Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Λύση στη μεταφορά μαθητών

Χρειάστηκε μία τετράωρη συνεδρίαση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μία προσθήκη σε τροπολογία και η συναίνεση των συναρμόδιων υπουργείων, για να βρεθεί μία κάποια λύση και οι λεωφορειούχοι να αποφασίσουν να αρχίσουν ξανά από σήμερα τις μεταφορές μαθητών στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Θεσσαλονίκης.

Του Κωστή Κεκελιάδη
Kkekeliadis@gmail.com

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου συνεδρίασε εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Φάνη Παππά και του προέδρου του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μιχάλη Πετζίκογλου και πρότειναν σχέδιο νέας τροπολογίας που στάλθηκε σε βουλευτές όλων των κομμάτων, στην οποία γίνεται σαφές ότι κατ’ εξαίρεση και μόνο “για τη μεταφορά μαθητών” μπορεί να ισχύσει η απόφαση πληρωμής των λεωφορειούχων, παρόλο που η σχετική πράξη δεν είχε αναρτηθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στη “Διαύγεια”.
Η προσθήκη στην τροπολογία αναμένεται να γίνει δεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, οι λεωφορειούχοι σε χθεσινή τους συνέλευση αποφάσισαν να αναστείλουν από σήμερα το μονοήμερο “εμπάργκο” στις μεταφορές μαθητών στο νομό Θεσσαλονίκης.
“Απαιτούμε την άμεση επίλυση του προβλήματος, ώστε να μεταφέρονται με ασφάλεια οι μαθητές στα σχολεία τους”, αναφέρει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου τονίζει ότι είναι “ατυχές το να επιρρίπτονται ευθύνες στο υπουργείο για τη χαρακτηριστική αμέλεια των υπηρεσιών που, αντίθετα σε ό,τι ορίζει η νομοθεσία, καθυστέρησαν την ανάρτηση αποφάσεων πληρωμών προς τους ιδιοκτήτες λεωφορείων που υλοποιούν τη μεταφορά μαθητών στην Κεντρική Μακεδονία” και διευκρινίζει ότι “δεν προτιθέμεθα να καλύπτουμε την ολιγωρία των αρμόδιων φορέων κάθε φορά με την καταστρατήγηση του θεσμού της ‘Διαύγειας’”.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Χθες το πρωί, περίπου 200 γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν για μία ώρα στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της Νέας Απολλωνίας, ζητώντας να βρεθεί συνολική λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών και τη στελέχωση με διδακτικό προσωπικό των σχολείων της περιοχής. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των συλλόγων γονέων των σχολείων όλων των βαθμίδων της Νέας Απολλωνίας “μετά από πολλές ενέργειες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις αποφασίσαμε να προβούμε σε πιο δραστικές κινητοποιήσεις, ώστε να δοθούν λύσεις για τα παιδιά μας, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους”.
Για κινητοποιήσεις προετοιμάζεται και ο σύλλογος γονέων του μουσικού σχολείου στην Πυλαία, επειδή εκκρεμεί το πρόβλημα της μεταφοράς 88 μαθητών.