Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΓΕΙΤΟΝΕΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΤΗΣ Π.Κ.Μ.

«Σήμερα ξεκινάμε τη δράση «Γείτονες», που αποτελεί μια κίνηση αλληλεγγύης των Σωματείων Αρτοποιών Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βασική αρχή μας αποτελεί να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και πέρα από τους αδιαμφισβήτητα θετικούς συμβολισμούς, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας θα ωφεληθούν σε πρακτικό επίπεδο από την κοινή δράση της Περιφέρειας με τα Σωματεία Αρτοποιών Κεντρικής Μακεδονίας. Πιστεύω βαθιά στη συνεργασία μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό η σύμπραξη μεταξύ της δημόσιας διοίκησης και ιδιωτικών φορέων γίνεται για να στηρίξουμε εκείνους που δοκιμάζονται. Η δράση των αρτοποιών έρχεται να επιβεβαιώσει, και σε ένα βαθμό να αποκαταστήσει, μια θεμελιώδη αρχή για την κοινωνία: Ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο κέρδη και λογιστικές πράξεις. Οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι και πρέπει να είναι και κοινωνικά υπεύθυνες. Αυτή λοιπόν, η στάση μάς επιτρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον του τόπου μας».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, για την παρουσίαση της κοινωνικής δράσης με τίτλο «Γείτονες», που θα υλοποιήσει η ΠΚΜ, σε συνεργασία με τα σωματεία αρτοποιών της Κεντρικής Μακεδονίας και απευθύνεται σε ανέργους, πολυτέκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ Φάνης Παπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της ΠΚΜ Χάρης Αηδονόπουλος και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Πόρων και Προγραμμάτων της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Θάνος.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης «Γείτονες» θα συμμετάσχουν 1500 αρτοποιεία από όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα συνεργαζόμενα αρτοποιεία θα διαθέτουν το αναγνωρισμένο σήμα συμμετοχής στην κοινωνική δράση και θα παρέχουν καθημερινά έκπτωση 20% σε όλα τα παραγόμενα είδη, στους ανέργους, τους πολυτέκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Από την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, οι δικαιούχοι της έκπτωσης θα μπορούν να προμηθεύονται το μπλοκ με τα 26 κουπόνια κάθε μήνα – όσες δηλαδή και οι ημέρες του μήνα που είναι ανοιχτά τα αρτοποιεία – από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και από τους τοπικούς συλλόγους πολυτέκνων. Με αυτό τον τρόπο, την κατοχή του μπλοκ και την απόδοση του κουπονιού στο αρτοποιείο με το αναγνωρισμένο σήμα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει ότι το όφελος θα λαμβάνουν απευθείας οι δικαιούχοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αριθμός των άνεργων δικαιούχων σε όλη την Περιφέρεια ανέρχεται στις 200.000, οι μονογονεϊκές οικογένειες, που είναι καταγεγραμμένες σε όλη την ΠΚΜ, αγγίζουν τις 10.000 και οι πολύτεκνοι φτάνουν τις 30.000. Η κοινωνική δράση «Γείτονες» θα διαρκέσει σε πρώτη φάση από τις 15 Οκτωβρίου 2014 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, ώστε να καλυφθεί και η περίοδος των εορτών.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργούμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας και αλληλοβοήθειας με τους πολίτες του τόπου μας για τους πολίτες του τόπου μας. Όλοι αυτοί που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών δεν περιμένουν περιγραφή του προβλήματος, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με πρακτικές ενέργειες που αφορούν στην υλοποίηση μέτρων υποστήριξης και ανακούφισης», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα που έχει οργανώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων, παιχνιδιών για παιδιά ιδρυμάτων, σχολικών ειδών για παιδιά, παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων.
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τα σωματεία αρτοποιών της Κεντρικής Μακεδονίας και τους συνεχάρη για «την υπευθυνότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη που επιδεικνύουν», επισημαίνοντας την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων. «Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν με τα σωματεία αρτοποιών, που υποστηρίζουν τη δράση, βρήκαμε διάπλατα ανοιχτές πόρτες και αναπτύξαμε διαύλους επικοινωνίας. Συναντήσαμε  κοινωνικό ενδιαφέρον επί της ουσίας. Όπως συνέβη και με όλες τις δράσεις που οργανώσαμε και απευθυνθήκαμε στους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις.  Η ανταπόκριση ήταν τεράστια και πραγματικά συγκινητική», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ανακουφίσουμε και να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε πιο δυναμικά και το προσεχές διάστημα θα επεκτείνουμε τη δράση ‘Γείτονες’ και σε άλλα είδη», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «στην προγραμματική περίοδο που ξεκινάει τους επόμενους μήνες, θα διεκδικήσουμε και θα αντλήσουμε πόρους τόσο από το ‘Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο’ όσο και από το νεοσύστατο ‘Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους’, με στόχο να δημιουργήσουμε σταθερές κοινωνικές δομές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ Φάνης Παπάς συνεχάρη τα σωματεία αρτοποιών Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετέχουν στην κοινή αυτή πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη κοινωνική δράση αντανακλά την ουσιαστική έννοια του όρου «γείτονες», καθώς οι αρτοποιοί θα παρέχουν παραγόμενα προϊόντα υψηλής ποιότητας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της ΠΚΜ Χάρης Αηδονόπουλος εξήρε την κοινωνική δράση «Γείτονες» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των σωματείων αρτοποιών Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους κλάδους επαγγελματιών.
Αναφερόμενη στην κοινωνική δράση «Γείτονες», η Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης  Έλσα Κουκουμέρια ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τους Αντιπεριφερειάρχες Θ. Παπά και Χ. Αηδονόπουλο για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να παραμένουν αμέτοχες απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά να κάνουν πράξη τέτοιου  είδους κοινωνικές δράσεις και ότι οι αρτοποιοί της Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν το κέρδος από την πώληση των παραγόμενων προϊόντων τους ως έκπτωση σε άτομα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Νεόφυτος Παπαδόπουλος, εξέφρασε τη στήριξη της ομοσπονδίας στην κοινωνική δράση «Γείτονες» και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς για την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύουν προς τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.