώστες του περιοδικού των αστέγων «Σχεδία» έβαλαν «γκολ στη φτώχεια», μετατρέποντας με τους βετεράνους του ΠΑΟΚ σε γήπεδο την πλατεία Αριστοτέλους και πραγματοποιώντας συμβολικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Το βράδυ χιλιάδες δρομείς όλων των ηλικιών συμμετείχαν στο νυχτερινό ημιμαραθώνιο της πόλης, που και φέτος σημείωσε αύξηση συμμετοχών. Παράλληλα, στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας νέων 18 - 20 χρόνων.

Το κουλούρι-γίγας
Με στόχο την καταγραφή στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το σωματείο αρτοποιών «Προφήτης Ηλίας» και ο δήμος Θεσσαλονίκης οργάνωσαν την παρασκευή του παραδοσιακού σνακ της πόλης, του κουλουριού, σε μέγεθος-γίγας. Περικύκλωσαν τον Λευκό Πύργο, το πρώτο σύμβολο της πόλης με ένα γευστικό σύμβολο, όπως το χαρακτήρισαν οι διοργανωτές.
Οι αρτοποιοί από τις 2 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου άρχισαν την παρασκευή ενός κουλουριού που τοποθετήθηκε σε τραπέζια, τα οποία είχαν κυκλώσει τον Λευκό Πύργο, σε διάμετρο που έφτασε τα 165,76 μέτρα, όταν το μνημείο έχει διάμετρο 70 μέτρα. Χρησιμοποίησαν 700 κιλά αλεύρι, ενώ η ζύμη που ψήθηκε έφτασε τα 1.350 κιλά. «Το κουλούρι είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο σνακ, θέλαμε μ’ αυτό να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη και να κάνουμε το ρεκόρ», είπε στη «Θ» η πρόεδρος του σωματείου Έλσα Κουκουμέρια, η οποία απευθυνόμενη στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί τόνισε πως ο επόμενος στόχος είναι να «περικυκλώσουμε τον λόφο της Αμφίπολης».
Το κουλούρι-γίγας ήδη περιμένει να ενταχθεί στο βιβλίο Γκίνες, στην οργανωτική επιτροπή του οποίου έγινε η σχετική αίτηση και αναμένονται τα πειστήρια. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα δράση με την ονομασία «γείτονες», στο πλαίσιο της οποίας άνεργοι, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψωνίζουν από τα αρτοποιεία όλης της περιφέρειας με έκπτωση 20%, όσο δηλαδή είναι το κέρδος του αρτοποιού, όπως είπε.
Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των περίπου 300 κομματιών κουλουριού που κολλήθηκαν μεταξύ τους με γλάσο, προκειμένου να δημιουργηθεί το κουλούρι-γίγας στο Λευκό Πύργο, το τεράστιο κουλούρι διανεμήθηκε στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους στην πλατεία του μνημείου της Θεσσαλονίκης.

Στη ΔΕΘ
Στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης χτυπούσε παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο οικονομικός αλλά και ο αθλητικός παλμός εκδηλώσεων και εκθέσεων. Στο περίπτερο 13 ολοκληρώθηκε χθες η 29η έκθεση Kosmima, στην οποία καταγράφηκε από τις πρώτες μετρήσεις αύξηση επισκεπτών, που ήρθε να συνοδεύσει την αύξηση στο ενδιαφέρον όλης της κλαδικής έκθεσης.
Συγκεκριμένα, φέτος στην Kosmima οι εκθέτες αυξήθηκαν σε ποσοστό 17,5% και πλησίασαν τους εκατό. Επίσης, φέτος στη συγκεκριμένη έκθεση χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερος χώρος απ’ ό,τι στην περσινή διοργάνωση, δείγμα του ενδιαφέροντος των εκθετών απ’ όλο τον κόσμο.
Στην Kosmima φέτος συμμετείχαν άμεσα εκθέτες από την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ εκπροσωπήθηκαν οίκοι κοσμημάτων απ’ όλη την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα με τη φετινή έκθεση πραγματοποιήθηκε ο 25ος πανελλήνιος διαγωνισμός φιλοτέχνησης σχεδίου κοσμήματος.
Οι οικονομικοί ρυθμοί στη ΔΕΘ ανέβηκαν και στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η 14η έκθεση Pharma point, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων φαρμακοποιών απ’ όλη τη χώρα. Στη φετινή διοργάνωση 64 εκθέτες γέμισαν με τα περίπτερά τους το συνεδριακό κέντρο, προωθώντας νέα σκευάσματα που διακινούνται στην παγκόσμια αγορά. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί σημείο αναφοράς για τους φαρμακοποιούς και από τα πρώτα στοιχεία παρατηρήθηκε αύξηση επισκεπτών σε σύγκριση με τους περίπου 7.000 που ξεναγήθηκαν στα περίπτερα των εταιριών πέρσι.
Στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης η επισκεψιμότητα και αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν αυξημένη, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκαν για ακόμη μία φορά το εργοστάσιο-μουσείο σοκολάτας και η αίθουσα του CERN που εξακολουθούν να λειτουργούν και μετά τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ. Το εργοστάσιο σοκολάτας έχει σπάσει ρεκόρ επισκεψιμότητας οποιασδήποτε άλλης διοργάνωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΔΕΘ - Helexpo, μέχρι τώρα μετράει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες και υπάρχουν αιτήσεις για επισκέψεις 50.000 μαθητών. Το εργοστάσιο θα είναι ανοιχτό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Τα κάγκελα έχουν πέσει στο εκθεσιακό κέντρο, προτεραιότητά μας ήταν η έκθεση να είναι φωτεινή και γιορτινή», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του εκθεσιακού φορέα Κυριάκος Ποζρικίδης, με αφορμή τη σειρά εκδηλώσεων και εκθέσεων του Σαββατοκύριακου.

