Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η παραδοσιακή ποδιά του Πόντου (Φοτά) στο Διάστημα, από τον κοσμοναύτη Γιουρτσίχιν!

Όπως είναι γνωστό ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος στην πρώτη του αποστολή επέλεξε να πάρει μαζί του στο διάστημα την Ελληνική σημαία, την οποία και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κο Κωστή Στεφανόπουλο όταν τιμήθηκε ως ο πρώτος και μέχρι σήμερα μοναδικός Έλληνας Κοσμοναύτης. Στο δεύτερο του ταξίδι επέλεξε να πάρει μαζί του την Κυπριακή σημαία την οποία και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο τρίτο του διαστημικό ταξίδι ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος για να δηλώσει και να τιμήσει την Ποντιακή του Καταγωγή αποφάσισε να πάρει μαζί του στο διάστημα σαν σύμβολο της καταγωγής του ένα τμήμα της Ποντιακής γυναικείας φορεσιάς, τη ΦΟΤΑ (ποδιά).
Έτσι μέσω των συνεργατών του απευθύνθηκε πριν τρία χρόνια στον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, ο οποίος του παρέδωσε μια παραδοσιακή ΦΟΤΑ από την συλλογή των ιστορικών παραδοσιακών στολών της Ένωσής μας.



Όπως ο ίδιος ανέφερε έβγαλε φωτογραφίες κρατώντας με πολύ υπερηφάνεια το ποντιακό σύμβολο, την ΦΟΤΑ κοιτώντας την Γη από το Διαστημικό Σταθμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων έχει ήδη χρήσει τον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο επίτιμο μέλος της.

Η εν λόγω ΦΟΤΑ εκτίθεται μαζί με τις φωτογραφίες στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Σουρμένων.

Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 στις 7:30 μ.μ, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, η πόλη μας υποδέχεται τον πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα Ποντιακής καταγωγής Έλληνα κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο.

epontos.blogspot.gr