Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ “Πάρτι” διαφθοράς δείχνουν οι έλεγχοι

Κακοδιαχείριση και σπατάλη δημοσίου χρήματος δείχνουν τα πορίσματα των έξι ελέγχων που έγιναν σε αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ
Οι έλεγχοι, που διενεργήθηκαν συγκεκριμένα σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, έπειτα από τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για “φαγοπότι” στις κρατικές χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΛΓΑ, αφορούν τη δεκαετία από το 2001 έως το 2011. Τα πορίσματα κατατέθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο, ενώ διαβιβάστηκαν ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια σχετικής έρευνας.
Από βουλευτές, μέλη της επιτροπής διέρρευσε ότι στα πορίσματα αποτυπώνονται παρατυπίες του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ειδικότερα, καταγράφτηκε ότι διέθεσε 46.000 ευρώ για την πληρωμή του κινητού του ίδιου αλλά και 30.000 ευρώ για το κινητό του γενικού διευθυντή της οργάνωσης, 103.000 ευρώ για την πληρωμή της πιστωτικής κάρτας του προέδρου, καθώς επίσης και 100.000 ευρώ ως ενοίκιο για το διαμέρισμα που διέμενε στην Αθήνα. Στην ΠΑΣΕΓΕΣ χρεωνόταν και τα κοινόχρηστα και η καθαρίστρια καθώς και αγορές από κατάστημα αφορολόγητων, δόθηκαν 68.000 ευρώ για γραφείο στις Βρυξέλλες, που δεν προβλεπόταν, και 25.000 ευρώ για το κυλικείο που διατηρούσε η οργάνωση. Στον ΣΥΔΑΣΕ καταγράφονται αρκετά μικρά τιμολόγια που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, ενώ αποκαλύφθηκε πως ο πρόεδρος και ο ταμίας του ΣΥΔΑΣΕ διέθεταν ταμείο 157.000, το οποίο, αν και όφειλαν, δεν είχαν καταθέσει στην τράπεζα.
Τον φάκελο που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κουκουλόπουλος συνοδεύει έγγραφο με τίτλο “Παρατηρήσεις των υπηρεσιών που διενήργησαν τους ελέγχους”, στο οποίο καταγράφεται το κλίμα αδιαφάνειας που επικρατεί, με την έλλειψη εποπτείας και ελέγχου των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αδυναμία επιβολής κυρώσεων κ.ά. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να αναφέρει δημόσια τα στοιχεία των πορισμάτων καθώς “περιλαμβάνουν ονόματα και προσωπικά δεδομένα, που δεν πρέπει να γίνουν φέιγ βολάν”. “Πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς ωστόσο να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος. Το δ.σ. της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) πάντως, με ανακοίνωση του, ζητά την πλήρη δημοσιοποίηση των πορισμάτων. “Αίροντας κάθε περιορισμό από προσωπικά δεδομένα, να δοθούν πλήρως στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ελέγχων και οι λεπτομέρειές τους, έστω και αν γίνουν φέιγ βολάν”, αναφέρει.