Σαφής η αύξηση των επισκεπτών
Εμφανής ήταν η αύξηση ξένων επισκεπτών το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και αντίστοιχη αναμενόταν, από τα επίσημα αποτελέσματα, η αύξηση στην πληρότητα των ξενοδοχείων. Το φάσμα των επισκεπτών αφορούσε τόσο τις δύο εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν (Kosmima και Pharma point) όσο και τις αθλητικές εκδηλώσεις (ημιμαραθώνιος, κωπηλασία, ξιφασκία).
«Υπάρχει υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία, τέτοιες εκδηλώσεις αναμφίβολα ωφελούν», σημείωσε μιλώντας στη «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος. Υπογράμμισε πάντως πως καλό θα ήταν να υπάρχει ένας καλύτερος καταμερισμός - σχεδιασμός εκδηλώσεων και δράσεων, καθώς «όλα μαζί δημιουργούν μία συμφόρηση. Καλό θα ήταν να υπάρχουν εκδηλώσεις συνεχώς», είπε.
Αναφέρθηκε στην αύξηση της επισκεψιμότητας στη Θεσσαλονίκη, που είναι ενθαρρυντική, όπως και των ξενοδοχείων που κατέγραψαν αύξηση 18%, τονίζοντας όμως πως «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε τα νούμερα των δευτερευουσών πόλεων της Ευρώπης».

Νυχτερινός ημιμαραθώνιος με υπερ-συμμετοχή!
Η συμμετοχή στον 3ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού το... κοντέρ σταμάτησε στους 15.499 δρομείς, εκ των οποίων οι 3.030 συμμετείχαν στον Ημιμαραθώνιο των 21,1 χιλιομέτρων και οι 12.469 στο Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5 χιλιομέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ειδικά στον αγώνα τον 5.000 μέτρων, πάρα πολλοί ήταν οι δρομείς που προσήλθαν να λάβουν μέρος χωρίς να έχουν δηλώσει συμμετοχή και να φέρουν αγωνιστικό εξοπλισμό.
Ο νεότερος καταγεγραμμένος δρομέας ήταν 12 ετών, ενώ ο γηραιότερος ήταν ο 92χρονος Φώτης Πετρίδης, που συμμετείχε στον αγώνα των 5.000 μέτρων. "Περπατώ καθημερινά για λόγους υγείας και φέτος αποφάσισα να πάρω μέρος και στον δρόμο υγείας. Η άθληση, το βάδισμα, και το τρέξιμο για τους νεότερους είναι παράγοντας μακροζωίας και ευεξίας. Προτρέπω τα νέα παιδιά να ακολουθήσουν τη σωματική άθληση και το τρέξιμο, για να έχουν καλή υγεία και διάθεση στην καθημερινή τους ζωή", είπε πριν από την εκκίνηση.
Νικητής του Ημιμαραθώνιου ήταν ο Δήμος Μαγγίνας του Εθνικού Αλεξανδρούπολης με χρόνο 1 ώρα 10.54, ενώ δεύτερος ήταν ο Θεόδωρος Αναγνώστου της Εθνικής Ελλάδας (1:11.41) και τρίτος ο Γιώργος Χατζηγιάννης του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας (1:12.36).
"Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε έναν νυχτερινό αγώνα και ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα. Δεν κυνήγησα κάποια επίδοση, ήθελα απλώς να το ευχαριστηθώ. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετείχα σε αυτόν τον όμορφο αγώνα και ήλθα από την Αλεξανδρούπολη για να τον στηρίξω. Είναι μια πετυχημένη διοργάνωση, που μπορεί να φτάσει ακόμα ψηλότερα", είπε ο Δημήτρης Μαγγίνας.
Στις γυναίκες πρώτευσε η Σοφία Ρήγα του Ελευθέριου Βενιζέλου Χανίων (1:17.42), με δεύτερη την περσινή νικήτρια Μάγδα Γαζέα της ΑΓΕ Ζακύνθου (1:18.35) και τρίτη την Ουρανία Ρεμπούλη της Εθνικής Ελλάδας (1:19.59).
"Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχα στο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο. Πέρσι είχα πάρει το ασημένιο μετάλλιο και χαίρομαι που φέτος κατάφερα να κατακτήσω τη νίκη. Είναι άλλη αίσθηση να τρέχεις το βράδυ και μάλιστα έχοντας την υποστήριξη ενός τόσο ένθερμου κόσμου, που μας χειροκροτούσε σε όλη τη διαδρομή. Η διοργάνωση είναι εξαιρετική", ήταν το σχόλιο της Σοφίας Ρήγα.
Στον αγώνα τον 5.000 μέτρων την αψίδα του τερματισμού στο ύψος του Λευκού Πύργου πέρασε πρώτος ο Ιάσων Ιωαννίδης της ΓΕΑ Τρικάλων με νέο ρεκόρ αγώνων (14.56) και τον ακολούθησαν ο Χριστόφορος Πρωτόπαπας του ΓΣ Παγκύπρια (15.17) και ο προπέρσινος νικητής Μάριος Αποστολίδης της Ολυμπιάδας Κομοτηνής (15.24).
Στις γυναίκες, νικήτρια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε η Μαργαρίτα Ντίνα του ΣΑΠΚ Νεάπολης (18.54), δεύτερη ήταν η Ελένη Λευκοπούλου της ΑΕΚ (19.17) και τρίτη η Παρασκευή Θρασυβούλου, που έτρεξε με την "Πνοή Ελπίδας" (19.20).